Σε μια περίοδο έντονων διπλωματικών διαβουλεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων στη Μέση Ανατολή, ο Λευκός Οίκος παραμένει ενεργά εμπλεκόμενος, με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να συμμετέχει προσωπικά στις συνομιλίες, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Ads

«Βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση με το Κατάρ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και φυσικά το Κατάρ και η Αίγυπτος βρίσκονται σε επαφή με τη Χαμάς. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το επιτύχουμε», σημείωσε.

Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι «προσωπικά εμπλεκόμενος» στις προσπάθειες. «Δεν μπορώ να σας πω ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ή πώς θα είναι κάθε παράγραφος της τελικής πρότασης. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι είμαστε ακόμα ενεργά εμπλεκόμενοι στην προσπάθεια», δήλωσε ο Κέρμπι σύμφωνα με τη Ηaaretz.

Στο ερώτημα εάν είναι εφικτή μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην εξουσία, ο Σύμβουλος του Λευκού Οίκου, δήλωσε: «Ναι, φυσικά και είναι εφικτή μια συμφωνία, και ο Πρόεδρος δεν θα ήταν προσωπικά εμπλεκόμενος με τον τρόπο που είναι, ούτε θα είχε αφιερώσει χρόνο το Σαββατοκύριακο για να συναντηθεί με την ομάδα του, εάν δεν πίστευε ότι αυτό είναι κάτι που μπορούμε να επιτύχουμε».

Ads

«Οι εκτελέσεις το Σαββατοκύριακο απλώς υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε την ελπίδα ζωντανή και να συνεχίσουμε», δήλωσε ο Κίρμπι, προσθέτοντας αργότερα: «Θα σας έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι η εργασία που θα γίνει τις επόμενες ημέρες δεν θα επηρεαστεί από την οργή μας για όσα έκανε η Χαμάς.»

Σχετικά με το ζήτημα του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, όπου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τις δυνάμεις του, ο Κέρμπι είπε: «Δεν πρόκειται να μπω σε διαμάχη με τον πρωθυπουργό για όσα είπε το Σαββατοκύριακο…» και πρόσθεσε πως «Η ίδια η συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης γεφύρωσης με την οποία αρχίσαμε να εργαζόμαστε… περιλάμβανε την απομάκρυνση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων από όλες τις πυκνοκατοικημένες περιοχές, και αυτό περιλαμβάνει εκείνες τις περιοχές κατά μήκος αυτού του διαδρόμου. Αυτή είναι η πρόταση που είχε συμφωνήσει το Ισραήλ.»

Ο Κίρμπι διευκρίνισε: «Η πρόταση λέει ότι πρέπει να αποσυρθούν ανατολικά από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές – και αυτό το βασικό, ουσιώδες στοιχείο της πρότασης δεν έχει αλλάξει. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί έχουν δηλώσει δημόσια ότι, ακόμη και κάνοντάς το, πιστεύουν ότι θα χρειαστούν κάποια ασφάλεια κατά μήκος αυτού του διαδρόμου.»

Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρέπει να κάνει περισσότερα για να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ ζήτησε επίσης σήμερα από όλες τις πλευρές να επιδείξουν «ευελιξία» για να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία. «Απομένουν δεκάδες όμηροι στη Γάζα, που περιμένουν πάντα μια συμφωνία για να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Είναι καιρός να υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία. Ο ισραηλινός πληθυσμός δεν μπορεί να περιμένει περισσότερο. Ο παλαιστινιακός πληθυσμός, που υποφέρει επίσης από τις τρομερές συνέπειες αυτού του πολέμου, δεν μπορεί να περιμένει περισσότερο. Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει περισσότερο», τόνισε ο εκπρόσωπος.