Ένας νέος γύρος συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα άρχισε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, το απόγευμα της Πέμπτης, με τον επικεφαλής της Μοσάντ να «ηγείται» τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, αλλά και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, για την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση.

Ads

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, η κρατική τηλεόραση Al Qahera News της Αιγύπτου επικαλέστηκε «ενημερωμένες πηγές» σχετικά με τις συνομιλίες λέγοντας ότι οι διαφωνίες μεταξύ των μερών «παραμένουν μεγάλες». Το κανάλι επικαλέστηκε «αιγυπτιακή πηγή υψηλού επιπέδου» λέγοντας ότι η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία εντείνει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονται στη Ντόχα.

Ο δε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι οι συνομιλίες άρχισαν επίσημα, αλλά προειδοποίησε ότι είναι απίθανο να καταλήξουν σε συμφωνία την Πέμπτη και ότι πιθανότατα θα συνεχιστούν την Παρασκευή.

Οι συνομιλίες όμως άρχισαν καθώς αξιωματούχοι του τομέα υγείας της Γάζας ανέφεραν ότι ο αριθμός των νεκρών στον παλαιστινιακό θύλακα είχε ξεπεράσει τους 40.000 ανθρώπους, μετά από περισσότερους από δέκα μήνες φονικών επιδρομών του Ισραήλ.

Ads

Ο γύρος των διαπραγματεύσεων, μια προσπάθεια να τερματιστεί η αιματοχυσία στη Γάζα και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους 115 Ισραηλινοί και ξένοι όμηροι – αλλά και κάποιοι από τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές – συγκροτήθηκε καθώς το Ιράν εμφανιζόταν έτοιμο να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου.

Με πολεμικά πλοία, υποβρύχια και πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ να έχουν αποσταλεί στην περιοχή για να υπερασπιστούν το Ισραήλ και να αποτρέψουν πιθανούς επιτιθέμενους, η Ουάσινγκτον διατυμπανίζει ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μπορεί να εκτονώσει τον κίνδυνο ενός ολοκληρωμένου ευρύτερου περιφερειακού πολέμου.

Αξιωματούχοι της Χαμάς, οι οποίοι έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ για κωλυσιεργία, δεν συμμετείχαν στις συνομιλίες της Πέμπτης. Ωστόσο, οι διαμεσολαβητές σχεδίαζαν να διαβουλευτούν με τη διαπραγματευτική ομάδα της Χαμάς που εδρεύει στη Ντόχα μετά τη συνάντηση.

Η αντιπροσωπεία του Ισραήλ περιλαμβάνει τον επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας Νταβίντ Μπαρνέα, τον επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Ρόνεν Μπαρ και τον επικεφαλής των ομήρων του στρατού Νιτζάν Αλόν, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας την Τετάρτη.

Ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ Μακ Γκούρκ, εκπροσωπούν την Ουάσινγκτον στις συνομιλίες που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ενώ ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Αμπάς Καμέλ, βρίσκεται επίσης στη Ντόχα.

Το Ισραήλ και η Χαμάς κατηγόρησαν ο ένα τον άλλον για την μέχρι στιγμής αποτυχία επίτευξης συμφωνίας, αλλά κατά την προετοιμασία της συνάντησης της Πέμπτης, καμία πλευρά δεν φάνηκε να αποκλείει μια συμφωνία.

Μια πηγή στην ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα δήλωσε την Τετάρτη ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επέτρεψε σημαντικά «περιθώρια» σε μερικές από τις ουσιαστικές διαφορές, ανέφερε το Ρόιτερς.

Τα κενά περιλαμβάνουν την παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα, τη σειρά απελευθέρωσης ομήρων και τους περιορισμούς στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών από τη νότια στη βόρεια Γάζα.

Ο Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι διαπραγματευτές επικεντρώνονται στη μείωση των κενών και στην εφαρμογή της συμφωνίας-πλαισίου, η οποία, όπως είπε, έχει γίνει «γενικά αποδεκτή» και από τις δύο πλευρές.

«Τα εναπομείναντα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν και πρέπει να φέρουμε αυτή τη διαδικασία στο τέλος της», είπε. «Η σημερινή ημέρα είναι μια ελπιδοφόρα αρχή».

Κατά την προετοιμασία των συνομιλιών της Πέμπτης, η Χαμάς, η οποία απορρίπτει οποιαδήποτε αμερικανική ή ισραηλινή παρέμβαση για τη διαμόρφωση της «επόμενης ημέρας» του πολέμου στη Γάζα, δήλωσε στους διαμεσολαβητές ότι εάν το Ισραήλ υποβάλει μια «σοβαρή» πρόταση που είναι σύμφωνη με τις προηγούμενες προτάσεις της Χαμάς, η ομάδα θα συνεχίσει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζούχρι, δήλωσε την Πέμπτη ότι η ομάδα είναι προσηλωμένη στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, και προέτρεψε τους διαμεσολαβητές να εξασφαλίσουν τη δέσμευση του Ισραήλ σε μια πρόταση στην οποία η Χαμάς συμφώνησε στις αρχές Ιουλίου, η οποία, όπως είπε, θα τερμάτιζε τον πόλεμο και απαιτούσε την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

Ακόμη και την ώρα που οι διαπραγματευτές έφταναν στο Κατάρ, οι μάχες συνεχίζονταν στη Γάζα, με τα ισραηλινά στρατεύματα να πλήττουν στόχους στις νότιες πόλεις Ράφα και Χαν Γιουνίς, ενώ μετά από δέκα και πλέον μήνες πολέμου έχει σχεδόν ερημώσει η Γάζα και έχει εκδιωχθεί σχεδόν το σύνολο των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της από τα σπίτια τους.

Στο Τελ Αβίβ, οικογένειες ορισμένων από τους ομήρους διαδήλωσαν έξω από την έδρα του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου την Τετάρτη και την Πέμπτη.

«Προς τη διαπραγματευτική ομάδα – αν δεν υπογραφεί συμφωνία σήμερα ή τις επόμενες ημέρες σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, μην επιστρέψετε στο Ισραήλ. Δεν έχετε κανέναν λόγο να επιστρέψετε στο Ισραήλ χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο Γιοτάμ Κοέν, ο αδελφός του οποίου, ο Νίμροντ Κοέν, είναι όμηρος στη Γάζα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη η Χαμάς από κοινού με ορισμένες μικρότερες παρατάξεις, επαναβεβαίωσε τα εκκρεμή αιτήματα που οι παρατάξεις ήθελαν να επιτύχει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η ομάδα δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να εξετάσουν τρόπους για την εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν νωρίτερα για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και τον τερματισμό της πολιορκίας. Θα πρέπει επίσης να καλύψουν το άνοιγμα των συνοριακών διαβάσεων και την ανοικοδόμηση της Γάζας, καθώς και μια συμφωνία για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και των Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Η απειλή του Ιράν για απάντηση στη δολοφονία του Χανίγια προσέδωσε επιπλέον βαρύτητα στις συνομιλίες. Τρεις ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μόνο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θα συγκρατούσε το Ιράν από τα άμεσα αντίποινα κατά του Ισραήλ.

Αλλά μια πιθανή κλιμάκωση από το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο επιβαρύνει επίσης τις προοπτικές.