«Λίγο μετά την εκλογή του το 2019, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις υπηρεσίες πληροφοριών απευθείας υπό την αιγίδα του», γράφει η σημερινή Le Monde σε εκτενές άρθρο της για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
«Έκτοτε, υπήρξε έκρηξη των περιπτώσεων κατασκοπείας, είτε με παραδοσιακά μέσα (καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών) είτε με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού».
Διαβάστε επίσης: POLITICO / Η Ελλάδα αφήνει ανέλεγκτες τις υπηρεσίες πληροφοριών για το «Predatorgate»
To άρθρο-ανταπόκριση της Marina Rafenberg από την Αθήνα, παρουσιάζει τις αντιδράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για το πόρισμα του Αρείου Πάγου. Αναφέρεται στην εταιρεία Intellexa του Predator:
«Αρκετά ερευνητικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Reporters United και Inside Story, έχουν αποκαλύψει τις σχέσεις της κυβέρνησης με την εταιρεία Intellexa. Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Μητσοτάκη – του οποίου τυγχάνει να είναι και ανιψιός – υπέβαλε την παραίτησή του μετά τη δημοσίευση ενός ρεπορτάζ που έδειχνε ότι γνώριζε καλά τον Φελίξ Μπίτζιο, αναπληρωτή διευθυντή της Intellexa..
..Από την αρχή του σκανδάλου, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν είχε καμία γνώση για τις υποκλοπές του αρχηγού των Σοσιαλιστών και ότι το ελληνικό κράτος “ποτέ δεν αγόρασε ή χρησιμοποίησε” το Predator..
..Όμως, καθώς περνούσαν οι μήνες, οι αποκαλύψεις συσσωρεύονταν και η Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα υπολόγισε ότι 87 άτομα είχαν στοχοποιηθεί από το Predator, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών της αντιπολίτευσης, υπουργών από το στρατόπεδο του πρωθυπουργού, ηγετών των ενόπλων δυνάμεων, διευθυντών εταιρειών και δημοσιογράφων. Ακόμα χειρότερα, σύμφωνα με το Inside Story, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε άδεια για την εξαγωγή του κατασκοπευτικού λογισμικού στο Σουδάν και τη Μαδαγασκάρη».
Το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας αναφέρεται στο πόρισμα-ντροπή:
«Στην 300σέλιδη έκθεσή του, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου παραδέχεται ότι 116 τηλέφωνα αποτέλεσαν στόχο του Predator, αλλά μόνο 28 από αυτά παρακολουθήθηκαν ταυτόχρονα από τις υπηρεσίες πληροφοριών. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι “σύμπτωση” και δεν αποδεικνύει ότι οι δύο υποκλοπές προήλθαν από την ίδια πηγή…
..Μόνο δύο αποδεδειγμένα θύματα του Predator κλήθηκαν να καταθέσουν: ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης και μια Ελληνοαμερικανίδα πρώην υπάλληλος της Meta, η Άρτεμις Σίφορντ. “Το ερευνητικό έργο είναι ελλιπές. Γιατί δεν έχουν ακουστεί όλα τα θύματα που αποτέλεσαν στόχο του λογισμικού; Γιατί δεν έγινε καμία προσπάθεια να διαπιστωθεί αν είχαν μολυνθεί και άλλα τηλέφωνα; Τουλάχιστον άλλα δύο άτομα, ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ένας υπάλληλος των μυστικών υπηρεσιών, υπέστησαν υποκλοπή των τηλεφώνων τους και δεν έδωσαν στοιχεία στον εισαγγελέα”, εξηγεί ο Ζαχαρίας Κέσσες, δικηγόρος του κ. Κουκάκη.
Ούτε ο εισαγγελέας ζήτησε πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας που διακινούσε το λογισμικό, ούτε ανέκρινε τους Έλληνες υπαλλήλους που, τον Δεκέμβριο του 2021, μετέφεραν εσπευσμένα τους διακομιστές και όλο το υλικό από το γραφείο τους στα προάστια της Αθήνας, όπως είχε ανακαλύψει το Inside Story.
“Το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν έχει τελειώσει (…). Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να αρχειοθετηθεί αυτή η υπόθεση”, δήλωσε την Τρίτη 6 Αυγούστου η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει ήδη ασκήσει έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Θα μπορούσαν να τον ακολουθήσουν και άλλα θύματα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >