Νομοθετική πρωτοβουλία για την αλλαγή του πλαισίου στα οικονομικά των κομμάτων (και τον έλεγχό τους), αλλά και στο «πόθεν έσχες» των πολιτικών (με αναδρομική ισχύ σε βάθος), ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος εξήγγειλε «σύγκρουση με τη γκρίζα πλευρά του πολιτικού συστήματος».
Ads
Επιστημονική επιτροπή θα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της μέσα στον επόμενο μήνα και θα καταθέσει το πόρισμα προς διαβούλευση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου η κυβέρνηση «θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση». Εκτιμάται ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί έως το Μάρτιο.
Οι βασικοί άξονες των κυβερνητικών προθέσεων διατυπώνονται από το υπουργείο Εσωτερικών ως εξής:
-Ριζική βελτίωση του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, προκειμένου αυτός να καταστεί απόλυτα ανεξάρτητος, με την αναβάθμιση και αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής Ελέγχου, ώστε να αποτελείται κατά βάση από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς
-Αυστηροποίηση των διοικητικών κυρώσεων σε βάρος κομμάτων, υποψηφίων και τρίτων, καθώς και αλλαγή των προϋποθέσεων και της διαδικασίας της συνακόλουθης έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα.
-Αλλαγή του τρόπου ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών από την Επιτροπή Ελέγχου (με τη νέα της σύνθεση) στην προοπτική ο έλεγχος αυτός από τη νέα Επιτροπή να είναι καθολικός, με προσδιορισμό της πηγής προέλευσης κάθε περιουσιακού στοιχείου που έχει αποκτηθεί και με έλεγχο κάθε μεταβολής. Για τις αλλαγές αυτές θα αξιοποιηθούν οι σχετικές προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
-Μείωση του ύψους της τακτικής και εκλογικής κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της καθώς και αλλαγή άλλων ειδικότερων θεμάτων της σχετικής ρύθμισης.
-Ρύθμιση για τα έσοδα και τις πηγές τους, καθώς και τις δαπάνες πολιτικών κομμάτων και υποψήφιων βουλευτών, στην κατεύθυνση του περιορισμού τους, και τις εξασφάλισης απόλυτης διαφάνειας, χωρίς εξαιρέσεις περιλαμβανομένης και της ρύθμισης θεμάτων σχετικών με το δανεισμό κομμάτων.
-Ρύθμιση κανόνων διαχείρισης και δημοσιότητας των οικονομικών των κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών, ώστε να εξασφαλίζεται χρηστή και διαφανής οικονομική διαχείριση για το σύνολο των εσόδων και των δαπανών, μεταξύ άλλων με την υποχρεωτική ανάρτησή τους στο διαδίκτυο.
Ερωτηθείς αναφορικά με την περίπτωση του ΚΚΕ, το οποίο αντιδρά στη ρύθμιση για απαγόρευση ανωνυμίας κατά τη χρηματοδότηση των κομμάτων (στην προκειμένη περίπτωση με κουπόνια), ο υπουργός Εσωτερικών εκτίμησε ότι από την πλευρά του Περισσού «δεν υπήρξε η σύγκρουση που είχε προαναγγελθεί» και διαμήνυσε: «εμείς θα προχωρήσουμε, είναι μονόδρομος».
Απαντώντας σε ερωτήσεις που έκαναν λόγο για ζήτημα βιωσιμότητας πολιτικών κομμάτων από την προωθούμενη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι η ώρα της αλήθειας για όλα τα πολιτικά κόμματα» και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί ο κρατικός προϋπολογισμός να πληρώνει τα κόμματα τα οποία για χρόνια υπερδανείζονται από τις τράπεζες».
*Τα χρέη των κοινοβουλευτικών κομμάτων (Ιούλιος 2010)
ΠΑΣΟΚ: 96.800.000 ευρώ στην Αγροτική τράπεζα (λήξη σύμβασης το 2013), 10.000.000 ευρώ στην Marfin bank (λήξη σύμβασης το 2015) και 5.000.000 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς (λήξη σύμβασης το 2015). Σύνολο: 111.800.000 ευρώ
ΝΔ: 105.000.000 ευρώ στην Αγροτική τράπεζα (λήξη σύμβασης το 2013) και 15.000.000 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς (λήξη σύμβασης το 2015). Σύνολο: 120.000.000
Κ.Κ.Ε: 4.402.054 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα (λήξη σύμβασης το 2010).
ΣΥ.ΡΙΖ.Α: 6.000.000 ευρώ στην Εθνική τράπεζα (λήξη σύμβασης το 2014).
ΛΑ.Ο.Σ: Δεν χρωστάει.
ΟΙΚΟΛ.ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 800.000 ευρώ (λήξη σύμβασης το 2010).
Οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης
Για κραυγαλέα αργοπορία της κυβέρνησης κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος της Αντώνης Σαμαράς εδώ και ένα χρόνο έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για «την αποκατάσταση της διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα, αλλά και γενικότερα για την εξάλειψη της διαφθοράς από τις δομές και τις λειτουργίες του Ελληνικού Κράτους».
Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος «Για να προχωρήσουν, μάλιστα, το ταχύτερον δυνατόν, αυτές οι ριζικές αλλαγές και να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ο Αντ. Σαμαράς πρότεινε τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου, με ειδική εντολή να επεξεργαστεί όλες τις σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις, μέχρι τον Ιούνιο του 2010, ώστε αμέσως μετά να έλθουν στην Ολομέλεια της Βουλής για να γίνουν νόμοι του Κράτους».
Στην πρόταση αυτή, συνεχίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος, «ο πρωθυπουργός αντέτεινε την ύπαρξη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, υποστηρίζοντας ότι αυτή θα μπορούσε να φέρει σε πέρας τη συγκεκριμένη αποστολή». Ωστόσο, τονίζει, το 2010 πέρασε και η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα.
Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών στις δηλώσεις του Π.Παναγιωτόπουλου σημείωσε ότι «προφανώς ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. δεν έχει μπει στον κόπο να μελετήσει τις προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στις σημερινές μας δηλώσεις, που πιθανότατα δεν έγιναν αντιληπτές από τον Εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, αναφερθήκαμε στην υιοθέτηση των προτάσεων της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το “πόθεν έσχες” και ανακοινώσαμε την οριστική διαμόρφωση των προτάσεων μας για τα οικονομικά των κομμάτων που και πάλι αναγγείλαμε ότι θα κατατεθούν στην ίδια Επιτροπή της Βουλής, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».
«Όσον αφορά στα σχόλια του περί κομματικής πυξίδας του Υπουργείου Εσωτερικών, το μόνο που αρκεί να θυμίσουμε στον κ. Παναγιωτόπουλο είναι ότι το κόμμα που εκπροσωπεί όχι μόνον καταψήφισε το Νόμο για την πλήρη αξιοκρατία και αντικειμενικότητα στις προσλήψεις, αλλά αποχώρησε κιόλας από την ψήφιση του Νόμου που καθιέρωσε την πλήρη, για πρώτη φορά, αποκομματικοποίηση των προαγωγών των στελεχών στο κράτος» πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης.
Τη θέση του ότι «κόμματα και βουλευτές μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με λιγότερα χρήματα» επανέλαβε το ΛΑΟΣ. «Είναι άλλωστε η θέση που ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ.Καρατζαφέρης από το βήμα της Βουλής ήδη από το 2008. Επιμένουμε στη δέσμευσή μας ότι μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας ως κόμματα και βουλευτές και με λιγότερα» δήλωσε ο Κωστής Αϊβαλιώτης.
Αναγκαία πλέον η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αλλά στο μεταξύ χρειάζονται και άμεσα μέτρα σημειώνει από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη, πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Όπως εξηγεί «όσο όμως θα διαρκεί ο διάλογος και η διαβούλευση, η κυβέρνηση μπορεί να πάρει μερικά άμεσα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση» εισηγούμενη τη μείωση της των κομμάτων για το 2011 κατά 20 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτώντας με αυτό το ποσό την αύξηση του ΕΚΑΣ, καθώς επίσης να σταματήσει άμεση με τροπολογία ο δανεισμός των πολιτικών κομμάτων από τις κρατικές τράπεζες με εγγύηση τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις πέραν αυτής της βουλευτικής περιόδου και να γίνει πλήρης εκκαθάριση των χρηματοδοτήσεων και του δανεισμού όλων των κομμάτων που συμμετείχαν στις εκλογές την τελευταία δεκαπενταετία.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >