Ένας 19χρονος έχασε τη ζωή του στη Χαλκιδική, σε δυστύχημα στο λούνα παρκ το οποίο δεν είχε άδεια. Ο δήμος το γνώριζε, ωστόσο σύμφωνα με το πρωτόκολλο, προετοίμαζε χρηματικό πρόστιμο και όχι λουκέτο αφού, όπως λέει η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, η άδεια των μηχανημάτων είναι ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης. Από την άλλη, το υπουργείο αναφέρει οτι μόνη αρμόδια αρχή για τις άδειες και τους ελέγχους είναι ο δήμος.
- Διαβάστε: Μπαλάκι ευθυνών για την άδεια του λούνα πάρκ – Υπεύθυνος είναι ο Δήμος λέει το υπουργείο Ανάπτυξης
Η εγκληματικά ελλιπής κρατική μέριμνα σε σχέση με την ασφάλεια σε λούνα παρκ και συναφείς παιδότοπους, όπως τα υδάτινα πάρκα, φαίνεται από ατυχήματα και δυστυχήματα που σημειώνονται κάθε λίγο. Χώρια τα αμέτρητα ατυχήματα σε παιδικές χαρές οι οποίες παραμένουν αφρόντιστες από τις δημοτικές αρχές, για τα οποία χρειάζεται ένα ξεχωριστό ρεπορτάζ.
Το tvxs καταγράφει τα σοβαρά περιστατικά των τελευταίων ετών και θέτει τα ερωτήματα που περιμένουμε χρόνια να απαντήσει η πολιτεία.
2014: 13χρονος νεκρός στο Ελληνικό
Την κοινή γνώμη είχε συγκλονίσει το δυστύχημα στον Άλιμο το 2014. Ένα 13χρονο αγόρι μαζί με την 11χρονη αδελφή του μπήκαν σε έναν τεράστιο φουσκωτό κύλινδρο κι ενώ έπαιζαν μέσα σε μια μεγάλη πλαστική πισίνα, φύσηξε αέρας, σήκωσε τον κύλινδρο μαζί με τα δυο παιδιά και τον πέταξε σε απόσταση 30 μέτρων. Ο κύλινδρος έως ότου «προσγειωθεί» χτυπούσε ανεξέλεγκτα σε κάγκελα, άλλα παιχνίδια του λούνα παρκ και σε ένα τοίχο με αποτέλεσμα τον θάνατο του αγοριού και τον σοβαρό τραυματισμό του κοριτσιού.
Τον Οκτώβριο του 2021 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο καταδίκασε τους δυο κατηγορούμενους, τον Ιταλό συντηρητή των παιχνιδιών και τον Έλληνα διαχειριστή του λούνα παρκ, για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη εξ αμελείας ενώ τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου, σε ποινή φυλάκισης 5 ετών και 4 μηνών, μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως.
Αργότερα έγινε γνωστό πως η ίδια εταιρεία είχε λούνα παρκ στη Μυτιλήνη όπου τραυματίστηκε σοβαρά τον Σεπτέμβριο του 2010 ένα 16χρονο παιδί, ο Μιχάλης Μάλλης.
Όπως είχε αποκαλυφθεί, το άτυχο αυτό παιδί, δυο χρόνια μετά και ύστερα από απίστευτες ταλαιπωρίες, έχασε τη μάχη για τη ζωή. «Η δίκη του υπευθύνου τού λούνα-παρκ ένα χρόνο μετά με την κατηγορία της απλής σωματικής βλάβης από αμέλεια, τον Οκτώβριο του 2013 στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης, με απόντα τον κατηγορούμενο και φυσικά τον άτυχο Μιχάλη Μάλλη, οδήγησε στην καταδίκη του πρώτου σε… 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή!» έγραφε το σχετικό ρεπορτάζ.
