Δύο κρούσματα πανώλης σε κοπάδια στο νότιο τμήμα του Ηρακλείου εντόπισαν το τελευταίο 24ωρο οι ελεγκτές της Διεύθυνσης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης, το ένα σε ποιμνιοστάσιο στο χωριό Εθιά και το δεύτερο σε κοπάδι στο χωριό Παράνυμφοι.

Ads

Το δεδομένο οδήγησε στη δέσμευση του συνόλου των ζώων και από τα δύο κοπάδια – 350 σε αριθμό.

Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη και στελέχη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, όπου αποφασίστηκε η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στο σύνολο της Περιφέρειας, σε περίπτωση εντοπισμού νέων κρουσμάτων και η εντατικοποίηση των ελέγχων στο σύνολο του ζωικού κεφαλαίου του νησιού.

Η είδηση έχει προκαλέσει ήδη αναστάτωση, όχι μόνο μεταξύ των κτηνοτρόφων στην Κρήτη, αλλά στο σύνολο της παραγωγικής αλυσίδας που εμπλέκεται με την κτηνοτροφία, δηλαδή και στην εμπορία κρέατος, αλλά κυρίως στους παραγωγούς κτηνοτροφικών προϊόντων.

Ads

Κρούσμα και στην Αττική

Το πρώτο κρούσμα πανώλης αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στην Αττική, και συγκεκριμένα στον Ασπρόπυργο, ανακοινώθηκε την Δευτέρα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Εν τω μεταξύ, δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί νομίμως ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία έχουν τεθεί σε καραντίνα από το προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ) της Περιφέρειας Αττικής.

Οι κτηνίατροι της Περιφέρειας προέβησαν σε αιμοληψίες, διαπιστώνοντας το κρούσμα, μετά την ειδοποίηση των ιδιοκτητών μονάδας στον Ασπρόπυργο περί ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους.

Την ίδια ώρα, το θέμα της πανώλης των αιγοπροβάτων έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στη Θεσσαλία, ενώ κρούσμα έχει αναφερθεί και στην ορεινή Κορινθία.