Πάνω από 8000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί για τη διάσωση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Κυνόσουρας στη Σαλαμίνα, ο οποίος έχει μετατραπεί σε χώρο συγκέντρωσης σκουπιδιών και κουφαριών πλοίων. Ο τόπος όπου διεξήχθη η ιστορική Ναυμαχία της Σαλαμίνας κινδυνεύει να υποβαθμιστεί περαιτέρω εξαιτίας του ενδεχόμενου μεταφοράς εκεί μέρους της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος και της καθυστερημένης κινητοποίησης των αρμόδιων αρχών.

Ads

Η περιοχή της Κυνόσουρας αποτελεί χώρο παγκόσμιας ιστορικής σημασίας. Εκεί βρίσκεται ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων και η θαλάσσια περιοχή όπου συνέβη το 480 π.Χ. η Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Εκεί όμως βρίσκονται και ναυπηγεία, μισοβυθισμένα και σκουριασμένα πλοία, βιομηχανικοί ρύποι και σκουπίδια κάθε λογής που έχουν μετατρέψει το χώρο σε θαλάσσια χωματερή.

Ήδη λειτουργεί ως τόπος επεκτάσεων ναυπηγείων, εργασιών αμμοβολών και εγκατάστασης πλωτών διαχωριστήρων για την κατεργασία πετρελαιοειδών αποβλήτων, ενώ υπάρχει ενεχόμενο να μεταφερθεί εκεί μέρος της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος. Η κατάσταση αυτή έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις από κατοίκους και όχι μόνο.

Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας “ΠΕΡΙΒΟΣ” έχει συγκεντρώσει ήδη πάνω από 8000 υπογραφές για τη διάσωση του χώρου, βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς έχουν υποβάλει ερώτηση σχετικά με το θέμα στη Βουλή, η Εισαγγελία Πειραιά έχει σχηματίσει σχετική δικογραφία, το Δημοτικό Συμβούλιο Σαλαμίνας το έχει θέσει ως αίτημα, ενώ πολλοί ιστορικοί δήμοι έχουν δηλώσει τη συμπαράστασή τους. Ξεκίνησε και η κινητοποίηση των αρμόδιων υπουργείων, ωστόσο η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ υπηρεσιών έχει καθυστερήσει τις διαδικασίες.

Ads

Ο εν λόγω χώρος έχει κηρυχθεί ιστορικός από το 1982, ενώ το 2001 κηρύχθηκε Αρχαιολογική Ζώνη Α, κάτι που απαγορεύει οποιαδήποτε δόμηση, εγκατάσταση ή άλλη δραστηριότητα. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε πρόσφατα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας «Θ. Μπεκρής και ΣΙΑ ΕΠΕ ΚΕΡΑΥΝΟΣ» σχετικά τον καθαρισμό, την περίφραξη και τη δημιουργία καφενείου στο χώρο για τους εργαζομένους στο ναυπηγείο.

Ωστόσο αυτό κατά μία έννοια “νομιμοποίησε” τη λειτουργία ναυπηγείου στην περιοχή. Για την απομάκρυνση του είναι απαραίτητη η διαπραγμάτευση μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και ΟΛΠ ο οποίος νοικιάζει την εν λόγω έκταση παρά τις υποτιθέμενες απαγορεύσεις του Αρχαιολογικού νόμου. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην άλλη πλευρά του Τύμβου που αποτελεί επίσης αρχαιολογικό χώρο. Κι εκεί λειτουργεί ναυπηγείο και ο χώρος είναι ιδιόκτητος, οπότε το τεράστιο κόστος απαλλοτρίωσης των 24 στρεμμάτων έχει παγώσει τις διαδικασίες.

Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας έχει επανειλημμένα κάνει κινήσεις για τον καθαρισμό, την προστασία αλλά και την ήπια τουριστική αξιοποίηση του ιστορικής σημασίας χώρου, κάτι που θα φέρει έσοδα και νέες θέσεις εργασίας. Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς κύριοι Κουβέλης, Λεβέντης, Τσούκαλης και Ψαριανός ζήτησαν με ερώτησή τους προς τα υπουργεία Πολιτισμού, Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στις 5 Οκτωβρίου την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Κυνόσουρας στη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στην περιοχή των Αστικών Πυλών του Πειραιά.

Η υποβάθμιση της περιοχής δεν έχει επιπτώσεις μόνο στον αρχαιολογικό χώρο αλλά και στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Ο χαρακτηρισμός του ως ιστορικού καταστεί παράνομη κάθε δραστηριότητα στο χώρο, κάτι που έχει αγνοηθεί επιδεικτικά μέχρι στιγμής από το κράτος. Το ζήτημα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, ας ελπίσουμε λοιπόν ότι η κινητοποίηση οργανώσεων και τοπικών φορέων αλλά και η υποστήριξη τόσων χιλιάδων πολιτών θα οδηγήσει, έστω και καθυστερημένα, στην ανάδειξη του χώρου με τον τρόπο που του αρμόζει.