2019: Βόλος – Νεκρή 14χρονη
Μία 14χρονη μαθήτρια γυμνασίου βρήκε τραγική κατάληξη σε λούνα παρκ στο παζάρι του Αλμυρού Βόλου. Η νεαρή από την Βρύναινα Αλμυρού, είχε ανέβει στο λεγόμενο «χαλί» και κατά τη διάρκεια περιστροφών του παιχνιδιού, εκτινάχτηκε σε απόσταση περίπου 11 μέτρων, με αποτέλεσμα να πέσει και να τραυματιστεί θανάσιμα.
Η τραγωδία εκτυλίχθηκε γύρω στις 10.30 το βράδυ της Παρασκευής 30/08/2019, προκαλώντας σοκ στους εκατοντάδες επισκέπτες του παζαριού.
2019: Ναύπακτος – Τραυματισμός 3χρονου κοριτσιού
Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου τραυματίστηκε 3χρονο κορίτσι σε τρενάκι λούνα παρκ της Ναυπάκτου με αφορμή το παζάρι που πραγματοποιούνταν εκείνες τις ημέρες. Το ατύχημα σημειώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου 2019.
Όπως υποστήριξε η μητέρα, τα μέτρα ασφαλείας ήταν ελλιπή και το παιδί της σώθηκε από θαύμα.
«Όπως στρίβει το τρενάκι το παιδί μου από τη μέση και πάνω το κορμάκι του βγήκε εκτός βαγονιού και δε θέλω κανένας γονιός να το ζήσει πραγματικά. Πάθαμε πολύ μεγάλο σοκ» ανέφερε η μητέρα του 3χρονου κοριτσιού.
Ο χειριστής λίγο πριν την τελευταία στροφή είδε το κορμάκι της μικρής έξω από το τρένο και σταμάτησε το παιχνίδι εγκαίρως. Το κοριτσάκι τραυματίστηκε στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο. Η μητέρα καταγγέλλει ότι η πινακίδα που αναφέρει ότι οι γονείς έχουν την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος, τοποθετήθηκε την επόμενη ημέρα. Τα αποτελέσματα των ερευνών του λιμενικού για τις ακριβείς συνθήκες του τραυματισμού του παιδιού δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ.
2019: Τρίκαλα – Εγκλωβισμός παιδιών
Τρία μικρά παιδιά είχαν ανέβει σε τρενάκι, στο λούνα παρκ του Μύλου, το οποίο, όμως, συγκρούστηκε με άλλο τρένο, που ήταν σταματημένο στο τέλος της διαδρομής. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο εκτροχιασμός του, ενώ το περιστατικό αποδίδεται, πιθανότατα, σε λανθασμένο χειρισμό του υπεύθυνου για το συγκεκριμένο παιχνίδι.
Στο σημείο έσπευσαν αρκετά άτομα για να απεγκλωβίσουν τα παιδιά, ενώ επικράτησε πανικός με ένα παιδί να παθαίνει κρίση πανικού. Τα τρία παιδιά μεταφέρθηκαν αρχικά στο ιατρείο του Μύλου των Ξωτικών και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Τρικάλων, ωστόσο διαπιστώθηκε πως δεν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο. Οι υπεύθυνοι του λούνα παρκ αποκατέστησαν τη βλάβη στο τρενάκι, που συνέχισε τις διαδρομές του μετά το ατύχημα, ενώ η αστυνομία σχημάτισε δικογραφία και διενεργεί έρευνες για τα αίτια και τις συνθήκες του.
2022: Ίλιον – Στο νοσοκομείο 7χρονος
Τον Σεπτέμβριο του 2022 ένα αγόρι ηλικίας 7 ετών, κατέληξε στο νοσοκομείο με δύο σπασμένα δόντια και τραύματα στην στοματική κοιλότητα μετά από ατύχημα που είχε σε λούνα παρκ.
2022: Allou Fun Park
Ατύχημα που προκάλεσε σοβαρά τραύματα σε 4 νέους σημειώθηκε τον Σεπτέμβρη του 2022 σε ένα από τα μεγαλύτερα λούνα παρκ της χώρας το Allou Fun Park του Ρέντη. Ο ένας από τους νεαρούς, 24 ετών, είχε υποστεί σοβαρή κάκωση σπλήνας, ενώ μια κοπέλα 21 ετών που βρισκόταν στο τρενάκι νοσηλεύθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με τραύματα στον θώρακα. Ελαφρύτερα χτυπήματα έχουν τα άλλα δύο άτομα, με τον ένα να έχει τραυματιστεί στο κεφάλι ελαφρά και να παίρνει εξιτήριο και τη δεύτερη κοπέλα να έχει υποστεί διάσειση και να νοσηλεύεται σε νευροχειρουργική κλινική. Ευτυχώς κέρδισαν τη μάχη όλοι οι τραυματίες.
Tο ατύχημα συνέβη στο παιχνίδι La isla όταν η βάρκα δεν έκοψε ταχύτητα, εκσφενδονίζοντας τους τέσσερις επισκέπτες πάνω σε θάμνους. Η φωτογραφία που δημοσιεύει το protothema δείχνει το σημείο του ατυχήματος. Οι υπεύθυνοι του λούνα παρκ απαντούν ότι η βάρκα της φωτογραφίας δεν είναι η επίμαχη που εμπλέκεται στο συμβάν.
Συγκεκριμένα το παιχνίδι La Isla αποτελείται από ξεχωριστά βαγόνια-βάρκες χωρητικότητας έως τεσσάρων ατόμων. Οι βάρκας κινούνται πάνω σε ράγες, οι οποίες φτάνουν σε ύψος τα 15 μέτρα. Στη συνέχεια πέφτουν απότομα στο νερό όπου και φρενάρουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποιο σημείο του παιχνιδιού, η στάθμη του νερού δεν ήταν στα προβλεπόμενα όρια και το βαγόνι των τεσσάρων νέων βγήκε από τις ράγες με αποτέλεσμα όλοι να τραυματιστούν.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο παιχνίδι, δεν υπάρχει ζώνη ασφαλείας καθώς θεωρείται ένα από τα πιο ακίνδυνα στο χώρο του Allou Fun Park. Από την πλευρά του, το Allou Fun Park σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ουδέποτε υπήρξε εκτροχιασμός, ενώ η στάθμη του νερού ήταν επαρκής για την ασφαλή λειτουργία του παιχνιδιού».
2024: Κορωπί -Τέσσερα παιδιά τραυματίστηκαν
Σε άλλον έναν χώρο που λειτουργούσε χωρίς άδεια τραυματίστηκαν παιδιά σε παιδικό πάρτυ τον περασμένο Ιούνιο στο Κορωπί. Τέσσερα παιδιά ηλικίας 8 ετών τραυματίστηκαν ελαφρά ενώ έπαιζαν σε φουσκωτό παιχνίδι. Τρία από τα παιδιά μεταφέρθηκαν από τους γονείς τους στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκαν τα τραύματά τους, ενώ το τέταρτο παιδί δεν χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη.
2024: Χαλκιδική – Νεκρός 19χρονος
Νεαρός από τη Βέροια, ο οποίος παραθέριζε στη Χαλκιδική με την οικογένειά του, επισκέφτηκε το βράδυ της Δευτέρας το λούνα παρκ για να διασκεδάσει και τραυματίστηκε πολύ σοβαρά, όταν έσπασε το παιχνίδι με τις περιστρεφόμενες καρέκλες, στο οποίο βρισκόταν. Αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο μετέφερε τον 19χρόνο στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν ήδη αργά και είχε καταλήξει.
Το περιστατικό παρακολουθούσε ο τρίτος αδερφός των παιδιών που ήταν επίσης στον χώρο.
Η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά σημείωσε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι το λούνα παρκ βρισκόταν σε ιδιωτικό χώρο και φέτος δεν είχε κάνει γνωστοποίηση λειτουργίας στο notifybusiness, που είναι η διαδικασία που ακολουθείται για την ανανέωση μίας άδειας.
Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τη δήμαρχο, ο Δήμος βρισκόταν στη διαδικασία για την υποβολή κυρώσεων.
«Άδεια έπρεπε να είχαν τα μηχανήματα. Υποτίθεται είναι ελεγμένα, πιστοποιημένα, ISO, Haccp, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. Αυτό δεν το κάνει ο Δήμος, το κάνει – όπως λέει η ΚΥΑ – το υπουργείο Ανάπτυξης» ανέφερε η Δήμαρχος.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης απαντά πως «σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας».
«Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας» προστίθεται στην ανακοίνωση
Τα ερωτήματα
Αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν να λειτουργούν διαχρονικά λούνα παρκ χωρίς άδεια, χωρίς να τα σφραγίζει κανένας φορέας. Κάθε φορά παρατηρούμε δήμο και πολιτεία να μεταβιβάζουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που έχει σχέση με την ασφάλεια παιδιών και νέων. Ποιος έχει την ευθύνη για τους θανάτους και τους τραυματισμούς;
Ένα άλλο ερώτημα είναι τα κενά στο ίδιο το πρωτόκολλο. Όπως είχε αναδείξει ήδη από το 2014 ο Σύλλογος Τεχνικών Ασφαλείας Ελλάδος, η ζωή των παιδιών είναι στα χέρια εργαζόμενων που τους έχουν παρακολουθήσει 10ωρα σεμινάρια. Υπενθυμίζουμε μέρος της ανακοίνωσης του συλλόγου.
«Στα Λούνα Παρκ λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας πρέπει να γίνει η θεσμοθέτηση του επαγγελματία Επιβλέποντος Μηχανικού, όπως και στις μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Γνωρίζουμε ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 75 Kw είναι υποχρεωμένες να έχουν Επιβλέποντα Μηχανικό.
Γνωρίζουμε επίσης ότι έχουν υποχρέωση να διαθέτουν Μελέτη Επικινδυνότητας, όπου αναγνωρίζονται οι κίνδυνοι, αξιολογούνται και τέλος διαχειρίζονται, αυτοί που δεν μπορούν να εξαλειφτούν.
Αν και η Μελέτη Επικινδυνότητας αφορά τις συνθήκες εργασίας, το περιεχόμενό της είναι τέτοιο, που την καθιστά σχεδόν ταυτόσημη με την ασφαλή λειτουργία της επιχείρησης. Ποιος είναι λοιπόν ιδανικότερος για την αναγνώριση, την αξιολόγηση, και την διαχείριση των κινδύνων ή τους εν δυνάμει κινδύνους, από τον επαγγελματία Τεχνικό Ασφαλείας (Τ/Α);
Ποιός έχει την επιστημονική επάρκεια ή ακόμη και την μεγαλύτερη εμπειρία από τον (Τ/Α), του οποία η δουλεία καθημερινά είναι να αναγνωρίζει επικινδυνότητες, να κάνει προτάσεις εξάλειψης ή διαχείρισης του κινδύνου, να προσπαθεί να εξηγήσει και να πείσει στους εργοδότες γιατί πρέπει να πάρουν μέτρα;
Να ελέγχει την νομιμότητα Ασφαλούς Λειτουργίας, την κατοχή και την ανανέωση των ανά περίσταση απαιτούμενων Πιστοποιητικών, Πυροσβεστικής – Ανυψωτικών – Ηλεκτρολογικών, Σημάνσεων CE -Υγειονομικών- Περιβαλλοντικών Όρων, καθώς και την ύπαρξη φαρμακείου, πυροσβεστήρων, σήμανσης χώρου κτλ.
Μα τα έχει προβλέψει όλα αυτά η Πολιτεία, θα ισχυριζόταν κάποιος. Πως? Κάνοντας τον ίδιο τον εργοδότη (στις πιο πολλές επιχειρήσεις) (Τ/Α) δια βίου με ένα σεμινάριο 10 ωρών? Και 50 υπαλλήλους να έχει ένα Λούνα Πάρκ η ένα Ξενοδοχείο, ο εργοδότης του με αυτό τον τρόπο μπορεί νομίμως να τον (Τ/Α)»
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >