Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την κατασκευή φράχτη στην περιοχή του Έβρου ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση δείχνει αμετακίνητη. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την κατασκευή ενός συρμάτινου φράχτη συνολικού μήκους 12,5 χλμ. στην περιοχή του Έβρου κοντά στην Ορεστιάδα.
Ads
Έντονες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
«Υποκριτική και απάνθρωπη» χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική για τους μετανάστες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας. «Απαιτείται μια πραγματικά διεθνής ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που να σέβεται τον πόνο των ανθρώπων τα δικαιώματα όλων και των Ελλήνων και των αλλοδαπών και να προωθεί πραγματικές λύσεις στο υπαρκτό πρόβλημα και όχι να κλείνει τα μάτια με τέτοιες πολυδάπανες ανόητες επιλογές» υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Για «ελληνικό τείχος του αίσχους» κάνουν λόγο από την πλευρά τους οι Οικολόγοι Πράσινοι. «Η κατασκευή τείχους στον Έβρο όχι μόνο δεν θα αποτρέψει την αναζήτηση και εύρεση διόδων εισόδου τους στην Ευρώπη, αλλά φέρει και τον βαρύ συμβολισμό της μετατροπής της Ευρώπης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε Ευρώπη-Φρούριο του Μεσαίωνα. Ευχόμαστε οι συνθήκες στη χώρα μας να μη φθάσουν ποτέ στο σημείο να ψάχνουμε εμείς δίοδο διαφυγής» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ελεάννα Ιωαννίδου.
«Κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά του, αλλά με το να χτίζουμε τείχη, σπάνια δίνουμε ριζική λύση στα προβλήματα», δήλωσε από την πλευρά της, η υπεύθυνη του τομέα Ενημέρωσης του γραφείου Ελλάδας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Καίτη Κεχαγιόγλου.
«Το τείχος κατά των μεταναστών και προσφύγων στον Έβρο θα αποτελέσει τη συμβολική έκφραση των πολιτικών αποκλεισμού των μεταναστών και εγκληματοποίησης της μετανάστευσης, την χωρική αποτύπωση του νέου ευρωπαϊκού Απαρτχάιντ» υποστηρίζει από την πλευρά του το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών.
Αντιδράσεις και στον Έβρο
Εν τω μεταξύ η κατασκευή του τείχους προκαλεί αντιδράσεις και στις περιοχές του Έβρου.
Για «πρόχειρη λύση που δεν θα φέρει αποτελέσματα» κάνει λόγο ο δήμαρχος Σουφλίου, Βαγγέλης Πουλιλιός. «Από την Αλεξανδρούπολη έως το Ορμένιο είναι απόσταση 150 χιλιόμετρα. Τι θα σταματήσει ένας φράχτης μόλις 12,5 χιλιόμετρα;».
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Έβρου, Κώστας Χατζηαναγνώστου, υποστηρίζει ότι ο φράχτης δεν θα λύσει το πρόβλημα και τόνισε ότι τα «κυκλώματα διακίνησης θα μεταφέρουν τους μετανάστες στην παρέβρια περιοχή, στις όχθες του ποταμού Έβρου και όχι στα χερσαία σύνορα».
Αμετακίνητη η κυβέρνηση
Πάντως η κυβέρνηση δείχνει αμετακίνητη στις θέσεις της. Με δηλώσεις του στο ρ/σ «Βήμα FM», ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, σημείωσε πως «τα όρια της ανοχής της ελληνικής κοινωνίας δεν επιδέχονται υποκρισίες». Πρόσθεσε δε, ότι απαιτείται η λήψη βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.
Της απόφασής για τη δημιουργία φράχτη υπεραμύνεται εκ νέου και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της Κομισιόν η οποία χαρακτήρισε την κατασκευή φραχτών και τοίχων βραχυπρόθεσμο μέτρο, το οποίο δεν συμβάλει στη συνολική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων, απάντησε πως πρόκειται για ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, επισημαίνοντας πως ως χώρα απλώς ακούμε τα σχόλια και της παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Όπως ανέφερε, πρόκειται για προστατευτικό μέτρο, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο, προσθέτοντας πως ως κυβέρνηση έχουμε την υποχρέωση να προστατέψουμε την ποιότητα ζωής του Έλληνα πολίτη.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >