Στο θέμα των υποκλοπών αναφέρθηκε στην Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε σύντομη παρέμβασή του στην συζήτηση νομοσχέδιου για το Υπερταμείο την Τετάρτη.

Ads

Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο «υπέρ-θράσος του Άδωνι Γεωργιάδη» λέγοντας στον κ. Χατζηδάκη πως «σας απευθύνομαι ως ομοιοπαθής». Τον ρώτησε αν εισακούοντας την προτροπή του υπουργού υγείας «θα ζητήσετε γονυπετής συγνώμη από τον κ.Δημητριάδη».

Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη που βρέθηκαν να παρακολουθούνται, ενώ ο πρώην γ.γ του Μεγάρου Μαξίμου έχει δηλώσει πως πρέπει να του ζητηθεί συγνώμη για τις κατηγορίες που έχει δεχθεί αναφορικά με την εμπλοκή του στο θέμα των υποκλοπών.

Για το νομοσχέδιο, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μίλησε περί ανάγκης ενίσχυσης της κρατικής παρέμβασης, κάτι που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη. Επισήμανε την ανάγκη για έναν κρατικό αναπτυξιακό φορέα που «να εγγυηθεί την διαφάνεια και την αποτελεσματική μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή εποχή» τονίζοντας πως είναι «κεντρικό πολιτικό ζήτημα είναι το νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης όλων των ευρωπαϊκών κρατών».

Ads

Διαβάστε επίσης: Άρειος Πάγος / «Καμιά εμπλοκή της ΕΥΠ με το Predator» – Όλο το πόρισμα για τις υποκλοπές

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε πως «έχουμε την δεύτερη υψηλότερη ανεργία μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε» ενώ «πάνω από το 50% των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται μέχρι 800 ευρώ καθαρά». Συμπεραίνοντας ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων δεν έχει καμία προοπτική».

Σχετικά με το Υπερταμείο, σημείωσε ότι «συνιστά ένα μνημείο υποτέλειας και παραχώρησης εξαιρετικά σημαντικών βαθμών κυριαρχίας» επισημαίνοντας πως «η πολιτική αυτή καθηλώνει την χώρα στην στασιμότητα» και «φέρνει την σφραγίδα Τσίπρα-Καμμένου» ενώ τίποτε δεν άλλαξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρότι είχε ασκήσει κριτική στην δημιουργία του υπερταμείου.

Για την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είπε πως «με το νομοσχέδιο αυτό δήθεν η κυβέρνηση αλλάζει πολλά για να τα αφήσει όπως είναι σήμερα» αφού προβλέπει την «διατήρηση του καθοριστικού ρόλου των πιστωτών» που «μπορούν να μπλοκάρουν την οποιαδήποτε απόφαση».

«Η Ν.Δ προσπαθεί να μας πείσει ότι η δημιουργία μίας ακόμη θυγατρικής με 300 εκατομμύρια κεφάλαιο θα συμβάλει στην ανάπτυξη» ενώ «απέτυχε παταγωδώς να αξιοποιήσει τα 36 δις του Ταμείου Ανάπτυξης», τόνισε. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι «το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο το προικοδοτείται με 300 εκατομμύρια ευρώ» που στην πραγματικότητα σημαίνει πως «πληρώνει το δημόσιο για την περιουσία που του επιστρέφεται» μια και το κεφάλαιο αντιστοιχεί σε μετοχές οργανισμών όπως η ΕΥΔΑΠ που επιστρέφει στο δημόσιο.

Επισημαίνοντας πως αυτό συμβαίνει «ενώ οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν έχουν προβλέψει κάποιο αντάλλαγμα» «φτιάχνετε μια νέα γραφειοκρατία». Παράλληλα είπε ότι η επενδυτική δράση αυτής της θυγατρικής είναι αμφίβολη. Αντιπροτείνοντας έναν «ισχυρό δημόσιο πυλώνα που θα έχει λόγο και ρόλο για την ανάπτυξη της οικονομίας».