Η Ιταλίδα μποξέρ Άντζελα Καρίνι εγκατέλειψε τον αγώνα της – στο μποξ γυναικών στην κατηγορία των 66 κιλών – με την Αλγερινή αντίπαλό της, Ιμάνι Κελίφ, μόλις μετά από 46 δευτερόλεπτα, και αποφεύγοντας την τυπική χειραψία με την Κελίφ, ενώ έφυγε από το ρινγκ κλαίγοντας, στο Παρίσι την Πέμπτη.

Ads

Η Καρίνι αποκάλυψε ότι αποχώρησε από τον αγώνα λόγω ενός ισχυρού χτυπήματος, που την έπληξε περισσότερο από κάθε άλλη φορά στη ζωή της, όπως είπε. Ένα πρώτο χτύπημα αποσύνδεσε τον ιμάντα του κράνους της και ένα δεύτερο χτύπημα τη βρήκε στο πηγούνι, γεμίζοντας με αίμα τα σορτς της.

«Είμαι συντετριμμένη,» δήλωσε η Καρίνι. «Πήγα στο ρινγκ για να τιμήσω τον πατέρα μου. Μου είπαν πολλές φορές ότι είμαι πολεμίστρια, αλλά προτίμησα να σταματήσω για την υγεία μου. Ποτέ δεν έχω αισθανθεί τέτοιο χτύπημα».

«Μετά το δεύτερο χτύπημα, ένιωσα έναν έντονο πόνο στη μύτη. Είπα “αρκετά”, γιατί δεν ήθελα να συνεχίσω. Είμαι συντετριμμένη, γιατί είμαι μαχήτρια, με έμαθαν να είμαι πολεμίστρια. Πάντα προσπαθούσα να συμπεριφέρομαι με τιμή, πάντα εκπροσωπούσα τη χώρα μου με αφοσίωση. Αυτή τη φορά δεν τα κατάφερα γιατί δεν μπορούσα να παλέψω άλλο. Ανεξάρτητα από το άτομο που είχα μπροστά μου, κάτι που δεν με ενδιαφέρει, ήθελα μόνο να κερδίσω», πρόσθεσε.

Ads

Η Κελίφ δήλωσε στο BBC μετά την νίκη της: «Είμαι εδώ για το χρυσό», είπε η Αλγερινή. «Θα παλέψω με οποιονδήποτε, θα παλέψω με όλους».

«Θύελλα» σεξιστικών αντιδράσεων

Η Κελίφ είναι μία από τις δύο πυγμάχους (μαζί με την Λιν Γιού Τίνγκ της Ταϊβάν) που επιτράπηκε να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι παρά τον αποκλεισμό της Κελίφ από το παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών πέρυσι, επειδή απέτυχε στα τεστ τεστοστερόνης και επιλεξιμότητας φύλου, χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά πως είναι τρανς γυναίκα, που δεν είναι, όπως ανέφερε το NBC Sport.

H Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) υπερασπίστηκε την απόφασή της να επιτρέψει στις αθλήτριες που απέτυχαν σε τεστ φύλου να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, Ριμ Αλσαλέμ, εξέφρασε την ανησυχία της για όσα συνέβησαν. «Η Άντζελα Καρίνι ακολούθησε σωστά τα ένστικτά της και προτεραιοποίησε την ασφάλεια της, αλλά αυτή και άλλες γυναίκες αθλήτριες δεν θα έπρεπε να έχουν εκτεθεί σε αυτή τη σωματική και ψυχολογική βία λόγω του φύλου τους», έγραψε στο Χ.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, παρενέβη, λέγοντας: «Πιστεύω ότι οι αθλητές που έχουν ανδρικά γενετικά χαρακτηριστικά δεν θα πρέπει να επιτρέπονται στους γυναικείους αγώνες. Και όχι γιατί θέλουμε να κάνουμε διακρίσεις εις βάρος κάποιου, αλλά για να προστατεύσουμε το δικαίωμα των γυναικών αθλητριών να μπορούν να ανταγωνίζονται σε ίσους όρους. Έχει σημασία να μπορείς να ανταγωνίζεσαι σε ίσους όρους και από την άποψή μου δεν ήταν ένας ισότιμος αγώνας».

Η Αλγερινή Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε την Τετάρτη ότι «καταδικάζει έντονα την ανήθικη στόχευση και δυσφήμιση της εκλεκτής αθλήτριάς μας, Ιμάνι Κελίφ, με αβάσιμη προπαγάνδα από ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης», προσθέτοντας: «Τέτοιες επιθέσεις στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά της είναι βαθιά άδικες, ιδιαίτερα καθώς προετοιμάζεται για την κορύφωση της καριέρας της στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ματέο Σαλβίνι

Άλλος ένας που «ξεσπάθωσε» εναντίον της Αλγερινής μποξέρ, μία ημέρα πριν τον αγώνα της Πέμπτης, ήταν και ο Ματέο Σαλβίνι, ο ακροδεξιός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας, και φίλος της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά.

«Τρανς μποξέρ που έχει αποβληθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία μπορεί να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα αντιμετωπίσει τη δική μας Άντζελα Καρίνι. Μια Μεξικανή αθλήτρια που αγωνίστηκε εναντίον της είπε ότι “οι γροθιές της πονούσαν πολύ. Δεν νομίζω να έχω νιώσει έτσι στα 13 χρόνια που πυγμαχώ, ούτε καν σε σπάρινγκ κόντρα σε άνδρες”. Χαστούκι στο πρόσωπο του αθλητικού ιδεώδους και της αξιοπιστίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Φτάνει με τη woke ιδεολογία!», έγραψε ο Σαλβίνι στα σόσιαλ.

Περαιτέρω εξηγήσεις

Η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας, ο πρώην φορέας της ερασιτεχνικής πυγμαχίας, τον οποίο όμως ο Ολυμπιακός φορέας δεν αναγνωρίζει πλέον, εξέδωσε τη δική της ανακοίνωση για να εξηγήσει γιατί είχε αποκλείσει την Κελίφ και την Λιν πέρυσι. Ο Ούμαρ Κρέμλεβ, πρόεδρος της ένωσης, δήλωσε ότι οι πυγμάχοι αποκλείστηκαν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2023 επειδή οι εξετάσεις αποκάλυψαν ότι διέθεταν χρωμοσώματα XY.

Τόσο η Κελίφ όσο και η Λιν αναγνωρίζονται ως γυναίκες στα διαβατήριά τους. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αντιμετώπισε αυξανόμενα ερωτήματα σχετικά με τη συμμετοχή των δύο πυγμάχων, αλλά δήλωσε ότι και οι δύο αθλητές είχαν άδεια να αγωνιστούν σύμφωνα με τους κανόνες για το Ολυμπιακό τουρνουά του Παρισιού. Αυτοί είναι ουσιαστικά οι κανονισμοί που υιοθετήθηκαν από την Διεθνή Ένωση Πυγμαχίας (IBA) για τους δύο τελευταίους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, δήλωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, και δεν περιλαμβάνουν διατυπώσεις σχετικά με την τεστοστερόνη ή περιορισμούς σχετικά με την επιλεξιμότητα του φύλου.

Ο έλεγχος φύλου για τις γυναίκες που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες ξεκίνησε το 1968 και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή συμφώνησε να τερματίσει την πρακτική αυτή το 1999.

«Οι εν λόγω κυρίες είναι γυναίκες», δήλωσε ο Κρίστιαν Κλάουε, ένας άλλος εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής: «Έχουν γεννηθεί ως γυναίκες. Έχουν πυγμαχήσει ως γυναίκες για μεγάλο χρονικό διάστημα σε γυναικείες διοργανώσεις χωρίς σημαντικά προβλήματα», συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2021.»

Επειδή δεν υπάρχει έλεγχος φύλου στους Αγώνες, είπε ο Κλάουε, «ποιος αποφασίζει ποιοι αθλητές θα πρέπει να ελεγχθούν; Δεν μπορείτε να πάτε μόνο με βάση την εμφάνιση. Αυτό είναι καθαρή διάκριση».