Αν, κατά κοινή παραδοχή και από το Κίεβο, η εισβολή του ουκρανικού στρατού στη Ρωσία, στην περιοχή του Κουρσκ, απέτυχε να ανακουφίσει τους αμυνόμενους στο Ντονμπάς, με τον ρωσικό στρατό να προελαύνει ταχύτερα από τις 6 Αυγούστου οπότε οι Ουκρανοί στρατιώτες πέρασαν τα ρωσικά σύνορα, τα πράγματα δεν φαίνονται να είναι καλύτερα και στον διπλωματικό τομέα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπαθεί να «διασκεδάσει» τις ρωσικές επιτυχίες στο Ντονμπάς – χρησιμοποιώντας ακόμη και ειρωνικούς χαρακτηρισμούς – την ώρα που ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού δηλώνει δημόσια την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση των αμενόμενων στην νευραλγική περιοχή του Ποκρόφσκ, στην Περιφέρεια του Ντονιέτσκ.
Τα πιο «μαύρα σύννεφα» όμως προκύπτουν από το «μάγκωμα» της ΕΕ και μέχρι πρότινος ιδαίτερα γαλαντόμων, προς το Κίεβο, χωρών, όπως η Γερμανία, να εμβαθύνουν την στρατιωτική βοήθειά τους.
Politico: Η ΕΕ σκέφτεται να εκπαιδεύσει στρατιώτες εντός της Ουκρανίας
Χαρακτηριστικό του παραπάνω κλίματος είναι το δημοσίευμα του Politico για την δυνατότητα ή μη εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών από τις Βρυξέλλες, σε ουκρανικό έδαφος.
Σύμφωνα με έγγραφο της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ που είδε το Politico, η ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εκπαιδεύσει στρατιώτες στην Ουκρανία «εάν πληρούνται οι απαραίτητες πολιτικές και επιχειρησιακές προϋποθέσεις».
«Θα χρειαζόταν μια περαιτέρω και πιο ολοκληρωμένη ανάλυση, προκειμένου να εκτιμηθούν πλήρως οι κίνδυνοι και τα πιθανά μέτρα μετριασμού, καθώς και τα πολιτικά και επιχειρησιακά πλεονεκτήματα της διεξαγωγής κάποιας εκπαίδευσης» σε ουκρανικό έδαφος, αναφέρει το 34σέλιδο έγγραφο.
Έχει ημερομηνία 22 Ιουλίου και τίτλο «Στρατηγική επισκόπηση της EUMAM UKRAINE», όπως ονομάζεται η εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ για τους Ουκρανούς στρατιώτες.
Το έγγραφο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Die Welt.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν ανοιχτός στην ιδέα της εκπαίδευσης στρατευμάτων στην Ουκρανία, υποστηριζόμενος από χώρες όπως η Λιθουανία, αλλά άλλοι, όπως η Γερμανία, φοβούνται ότι αυτό θα κλιμακώσει τις εντάσεις με τη Ρωσία και θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των δυτικών εκπαιδευτών που έχουν σταλεί στην εμπόλεμη Ουκρανία.
Αυτές οι ανησυχίες αντικατοπτρίζονται στο έγγραφο:
«Είναι πολύ πιθανό μια στρατιωτική παρουσία της ΕΕ στο ουκρανικό έδαφος να εκληφθεί από τη Ρωσία ως πρόκληση», αναφέρει και προσθέτει ότι είναι «ανέφικτο» για την ΕΕ να προστατεύσει τους εκπαιδευτές που θα σταλούν στην Ουκρανία.
Το αίτημα για την εκπαίδευση στρατευμάτων στην Ουκρανία προέρχεται από το Κίεβο, με το έγγραφο να αναφέρει ότι η ουκρανική κυβέρνηση θεωρεί ότι «αυτό κρίνεται ταχύτερο, πιο αποδοτικό από πλευράς κόστους και πιο εύκολο από υλικοτεχνικής άποψης».
Εναλλακτικά, η εκπαίδευση θα μπορούσε να διεξαχθεί σε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας».
Μέχρι στιγμής, η εκπαίδευση της ΕΕ έχει πραγματοποιηθεί κυρίως στην Πολωνία και τη Γερμανία.
Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, περίπου 60.000 Ουκρανοί είχαν εκπαιδευτεί.
Η υπηρεσία της ΕΕ συνιστά την παράταση της θητείας της EUMAM κατά δύο χρόνια έως τις 15 Νοεμβρίου 2026 και τη διερεύνηση της δυνατότητας διεξαγωγής «εκπαίδευσης πιο κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας».
Το έγγραφο συζητήθηκε από τους πρεσβευτές στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας την Τρίτη και αναμένεται να είναι στην ημερήσια διάταξη όταν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας συναντηθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Ο Πίτερ Στάνο, επικεφαλής εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Μόσχα: Ξένοι μισθοφόροι στο Κουρσκ
Στο μεταξύ η Μόσχα καταγγέλλει επίσημα ότι ξένοι μισθοφόροι συμμετέχουν ενεργά στην επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ, δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τις ζωές των κατοίκων της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, και είναι έτοιμοι να καλύφθούν από πίσω τους.
Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε ενημέρωση.
«Οι ξένοι λεγόμενοι στρατιώτες της τύχης συμμετέχουν επίσης ενεργά στην επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ. Αμερικανοί μισθοφόροι δημοσίευσαν προκλητικά στο Διαδίκτυο μια φωτογραφία της θέσης ενός πληρώματος όλμου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δίπλα σε μια παιδική χαρά στην περιοχή του Κουρσκ», δήλωσε η διπλωμάτης.
«Αποδεικνύεται ότι οι στρατιώτες είναι περήφανοι για την παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου, δεν νοιάζονται καθόλου για τις ζωές του άμαχου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, και είναι έτοιμοι να καλυφθούν με αυτές, όπως ακριβώς έκαναν κάποτε οι φασίστες όταν εισέβαλαν στο φρούριο του Μπρεστ, όπως ακριβώς έκαναν οι τρομοκράτες στην πρόσφατη ιστορία».
Η κατάσταση στο Κουρσκ
Σύμφωνα με την τακτική ενημέρωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν χάσει έως και 380 στρατιώτες και 30 τεθωρακισμένα οχήματα στην περιοχή του Κουρσκ, το προηγούμενο 24ωρο.
Σύμφωνα με το υπουργείο, πέντε Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν ως αιχμάλωτοι πολέμου.
Συνολικά, το Κίεβο έχει χάσει έως και 7.000 ανθρώπους στο Κουρσκ από την αρχή της εισβολής στο Κουρσκ.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο εχθρός έχασε έως και 380 στρατιώτες και 30 τεθωρακισμένα οχήματα, μεταξύ των οποίων ένα άρμα μάχης, ένα όχημα μάχης πεζικού και 28 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, καθώς και έξι πυροβόλα, τρεις όλμους και εννέα οχήματα.
Συνολικά, κατά τη διάρκεια των μαχών, η Ουκρανία έχασε έως και 7.000 στρατιωτικό προσωπικό, 74 άρματα μάχης, 35 οχήματα μάχης πεζικού, 62 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 460 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 210 οχήματα, 51 πυροβόλα, 13 εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων HIMARS και ενός MLRS, πέντε εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας-αέρος, 10 σταθμούς ηλεκτρονικού πολέμου, δύο ραντάρ αντιαεροπορικών πυραύλων, ένα ραντάρ αεράμυνας, πέντε κομμάτια μηχανολογικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων δύο οχημάτων κατεδάφισης μηχανολογικού εξοπλισμού και μιας μονάδας εκκαθάρισης ναρκών UR-77.
Η κατάσταση στο Ντονμπάς
Στο Ντονμπάς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βελτιώσει σημαντικά τη θέση τους τις τελευταίες ημέρες. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η κατάσταση στην κατεύθυνση του Ποκρόφσκ (Οι Ρώσοι το ονομάζουν με το προηγπούμενο όνομα Κρασνοαρμέισκ), όπου, όπως αναγνωρίζει και το Κίεβο, οι Ουκρανοί τα πηγαίνουν πολύ άσχημα.
►Κατεύθυνση Χάρκοβο
Στην κατεύθυνση Volchansk οι μάχες συνεχίζονται στον ομώνυμο οικισμό.
Οι Ουκρανοί προσπαθούν με κάθε κόστος να σταματήσουν την προέλαση των ομάδων εφόδου της «Βόρειας» ρωσικής στρατιάς στην περιοχή των πολυώροφων κτιρίων και έκαναν δύο προσπάθειες να φέρουν ενισχύσεις στην περιοχή.
Στο βόρειο πλευρό του μετώπου του Ποκρόφσκ, σφοδρές μάχες διεξάγονται στα νοτιοανατολικά προάστια της Grodovka.
Προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές αλλαγές στη διαμόρφωση του μετώπου στην περιοχή αυτή.
Ταυτόχρονα, στα νοτιοδυτικά του οικισμού, μονάδες των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων προωθούνται σε ουκρανικές θέσεις στο Krasny Yar και εάν καταληφθεί το χωριό και καταληφθεί η Nikolayevka, θα σχηματιστεί μια μισή λαβή γύρω από την Grodovka.
Ζελένσκι: Στόχος της εισβολής στο Κουρσκ, οι διαπραγματεύσεις
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα τελειώσει τελικά με διάλογο, αλλά ότι το Κίεβο πρέπει να έχει ισχυρή θέση και ότι θα παρουσιάσει ένα σχέδιο στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στους δύο πιθανούς διαδόχους του.
Ο Ουκρανός ηγέτης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι η επί τρεις εβδομάδες εισβολή του Κιέβου στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας ήταν μέρος αυτού του σχεδίου, αλλά ότι περιλάμβανε και άλλα βήματα στο οικονομικό και διπλωματικό μέτωπο.
«Το κύριο σημείο αυτού του σχεδίου είναι να αναγκάσουμε τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο. Και θέλω πάρα πολύ αυτό να είναι δίκαιο για την Ουκρανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Κίεβο.
Δεν διευκρίνισε α επόμενα βήματα, αλλά δήλωσε ότι θα συζητήσει το σχέδιο και με την αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις και πιθανώς και με τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, τους δύο υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και ότι ετοιμάζεται να συναντήσει τον Μπάιντεν.
Οι δηλώσεις του, σύμφωνα με το Reuters έδειξαν ότι θεωρεί ως κύριο πιθανό φόρουμ για συνομιλίες μια επόμενη διεθνή σύνοδο κορυφής για την ειρήνη, στην οποία η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να έχει εκπροσώπους η Ρωσία.
Η πρώτη σύνοδος κορυφής για την προώθηση του «οράματος» του Κιέβου για την ειρήνη, που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία τον Ιούνιο, απέκλεισε επιδεικτικά τη Ρωσία, ενώ προσέλκυσε δεκάδες αντιπροσωπείες, αλλά όχι από την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, παρά την προσπάθεια του Κιέβου να κερδίσει τον παγκόσμιο Νότο.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στις 19 Αυγούστου ότι οι συνομιλίες αποκλείονται μετά τη μεγάλη εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας στις 6 Αυγούστου.
O πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος βρισκόταν στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την Τρίτη και του είπε ότι υποστηρίζει την ταχεία και ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι ήταν ανένδοτος ότι η Ρωσία θέλει να υπαγορεύσει όρους στην Ουκρανία σε οποιαδήποτε διευθέτηση του πολέμου, κάτι που το Κίεβο θεωρεί απαράδεκτο.
Ο Πούτιν έχει πει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να ξεκινήσει με την αποδοχή από την Ουκρανία των «πραγματικοτήτων επί του εδάφους», που θα αφήσει στη Ρωσία στην κατοχή της σημαντικά κομμάτια τεσσάρων ουκρανικών περιοχών καθώς και την Κριμαία.
Τώρα η Ουκρανία λέει ότι ελέγχει περισσότερα από 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ρωσικής περιοχής Κουρσκ.
«Δεν μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί με τον Πούτιν, ο διάλογος σήμερα είναι κατ’ αρχήν κενός και χωρίς νόημα, επειδή δεν θέλει να τερματίσει τον πόλεμο με διπλωματικό τρόπο», δήλωσε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου.
Χλευασμοί και λανθάνουσες παραδοχές
Υποστήριξε ότι η επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ μείωσε τον αριθμό των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο που καλούν την Ουκρανία να κάνει συμβιβασμούς με τη Ρωσία για να τερματίσει τον πόλεμο και να παραχωρήσει εδαφικές εκτάσεις.
Ο Ζελένσκι χλεύασε τον Πούτιν, ο οποίος, όπως είπε, δίνει προτεραιότητα στην κατάληψη ουκρανικών εδαφών έναντι της υπεράσπισης του ρωσικού εδάφους, χλευασμός ο οποίος συνιστά, ταυτόχρονα, και μια λανθάνουσα επιβεβαίωση της ρωσικής προέλασης.
Έδειξε την περιοχή του Κουρσκ, όπου η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε 100 οικισμούς, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ.
Ο Ουκρανός ηγέτης δήλωσε επίσης ότι το Κίεβο συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην εγχώρια παραγωγή όπλων και ότι πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου εγχώριας παραγωγής.
«Κουμπωμένη» η Γερμανία
Πάντως, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε την Παρασκευή «πολύ ανησυχητική» και «κακή είδηση» την απόφαση της κυβέρνησης Γερμανίας να μειώσει περίπου στο μισό τη στρατιωτική βοήθεια που προσφέρει στην Ουκρανία την επόμενη χρονιά.
Ο Μπορέλ, που συμμετείχε σε εκδήλωση στη Σανταντέρ (βόρεια Ισπανία), τόνισε πως η Γερμανία, «σε απόλυτους όρους», κατέβαλε «τεράστια» προσπάθεια για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντισταθεί στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας από το 2022 και «μέχρι στιγμής», η συμβολή της ΕΕ στο πεδίο αυτό γίνεται «κυρίως από τη Γερμανία».
Κατά συνέπεια η προσεχής μείωση της γερμανικής βοήθειας στο Κίεβο είναι «πολύ ανησυχητική», συνέχισε. «Είναι κακή είδηση».
Η κυβέρνηση του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μετά τις ΗΠΑ και ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, αναζητεί πεδία μείωσης δημοσιονομικών δαπανών κι αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να μειώσει στο μισό το ποσό που θα διαθέσει διμερώς στο Κίεβο.
Ο Σολτς έκανε προσπάθεια να καθησυχάσει το Κίεβο τη Δευτέρα, διαβεβαιώνοντας ότι το Βερολίνο «είναι και θα παραμείνει ο κυριότερος υποστηρικτής της Ουκρανίας στην Ευρώπη», χωρίς μολαταύτα να κατευνάσει τις ανησυχίες.
Ο Μπορέλ τόνισε χθες πως βρίσκει ανησυχητική την εξέλιξη διότι η Γερμανία δίνει «πολλά περισσότερα από τη Γαλλία» κι οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος σε όρους εξοπλισμών στον ουκρανικό στρατό.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >