Η κατεδάφιση την Κυριακή από το Ισραήλ ενός παλιού ξενοδοχείου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο της πολιτικής του εποικισμού «κατέστρεψε κάθε ευκαιρία» για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ads

«Ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο, το Ισραήλ κατέστρεψε όλες τις αμερικανικές προσπάθειες και έθεσε τέλος σε οποιαδήποτε πιθανότητα επιστροφής στις διαπραγματεύσεις», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς .

Οι ισραηλινές αρχές άρχισαν να γκρεμίζουν σήμερα το πρωί μια πτέρυγα του παλιού ξενοδοχείου Shepherd στην παλαιστινιακή γειτονιά του Σέιχ Τζάρα, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ το οποίο προσαρτήθηκε μετά την κατάληψή του το 1967 για να χτιστούν στη θέση του κατοικίες για εβραίους εποίκους.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που ξανάρχισαν για λίγο τον Σεπτέμβριο στην Ουάσιγκτον μετά από μια αναστολή 20 μηνών, έχουν και πάλι ανασταλεί, καθώς οι Παλαιστίνιοι ζητούν την επέκταση του μορατόριουμ του ισραηλινού εποικισμού, την οποία ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε.

Ads

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον καταδίκασε απερίφραστα την κατεδάφιση του ξενοδοχείου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, που αποτελούσε σύμβολο για τους Παλαιστίνιους, και επανέλαβε ότι οι εποικιστικές αυτές δραστηριότητες του Ισραήλ είναι παράνομες.

Οι εποικιστικές αυτές δραστηριότητες «υπονομεύουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών και συνιστούν εμπόδιο για την ειρήνευση», υπογραμμίζει η Άστον, υπενθυμίζοντας ότι «η Ανατολική Ιερουσαλήμ αποτελεί μέρος των κατεχόμενων (από το Ισραήλ) Παλαιστινιακών Εδαφών και ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την προσάρτησή της».

Την ίδια στιγμή, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωνε σήμερα ότι ο ρόλος της Ευρώπης για να επιτευχθεί «ειρήνη μεταξύ των Παλαιστίνιων και των Ισραηλινών είναι κρίσιμος». Ο Ιορδανός μονάρχης επιμένει εξάλλου σε ανακοίνωσή του στην ανάγκη να αρχίσουν «εκτάκτως ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση όλων των θεμάτων που είναι σχετικά με το τελικό καθεστώς και οι οποίες θα οδηγήσουν στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ».

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλκι δήλωσε σήμερα έπειτα από συνομιλίες που είχε με την Ισπανίδα υπουργό Εξωτερικών Τρινιδάδ Χιμένεθ ότι οι περισσότερες χώρες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι χώρες μέλη της ΕΕ, θα αναγνωρίσουν ως το Σεπτέμβριο του 2011 την Παλαιστίνη ως κράτος.

«Η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών μου είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος στις αρχές του Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Μάλκι σε δημοσιογράφους στη Ραμάλα, χωρίς να διευκρινίσει πότε συνομίλησε με την Ισπανίδα υπουργό. «Στην περίπτωση που η ΕΕ δεν το κάνει, η Ισπανία θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος», προσέθεσε και υπογράμμισε ότι ως τα τέλη Σεπτεμβρίου αυτού του έτους «η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας θα έχει αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος».