Το χωριό μου βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Καρπάθου. Πάνω στη θάλασσα με πλάτη απόκρημνα βουνά. Αν τη δεις από ψηλά δεσπόζει το Παλιόκαστρο, μια χερσόνησος που ήταν κάποτε το οχυρό της πόλης από τους πειρατές και το νησί της Κάσου απέναντι. Οι δυο του γειτονιές ενώνονται με ένα γεφύρι. Από κάτω περνούσε κάποτε ρέμα που έβγαινε με ορμή στη θάλασσα.

Ads

Ήταν μία από τις αρχαίες πόλεις του νησιού, αλλά στη θέση του ναού της Αθηνάς είναι σήμερα η Αγία Σοφία, η οποία για κολυμβήθρα έχει τον αρχαίο βωμό. Η Αρκάσα τα έχει όλα. Ομορφιά, υπέροχη θάλασσα, ένα γραφικό ψαροχώρι το Φοινίκι στην κοινότητα της, καλό φαγητό, το πιο όμορφο μπαρ του νησιού, ένα δροσερό αεράκι όλο το καλοκαίρι, ηλιοβασίλεμα και ιστορία.

Το πιο γνωστό χωριό του νησιού είναι η Ολυμπος, το χωριό που παραμένει άθικτο από τον χρόνο. Χωρίς πολεοδομικούς νεωτερισμούς, εκεί όπου η παράδοση ανασαίνει ακόμα.

Ads

Εξίσου όμορφο είναι και το Μεσοχώρι κι άλλα χωριά του νησιού. Δυστυχώς στην Αρκάσα δεν χαιρόμαστε όπως παλιά ατέλειωτους χώρους και καθιστά γλέντια με λύρες και λαούτα.

Και παρά το παραδοσιακό χρώμα στην αρχιτεκτονική του οικισμού, περιφερειακά έχουν χτιστεί σπίτια και ξενοδοχεία που δεν έχουν σχέση με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Ωστόσο η δύναμη του τοπίου παραμένει ισχυρή και μπορεί κανείς να αφεθεί στη μυστηριώδη γοητεία της.

Το χωριό, αν και απέχει μισή ώρα οδικώς από τα Πηγάδια (το λιμάνι και η πρωτεύουσα του νησιού) είναι ανεξάρτητο από πολλές απόψεις. Έχει φαρκαμείο, σούπερ μάρκετ, βενζινάδικο, πολλές ταβέρνες με καλό φαγητό και φέτος διοργανώθηκε έως και μίνι αγώνας σκακιού στο Μαλιμπού με θέα το λιμάνι του Φοινικιού.

Το καλοκαίρι υποδέχεται όπως όλα τα άλλα χωριά τους Καρπάθιους της Αμερικής και της Αθήνας, φοράει τα γιορτινά της του Αγίου Παντελεήμονα, μοσχομυρίζει κατσίκι στιφάδο στο πανηγύρι και η μυρωδιά του φούρνου της Ζωής που φτιάχνει τις αγαπημένες κρεμυδοκουλούρες φτάνει ως την παραλία του Άη Νικόλα.

Είναι μία από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού. Νερά κρυστάλλινα, άλλοτε κυματώδης με τους σέρφερ να πανηγυρίζουν, άλλοτε γαληνεμένη μαγική. Εδώ κάποτε γινόταν το μεγαλύτερο σκλαβοπάζαρο της Μεσογείου και θυμάμαι το κεδρόδασος να κατεβαίνει μέχρι τα κύματα.

Πίσω από την παραλία η Αγία Σοφία. Μια παλαιοχριστιανική βασιλική, χτισμένη τον 5ο αιώνα, πάνω στα ερείπια της Αγίας Αναστασίας. Με περίτεχνο ψηφιδωτό δάπεδο, που φιλοξενεί ορισμένα εξαίσια δείγματα τέχνης. Αριστερά το Παλιόκατρο. Πάνω από τα κυκλώπεια μυκηναϊκά τείχη, στοιβαγμένες πέτρες από μεσαιωνικά κτίσματα, κιονόκρανα και στήλες που είχαν επαναχρησιμοποιηθεί, για να φτιάξουν «μιτάτα», ενώ αρχαίες δεξαμενές χάσκουν και δίπλα τους στέκονται ακόμη κρυφά-αόρατα παρατηρητήρια του πελάγους.

Αν ακολουθήσει κανείς τους κέδρους, σε πέντε χιλιόμετρα δρόμο φτάνει σε μια άλλη μαγική παραλία τον Άγιο Θεόδωρο που αγαπούν οι ψαροντουφεκάδες. Η διαδρομή μυρίζει κέδρο, θυμάρι και σχίνο κι η Κάσος μοιάζει να έρχεται πιο κοντά.

Οι επισκέπτες τρώνε συχνά καταπληκτικές μακαρούνες, τα χειροποίητα ζυμαρικά με το τσιγαρισμένο κρεμμύδι, παραδοσιακό έδεσμα του νησιού, στην ταβέρνα του Αγ. Θεοδώρου τις Κυριακές.

Λίγο παρακάτω το πιο ερημικό Αράκι, προσφέρεται για λουόμενους που ψάχνουν ήσυχη παραλία.

Κολυμπάμε και στον όρμο του Φοινικιού και μετά τρώμε φρέσκο ψάρι στον Καπετάν Γιάννη ή στον Καουκάκη, νοστιμότατες σαρδέλες παστές, σουπιές με μελάνι και κασιώτικα ντολμαδάκια στη Μαρίνα, καβούρια και πιάτα γκουρμέ στο Mama Cuisine, υπέροχους μεζέδες στην Αθέρα και στην Ιμακολάτα, που πήρε το όνομα της από την βάρκα των ψαράδων ηρώων του χωριού, που ταξίδεψαν έως την Αίγυπτο για να καλέσουν τους συμμάχους να απελευθερωθεί η Κάρπαθος.

Το μνημείο τους δεσπόζει στο γραφικό λιμανάκι και οι απόγονοι τους (μία από αυτούς κι εγώ) διηγούνται ακόμα πως καταστράφηκε στο επικίνδυνο ταξίδι το καΐκι που έδινε τροφή σε 4 οικογένειες οι οποίες δεν αποζημιώθηκαν ποτέ από το κράτος.

Θα φάτε καλό κρέας στις ταβέρνες της πλατείας του χωριού, μεζεδάκια στον Μάρκο, υπέροχα μαγειρευτά όπως κατσικάκι με φασόλια και μουσακά στον Ευλογημένο.

Παντού το σέρβις είναι καλό και είναι σπάνιο να μην συγκαταλέγονται αμερικάνικα πιάτα στο μενού, αφού πολλοί από τους καταστηματάρχες έχουν την πείρα του τόπου στον οποίο ξενιτεύτηκε κάποτε το 90% του νησιού.

Υπέροχο φαγητό θα φάτε επίσης στον Γλάρο στην παραλία του Αγ. Νικολάου και θα κοιμηθείτε υπέροχα στα studio Glaros πάνω στο κύμα με σοφάδες καρπάθικους για κρεβάτια.

Λίγο παραπάνω στην παραλία το Seaside Studios με τον υπέροχο κήπο με σύκα ροδάκινα και ρόδια για τους επισκέπτες και πολλά άλλα δωμάτια προσεγμένα από την παραλία έως την καρδιά του χωριού. (Eleni’s Studios, Popi’s studios, Alona luxury villas, Carpathian minimalism, κ.α.)

Για καφέ και γλυκά στο Μαλιμπού στο Φοινίκι με υπέροχη θέα την Κάσο και στην Κρεπερί στην Αρκάσα.

Για ποτό στο Κόζι και το Ρετρό της πλατείας και στο Στέμμα, το πιο όμορφο μπαρ του νησιού με ζωντανή μουσική και σαξόφωνο την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Να γευτείτε οπωσδήποτε κουλούρες, μένουλα παστή, ντόπιο τυρί, σουσαμένιο κουλούρι, καρπάθικο μπακλαβά, μακαρούνες. Κι αν ακούσετε λύρες από γάμους κι αρραβώνες, περάστε.

Θα συνδιαλέγονται με μαντινάδες οι συγγενείς θα κλαίνε και θα χορεύουν.

Συνήθως είναι ευπρόσδεκτοι όλοι και όλες. στα μυστήρια του χωριού.

* Το βίντεο του Γιώργου Μπρα