Σε κοινή δήλωση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ παρουσίασαν την Παρασκευή μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που «κλείνει τα εναπομείναντα κενά με τρόπο που επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας, σύμφωνα με τις αρχές που έθεσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ads

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε και επίσημα την, προς το παρόν, ολοκλήρωση των διαμεσολαβητικών συνομιλιών στη Ντόχα, προσθέτοντας ότι το γραφείο του θα εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα ενημερώνει περαιτέρω, ενώ υπογράμμισε πως οι εργασίες για την επίτευξη συμφωνίας θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινής δήλωσης:

«Τις τελευταίες 48 ώρες στη Ντόχα, ανώτεροι αξιωματούχοι των κυβερνήσεών μας συμμετείχαν σε εντατικές συνομιλίες ως διαμεσολαβητές με στόχο τη σύναψη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων και των κρατουμένων. Οι συνομιλίες αυτές ήταν σοβαρές, εποικοδομητικές και διεξήχθησαν σε θετική ατμόσφαιρα.

Ads

Νωρίτερα σήμερα στη Ντόχα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την υποστήριξη του Κράτους του Κατάρ και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, παρουσίασαν και στα δύο μέρη μια πρόταση που μειώνει τα χάσματα μεταξύ των μερών και είναι σύμφωνη με τις αρχές που έθεσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν στις 31 Μαΐου 2024 και με την απόφαση 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η πρόταση αυτή βασίζεται στα σημεία συμφωνίας που επιτεύχθηκαν την περασμένη εβδομάδα και κλείνει τα εναπομείναντα κενά με τρόπο που επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας.

Οι τεχνικές ομάδες θα συνεχίσουν να εργάζονται τις επόμενες ημέρες για τις λεπτομέρειες της εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων για την εφαρμογή των ολοκληρωμένων ανθρωπιστικών συνιστωσών της συμφωνίας, καθώς και των συνιστωσών που αφορούν τους ομήρους και τους κρατούμενους.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των κυβερνήσεών μας θα συναντηθούν εκ νέου στο Κάιρο πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ελπίζοντας να καταλήξουν σε συμφωνία επί των όρων που καθορίστηκαν σήμερα. Όπως είπαν οι ηγέτες των τριών χωρών την περασμένη εβδομάδα, “δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και δεν υπάρχουν δικαιολογίες για περαιτέρω καθυστέρηση που να μπορούν να γίνουν αποδεκτές από κανένα μέρος. Ήρθε η ώρα να απελευθερωθούν οι όμηροι και οι κρατούμενοι, να αρχίσει η κατάπαυση του πυρός και να εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία”.

Ο δρόμος είναι πλέον καθαρός για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, να σωθούν ζωές, να ανακουφιστεί ο λαός της Γάζας και να καταλαγιάσουν οι περιφερειακές εντάσεις».

Πρώτη αντίδραση Χαμάς

Λίγο αργότερα, αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Ρόιτερς ότι οι διαμεσολαβητές στη σύνοδο κορυφής της Ντόχα παρέκκλιναν από τις συμφωνίες που είχαν πρωθύστερα επιτευχθεί.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς τόνισε ότι τα όσα πληροφορήθηκε η οργάνωση σχετικά με τα αποτελέσματα των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Ντόχα δεν συνάδουν με την τελευταία πρόταση που έκανε η ομάδα στις αρχές Ιουλίου.

Η Χαμάς είχε τότε υπογραμμίσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ το Ισραήλ διαμήνυε ότι θα δεχτεί μόνο προσωρινές παύσεις εχθροπραξιών «μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς».

Η απελευθερωτική οργάνωση είχε επίσης τονίσει πως ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει θετικά κάθε πρόταση που θα εξασφαλίζει και ανταλλαγή ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.

Πρώτο σχόλιο από Ισραήλ

Ισραηλινός αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες για τους ομήρους δήλωσε στο ισραηλινό Κανάλι 13 πως σημειώθηκε πρόοδος κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής που μόλις ολοκληρώθηκε, ωστόσο, παραμένουν κενά όσον αφορά την παρουσία του Ισραήλ στους διαδρόμους Νετζαρίμ και Φιλαδέλφι (Philadelphi).

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε προσθέσει νέα αιτήματα τον περασμένο μήνα για να διατηρήσει το Ισραήλ τις δυνάμεις του στις περιοχές αυτές ώστε να εμποδίσει, όπως ισχυρίζεται, ένοπλους μαχητές να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα, και να αποτρέψει, όπως είχε πεί, το λαθρεμπόριο όπλων από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας.