Αντιμετώπιση από κοινού της παράτυπης μετανάστευσης «χωρίς ταμπού» στη Γερμανία, ως συνέπεια της τρομοκρατικής επίθεσης στο Ζόλινγκεν την Παρασκευή (23/8), ζητά ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Γερμανία, Φρίντριχ Μερτς, από την κυβέρνηση και πρωτίστως τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Ads

Στην ωριαία συνάντηση στην Καγκελαρία, όπως είπε ο πρόεδρος του CDU στους δημοσιογράφους, πρότεινε στον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο την προώθηση από κοινού σειράς αλλαγών στο ισχύον νομικό πλαίσιο για πρόσφυγες και μετανάστες.

Ενόψει της αναμενόμενης ενίσχυσης του ακροδεξιού AfD στις εκλογές σε δύο κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, Σαξονία και Θουριγγία, την ερχόμενη Κυριακή, ο πρόεδρος του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος πρότεινε στον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο «αλλαγές χωρίς ταμπού», τόσο στο καθεστώς παραμονής προσφύγων στη Γερμανία, όσο και στη φύλαξη των γερμανικών συνόρων για τον δραστικό περιορισμό της έλευσης προσφύγων στη Γερμανία, αλλά και τις επαναπροωθήσεις στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ.

«Θα πρέπει να αλλάξουν πολλά και στην Ευρώπη», τόνισε ο Μερτς, «διαφορετικά η κυβέρνηση έχει καθήκον να κηρύξει τη Γερμανία σε κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης».

Ads

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός δεν διευκρίνισε, αν προτείνει να αποχωρήσει η Γερμανία από τη συμφωνία για το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου που βρέθηκε πριν τις ευρωεκλογές μετά από μακροχρόνια διαμάχη. Ανέφερε πάντως ότι θα θέσει το θέμα στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέρριψε στον καγκελάριο Σολτς ότι έχασε τον έλεγχο της χώρας. Περιμένει από τον Σολτς μία απάντηση εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου να αναληφθούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες άμεσα με την έναρξη των εργασιών του Μπούντεσταγκ το Σεπτέμβριο. Για την συγκεκριμενοποίησή τους πρότεινε να ορίσουν από έναν εκπρόσωπο ο καθένας για να προετοιμάσουν τις προτάσεις αλλαγών.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Σόμμα (SPD) του καγκελάριου Σολτς και η Χριστιανική Ένωση CDU/CSU έχουν την πλειοψηφία στο Μπούντεσταγκ για να προχωρήσουν στις αλλαγές, είπε ο Μερτς, ακόμα και χωρίς τα άλλα δύο κυβερνητικά κόμματα, Πράσινους και Φιλελεύθερους FDP. Δεν πρόκειται για ένα «μεγάλο συνασπισμό», διευκρίνισε ο Μερτς, τονίζοντας ότι δεν θέλει να συρθεί το θέμα αυτό στον προεκλογικό αγώνα για τις παγγερμανικές εκλογές σε έναν χρόνο.

Ο Μερτς σημείωσε ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, η αίτηση ασύλου πρέπει να υποβληθεί στην πρώτη χώρα χώρα εισόδου, η οποία, κατά κανόνα, δεν είναι η Γερμανία. «Στη Γερμανία έρχονται περισσότεροι πρόσφυγες σε μία ημέρα από όσους επαναπροωθεί σε έναν μήνα στις χώρες πρώτης εισόδου», είπε ο Μερτς. Επιπρόσθετα, η γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία που είναι υπεύθυνη για τη φύλαξη των συνόρων χρειάζεται ενίσχυση εξοπλισμού και διεύρυνση αρμοδιοτήτων για τις επαναπροωθήσεις. Πρωτίστως, ο Μερτς θέλει την επιστροφή προσφύγων από τη Συρία και το Αφγανιστάν, «αυτές είναι οι πιο προβληματικές ομάδες».