Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Εχει πλάκα, αλλά και εξαιρετικό κοινωνικό ενδιαφέρον, η αμηχανία της ακροδεξιάς απέναντι στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Τα προηγούμενα χρόνια, ακόμη και ένας μαθητής με ξένη καταγωγή να πήγαινε για σημαιοφόρος, ξεσηκωνόταν ο κάθε ρατσιστής. Τώρα ανέλαβε ο Γιάννης να μπει πρώτος με την ελληνική σημαία στην παρέλαση των Ολυμπιακών, που άλλωστε θυμίζει ότι «όταν είχαμε εμείς πολιτισμό αυτοί έτρωγαν καρπούς πάνω στα δένδρα». Και δεν άνοιξε μύτη.
Με τη στάση τους, τα αδέλφια Αντετοκούνμπο ενισχύουν την αμηχανία. Πανηγυρίζουν σε κάθε αθλητική επιτυχία περισσότερο από τον κάθε ελληναρά και ντύνονται με την ελληνική σημαία, την ίδια ώρα που παραδίδουν μαθήματα μετριοφροσύνης, ήθους και ευγένειας.
Διαβάστε: Αντετοκούνμπο / «Όταν μου είπαν να γίνω σημαιοφόρος, είπα ότι θέλω να το κάνει ο Παπανικολάου»
Μετά την παρέλαση της ελληνικής αποστολής, ο Γιάννης έκανε δηλώσεις στην κάμερα της ΕΡΤ, για την εμπειρία του ως σημαιοφόρος: «Αυτό το συναίσθημα που νιώθω, που είμαι σημαιοφόρος και εκπροσωπώ την Ελλάδα είναι τεράστιο». Προχθές δήλωσε ότι όταν τον πρότειναν για σημαιοφόρο, αντιπρότεινε τον Κώστα Παπανικολάου.
Μετά τη νίκη επί της Αυστραλίας, μνημόνευσε τη συνεισφορά όλων των συμπαικτών του, ακόμη και αν αγωνίστηκαν τρία λεπτά. Μετά την ήττα από τον Καναδά κάλεσε για μεγαλύτερη προσπάθεια πρoσθέτοντας: «Ένα από τα καλύτερα συναισθήματα του κόσμου είναι να φορέσεις τη φανέλα και να αγωνίζεσαι για τη χώρα σου». Τέζα ο ρατσιστής.
Διαβάστε: Αντετοκούνμπο / «Από τα καλύτερα συναισθήματα του κόσμου να παίζεις για την χώρα σου»
Στην αποθέωση του Αντετοκούνμπο, πρωταγωνιστούν οι αθλητικές εφημερίδες, που συχνά αναπαράγουν- ορισμένες- ρατσιστικά στερεότυπα. Σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος είχε παλιότερα ανακαλύψει τον Οσιο Μωυσή τον Αιθίοπα, που ήταν Μαύρος! Λες και αυτό είναι το θέμα.
Ελαφρώς πανικοβλημένη από την επέλαση των «ξένων», η συντηρητική Εστία πρόβαλλε στην πρώτη σελίδα της μία φωτογραφία με την Ἀντιγόνη Ντρισμπιώτη, στον τελικό του αγώνα βάδην. Επειδή η -εξαιρετική- αθλήτρια τερμάτισε 22η, η εφημερίδα έκανε την ανάγκη φιλοτιμία με τίτλο: «Ἡ ἀγάπη τῶν ἀρίστων γιά τήν σημαία ἀνεξαρτήτως τελικῆς ἐπιδόσεως»!
Προχωρώντας σε ασκήσεις αλχημείας, η εφημερίδα κατέβασε τον αριθμό των Ελλήνων αθλητών που συμμετέχουν στους φετινούς Ολυμπιακούς από 100 σε 28, για να δικαιολογήσει ότι προέρχονται σχεδόν όλοι από την «ἁγνή ἀνόθευτη Ἑλλάδα τῆς ὑπαίθρου καί τῆς περιφέρειας». Γράφει, όσο και αν φαίνεται απίστευτο:
«Δέν εἶναι τυχαῖο πού ἀπό τούς 28 ἀθλητές καί ἀθλήτριες πού συγκροτοῦν τήν Ὀλυμπιακή μας ὁμάδα, μόνον δύο ἔρχονται ἀπό τήν Ἀθήνα (ὅπου κατοικεῖ τό 50% τοῦ πληθυσμοῦ τῆς χώρας)». Και ποιες είναι οι δύο; «ἀπό τήν Ἀθήνα εἶναι οἱ ἀθλήτριες τοῦ ἅλματος ἐπί κοντῷ Κατερίνα Στεφανίδη καί Ἀριάδνη Ἀδαμοπούλου». Τα Σεπόλια των Αντετοκούνμπο είναι μάλλον στη Νιγηρία.
Διαβάστε: Από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στον Λαμίν Γιαμάλ: γκολ και καλάθια στον ρατσισμό
Ανάλογες εξελίξεις σημειώθηκαν μετά την εξαιρετική εμφάνιση δύο έγχρωμων αθλητών, του Λαμίν Γιαμάλ και του Νίκο Γουίλιαμς, με την Εθνική ποδοσφαίρου της Ισπανίας στο πρόσφατο ευρώ. Η φτωχογειτονιά του Γιαμάλ, την οποία ο ίδιος φρόντισε να θυμίσει σχηματίζοντας με τα χέρια του τον ταχυδρομικό της κώδικα μόλις πέτυχε ένα γκολ, έγινε ξαφνικά από «κοινωνική χαβούζα» τουριστικό αξιοθέατο.
Πέρα βέβαια από τις μεμονωμένες αθλητικές παρουσίες, ο διεθνής ρατσισμός καλά κρατεί. Αυτές τις μέρες σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, με ακροδεξιούς διαδηλωτές να επιτίθενται σε τζαμιά. Είχε προηγηθεί παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την οποία ο δράστης ενός στυγερού εγκλήματος ήταν Μουσουλμάνος αιτών άσυλο, που είχε φθάσει πρόσφατα στη χώρα. Στην πραγματικότητα, ο 17χρονος ύποπτος είχε γεννηθεί στο Κάρντιφ της Ουαλίας από γονείς από τη Ρουάντα.
Ο δομικός ρατσισμός παραμένει. Στην Ελλάδα ή την Ισπανία, η αστυνομία θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται διαφορετικά στους Λευκούς από τους Μαύρους και το Λιμενικό θα κυνηγάει πρόσφυγες και μετανάστες, όπως ήταν η οικογένεια Αντετοκούνμπο.
Τον Γιάννη τον δοξάζουμε, αλλά θα χρειαστούν πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές αλλαγές για να αποδεχθεί ισότιμα η κοινωνία έναν άλλο «κανονικό» Μαύρο που δεν λέγεται Αντετοκούνμπο. Παρόλα αυτά, λόγω της παγκοσμιοποίησης και των διεθνών μεταναστευτικών ρευμάτων, παρουσιάζεται διεθνώς μια ορμητική είσοδος ξένων αθλητών στις άλλοτε αμιγώς εθνικές ομάδες, αυτές που νοσταλγεί η Εστία.
Και μόνο το γεγονός ότι στο πρωτοσέλιδο βλέπουμε τον Γιάννη και τον εθνικό Υμνο(« και σαν πρώτα ανδρειωμένη») συνιστά μία μεγάλη αλλαγή νοοτροπίας, που θα αποδώσει στο μέλλον προοδευτικούς και δημοκρατικούς καρπούς.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >