«Ηταν η πιο flat ομιλία και παρουσία Μητσοτάκη στην ΔΕΘ από τότε που έγινε πρωθυπουργός»: Το σχόλιο ανήκει σε πρώην υπουργό και εκ των μετριοπαθών στελεχών της ΝΔ και μάλλον αποτυπώνει πλήρως το κλίμα του τριημέρου στην Θεσσαλονίκη.

Ads

Ο στόχος του Μαξίμου ήταν να δοθεί από το βήμα της ΔΕΘ το σήμα της «επιχείρησης restart» της κυβέρνησης και να παρουσιαστεί ο οδικός χάρτης για την επόμενη τριετία, την «Ελλάδα 2027» με στόχο την αναστροφή του αρνητικού κλίματος που διαμόρφωσαν για την κυβέρνηση οι ευρωεκλογές. Αυτό που έγινε όμως εν τέλει ήταν να μεταφερθεί από την Αθήνα στο βορρά το γαλάζιο πολιτικό μούδιασμα και να επιβεβαιωθεί το έλλειμμα νέου κυβερνητικού αφηγήματος. Όπως και να διαφανεί ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έχει καταλήξει ακόμη σε κομβικές αποφάσεις στρατηγικής και τακτικής – από το θέμα του εκλογικού νόμου και την Προεδρία της Δημοκρατίας έως την ίδια την προσωπική του πορεία.

Σε οικονομικό επίπεδο οι εξαγγελίες Μητσοτάκη δεν έφεραν τίποτα νέο πέραν όσων είχαν διαρρεύσει και περιορίστηκαν σε στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης ειδικών κοινωνικών ομάδων. Το καλάθι ήταν όντως μικρό, η ατζέντα του πρωθυπουργού δεν περιλάμβανε αλλαγές πολιτικής που έχουν δυσαρεστήσει και κοστίσει εκλογικά (π.χ. ακρίβεια και φορολογικό ελευθέρων επαγγελματιών) και η αποτίμηση που έκαναν από το βράδυ του Σαββάτου κιόλας, μετά την ομιλία στο Βελλίδειο, γαλάζιοι βουλευτές ήταν πως τα μέτρα αυτά δεν αρκούν για να αλλάξουν το κλίμα της κοινωνικής δυσφορίας.

Πολλοί, δε, ήταν εκείνοι που δυσανασχέτησαν ανοιχτά με την επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε «μεταρρυθμιστικές» πολιτικές που προκαλούν αντιδράσεις χωρίς, όπως ο ίδιος είπε, να υπολογίζεται το πολιτικό κόστος.

Ads

Σε πολιτικό επίπεδο επίσης ο οδικός χάρτης των «1.000 ημερών έως τις εκλογές» παρέμεινε ανοιχτός σε όλα. ‘Η άλλως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να δεσμευτεί και να εκτεθεί στα κρίσιμα και μείζονα:

Δεν απέκλεισε αλλαγή του εκλογικού νόμου παρ’ ότι επέμεινε ότι το τρένο της αυτοδυναμίας για την ΝΔ δεν έχει χαθεί. Δεν απέκλεισε, κατηγορηματικά τουλάχιστον, το ενδεχόμενο να μην διεκδικήσει ο ίδιος τρίτη θητεία, παρότι διαβεβαίωσε πως δεν σχεδιάζει να συνταξιοδοτηθεί: «Έχουν περάσει», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, «15 μήνες από τις εθνικές εκλογές του 2023. Θα φάνταζε αλαζονικό και αυτοαναφορικό να ασχολούμαστε τώρα με τι θα γίνει το 2027. Αυτό που μπορώ να πω, το έλεγα και πέρυσι, ότι δεν έχω κάποιο σχέδιο απότομης μεταπήδησης σε ευρωπαϊκή θέση, το επαναλαμβάνω και τώρα. Είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας για πλήρη θητεία και αυτή θα την εξαντλήσω, έως την άνοιξη του 2027».

Ομοίως δεν απέκλεισε τίποτα για το πρόσωπα που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρ’ ότι ερωτήθηκε ονομαστικά για τον Νίκο Δένδια, ενώ αίσθηση προκάλεσαν και οι προσεκτικές αναφορές του στην άκρα δεξιά στην Ελλάδα την οποία διαχώρησε από εκείνη της Ευρώπης. Εδώ, η προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδειξε αφενός ότι θέλει να κρατήσει ανοιχτές τις γέφυρες με τους ψηφοφόρους που ψήφισαν σχήματα στα δεξιά της ΝΔ και, αφετέρου, ότι δεν έχει βγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με κάποιο, ή κάποια από αυτά τα σχήματα σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη μετά και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, πόσο ανησυχητική τη θεωρεί και στο εσωτερικό της χώρας τόνισε ότι «η άνοδος της ακροδεξιάς είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο», επισημαίνοντας ότι «δεν αποτυπώθηκε με την ένταση που είχε προβλεφθεί στις ευρωεκλογές αλλά οπωσδήποτε σε κάποιες χώρες όπως στη Γερμανία είναι ανησυχητική». Διαβεβαίωσε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα κι ότι ο ίδιος «δεν θα κατηγοριοποιήσει κάποια κόμματα ως ακροδεξιά».

Στο δια ταύτα, τα πολιτικά συμπεράσματα των γαλάζιων στελεχών και βουλευτών στην Θεσσαλονίκη κινήθηκαν σε δύο εκδοχές: Η μία είναι πως ο πρωθυπουργός ίσως υπερεκτιμά το πλεονέκτημα που δίνει μέχρι στιγμής στην ΝΔ η διαλυτική εικόνα της αντιπολίτευσης. Η δεύτερη είναι πως απλώς αγοράζει χρόνο και θέλει να έχει ανοιχτές μπροστά του όλες τις επιλογές – τόσο σε κυβερνητικό όσο και προσωπικό πολιτικό επίπεδο.