Την «τιμητική» του – για όλους τους λάθος λόγους – είχε ο Βόλος στα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία ανέδειξαν την καταστροφή με νεκρά ψάρια στο λιμάνι της πόλης.

Ads

«Οι ελληνικές αρχές άρχισαν να συλλέγουν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια που ξεχύθηκαν σε ένα τουριστικό λιμάνι στην κεντρική πόλη του Βόλου αυτή την εβδομάδα, αφού εκτοπίστηκαν από τα συνήθη ενδιαιτήματά τους στο γλυκό νερό κατά τη διάρκεια των πλημμυρών του περασμένου έτους» αναφέρει ο Guardian, επικαλούμενος το Γαλλικό Πρακτορείο αλλά και το Reuters.

«Τα επιπλέοντα κουφάρια δημιούργησαν μια ασημένια κουβέρτα στο λιμάνι και μια δυσοσμία που ανησύχησε τους κατοίκους και τις αρχές, οι οποίες έσπευσαν να τα μαζέψουν πριν η δυσοσμία φτάσει σε κοντινά εστιατόρια και ξενοδοχεία» συνεχίζει το ρεπορτάζ.

«”Εκτείνεται σε χιλιόμετρα”, δήλωσε στο Reuters το μέλος του δημοτικού συμβουλίου Στέλιος Λημνιός.

Ads

»”Δεν είναι μόνο κατά μήκος της ακτής, αλλά και στο κέντρο του Παγασητικού Κόλπου”, είπε, αναφερόμενος στην περιοχή ανοιχτά του Βόλου, της οποίας η ακτή είναι γεμάτη με εξοχικές κατοικίες.

»Την Τετάρτη, οι μηχανότρατες έσυραν δίχτυα για να συλλέξουν τα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια πετάχτηκαν στο πίσω μέρος φορτηγών. Περισσότεροι από 40 τόνοι συλλέχθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τις αρχές.

»Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος δήλωσε ότι η μυρωδιά ήταν ανυπόφορη. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα πριν φτάσει στην πόλη του. Είπε ότι τα ψάρια που σαπίζουν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περιβαλλοντική καταστροφή για άλλα είδη στην περιοχή.

»Η καταστροφή είναι η τελευταία επίπτωση των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα που οι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων θερμοκρασιών και των ακανόνιστων βροχοπτώσεων που προκαλούν πυρκαγιές και πλημμύρες.

»Ο Δημοσθένης Μπακογιάννης, 33 ετών, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ενός παραλιακού εστιατορίου 10 χλμ. από τον Βόλο, λέει ότι ο κύκλος εργασιών του μειώθηκε κατά 80% αυτό το καλοκαίρι, καθώς λιγότεροι τουρίστες ήθελαν να το επισκεφθούν μετά τις πλημμύρες.

»”Το κλείσιμο του φράγματος τώρα δεν βοηθάει”, είπε. “Τώρα είναι πολύ αργά, η τουριστική περίοδος έχει τελειώσει”.

»”Η κατάσταση με τα νεκρά ψάρια θα είναι ο θάνατός μας”, δήλωσε ο Στέφανος Στεφάνου, πρόεδρος του τοπικού συλλόγου εστιατορίων και μπαρ. “Ποιος επισκέπτης θα έρθει στην πόλη μας μετά από αυτό;”».