Αναπάντητα παραμένουν τα εύλογα ερωτήματα σχετικά με την απόδοση ευθυνών για τον μαζικό θάνατο χιλιάδων ψαριών που ξεβράστηκαν στον Παγασητικό από τη λίμνη Κάρλα, ενώ «μαίνονται» οι διαξιφισμοί μεταξύ του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα και του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου.
Παράλληλα, η υπόθεση προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία παρήγγειλε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, και ταυτόχρονα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται εκτενώς στο δυσάρεστο φαινόμενο.
«Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε αυτό το πολύ σοβαρό φαινόμενο, δόθηκε εντολή στους επιθεωρητές περιβάλλοντος, ούτως ώστε να διαπιστωθεί από πού προήλθε και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Ταυτοχρόνως, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου με την Περιφέρεια καθαρίζουν το λιμάνι από τα νεκρά ψάρια. Προφανώς και θα δοθούν εξηγήσεις τι συνέβη στην πραγματικότητα. Προέχουν, προφανώς, όλες οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα και στη συνέχεια θα δοθούν και οι απαντήσεις από τους έχοντες τις σχετικές αρμοδιότητες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση δημοσιογράφων την Πέμπτη, απαντώντας στο ερώτημα «ποιός φταίει».
Για το εάν το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με τις περυσινές πλημμύρες, καθώς και εάν υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες, ο Π. Μαρινάκης ήταν για άλλη μια φορά ασαφής, λέγοντας: «Νομίζω ότι καλό είναι πριν μπούμε σε μια διαδικασία απόδοσης ευθυνών χωρίς να υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία, να ολοκληρωθούν οι έρευνες αυτές, να ολοκληρωθούν οι εργασίες αυτές και να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις».
ΣΥΡΙΖΑ: Μπαλάκι ευθυνών
«Η κυβέρνηση με καθυστέρηση, μετά την αντίδραση των κατοίκων, ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών από τον ένα φορέα στον άλλον», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφερόμενος στο θέμα, με κοινή δήλωση του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μ. Ζαμπάρα και του βουλευτή Μαγνησίας του κόμματος Αλ. Μεϊκόπουλο.
Όπως επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο «Οργανισμός Λιμένα Βόλου (που έχει την αρμοδιότητα για το λιμάνι) δεν προέβη άμεσα στην τοποθέτηση προστατευτικού διχτύου στην εκβολή της σήραγγας του χείμαρρου Ξηριάς, με αποτέλεσμα να γεμίσει ο Παγασητικός κόλπος με νεκρά ψάρια. Ενάμιση μήνα αργότερα δεν έχει βρεθεί η κατάλληλη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, παρόλο που είναι διαθέσιμα τα κατάλληλα εργαλεία για την περισυλλογή των ψαριών».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού σημειώνει ότι προκαλείται ανησυχία «από τον τρόπο της ορθής καταστροφής του όγκου των ψαριών, για τα οποία πρέπει να ακολουθηθεί η ορθή επιστημονική πρακτική, διαφορετικά θα δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στην δημόσια υγεία και το περιβάλλον», υπογραμμίζει ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «οφείλει μέσω της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, να εξασφαλίσει την προστασία των υδάτων και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τα συναρμόδια Υπουργεία να καθαρίσουν την περιοχή και να εξασφαλίσουν την μη επανάληψη τέτοιων γεγονότων».
Ερώτηση στην Κομισιόν
Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος υπέβαλαν ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των νεκρών ψαριών. Συγκεκριμένα, ζητούν να μάθουν το πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Σχετικά με τις μεγάλες ευθύνες της ΕΕ που απορρέουν από τις ίδιες της κατευθύνσεις της και που έχουν οδηγήσει στην τραγική έλλειψη των απαραίτητων υποδομών, οι οποίες ούτε καν στη φάση της αποκατάστασης των τεράστιων καταστροφών από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» δεν χρηματοδοτούνται στη βάση των λαϊκών αναγκών, ούτε κατά προτεραιότητα λόγω του απαράδεκτου κριτηρίου κόστους οφέλους;
- Στο γεγονός ότι τα χρήματα από το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης» της ΕΕ που αυτές τις μέρες εξαγγέλθηκαν συνολικά για την Ελλάδα και τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη του 2023 μόλις και μετά βίας φτάνουν τα 101.5 εκ ευρώ κι αυτά μόνο για την αποκατάσταση ελάχιστων υποδομών. Ταυτόχρονα αυτά αποδεικνύονται ψίχουλα, μόλις το 4,06%, σε σχέση με το ύψος των ζημιών που στη Θεσσαλία ξεπερνά τα 2,5 δις όσο και με τις κατεπείγουσες ανάγκες των πλημμυροπαθών για 100% αποζημιώσεις αλλά και για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην περιοχή του Βόλου, του Παγασητικού Κόλπου και συνολικά της Θεσσαλίας.
Παράλληλα, οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι «εκτός από την αποκρουστική εικόνα και τη δυσοσμία, τα νεκρά ψάρια που εκβάλλονται από την πλημμυρισμένη περιοχή της Κάρλας, συνιστούν σοβαρό υγειονομικό κίνδυνο και περαιτέρω παράγοντα επιβάρυνσης με μικροβιακό φορτίο των νερών του λιμανιού του Βόλου. Ωστόσο οι αρμόδιες αρχές, ο δήμος Βόλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης του ζητήματος. Στην εγκληματική αυτή αδιαφορία για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον έρχονται να προστεθούν και οι προκλητικές δηλώσεις πως το φαινόμενο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και πως η λύση είναι τα νεκρά ψάρια να φαγωθούν από μεγαλύτερα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >