«Οι προτάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για το νέο μηχανισμό σταθερότητας θα καταστρέψουν το ευρώ», υπογράμμισε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.

Ads

«Θα καταστρέψετε το ευρώ», φέρεται να είπε ο Τρισέ στη γαλλική αντιπροσωπεία στο Ecofin, όταν έλαβε από τον υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Γιούργκεν Ασμούσεν το κείμενο της συμφωνίας που είχαν κάνει την ίδια ημέρα στην πόλη Ντοβίλ η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Η γαλλογερμανική συμφωνία στη Ντοβίλ προκάλεσε εκνευρισμό στις αντιπροσωπείες των άλλων χωρών που μετείχαν στο Συμβούλιο Υπουργών, καθώς αντελήφθησαν ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν αλλού και αυτοί κλήθηκαν απλώς για να τις επικυρώσουν.

Ο Τρισέ αντέδρασε στη πρόβλεψη της γαλλογερμανικής συμφωνίας ότι από το 2013 που θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός σταθερότητας, θα κληθούν και οι ιδιώτες επενδυτές να μετέχουν στο κόστος ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης χρέους χώρας της Ευρωζώνης. Αυτό, κατά την άποψη του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη θα υπέσκαπτε τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο κ. Τρισέ συνέχισε την κριτική του για το θέμα αυτό και στο δείπνο που έγινε μετά από 10 ημέρες, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 29 Οκτωβρίου, είπε στον Γάλλο Πρόεδρο: «Δεν αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», ο οποίος με τη σειρά του απάντησε: «Μάλλον μιλάτε σε τραπεζίτες, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τους πολίτες». Η συμφωνία, πάντως, της Γαλλίας και της Γερμανίας υιοθετήθηκε, με κάποιες τροποποιήσεις, τόσο από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 29 Οκτωβρίου όσο και από την πρόσφατη Σύνοδο στις 17 Δεκεμβρίου.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η γαλλογερμανική συμφωνία στη Ντοβίλ έχει ως απρόβλεπτη εξέλιξη την πίεση στην Ευρώπη να κάνει βήματα προς μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική συνεργασία, προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, αναφέροντας και τη νέα συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγων. «Η κρίση έδειξε ότι η διαδικασία του σχηματισμού ευρωπαϊκού έθνους είναι αναγκαία», λέει ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι, προσθέτοντας ότι «θα πάρει χρόνο, αλλά δεν είναι δυνατό να γυρίσουμε το ρολόι πίσω». Υπάρχουν μηνύματα, σημειώνει το δημοσίευμα, ότι μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν το τελευταίο διάστημα, ακόμη και στα ομόλογα της Ιταλίας και του Βελγίου, ασκείται πίεση που ωθεί τις Κυβερνήσεις να επιχειρήσουν να κινηθούν προς μία ενωμένη Ευρώπη.

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών στις 28 Νοεμβρίου, αρκετοί συμμετέχοντες πίεσαν την Πορτογαλία να ζητήσει βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας αρνήθηκε, λέγοντας ότι η χώρα του δεν χρειάζεται εξωτερική βοήθεια. Σημειώνεται ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Ιβάν Μίκλος δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε σε εφημερίδα της χώρας του, ότι η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα «μακροπρόθεσμα» εάν δεν ήσαν στο ευρώ.

Μπόφινγκερ: «Το πρόγραμμα λιτότητας θα πνίξει την Ελλάδα»

Την ίδια ώρα, ο γνωστός Γερμανός Οικονομολόγος, Πέτερ Μπόφινγκερ, διατείνεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας είναι περισσότερο αυστηρό απ’ όσο αντέχει η χώρα.

«Το πρόγραμμα λιτότητας θα πνίξει τελικά την Ελλάδα και τους Έλληνες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπόφινγκερ σε συνέντευξή του σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Βρίσκω τη στρατηγική της Ελλάδας πολύ φιλόδοξη για να το εκφράσω με θετικό τρόπο. Το πρόγραμμα είναι περισσότερο αυστηρό από όσο αντέχει η χώρα και με αποτελέσματα πολύ μακροπρόθεσμα. Ακόμη κι αν όλα έχουν τελικά καλή έκβαση, τα επόμενα δύο χρόνια η ανεργία θα ανέβει αισθητά, όπως και το χρέος, γιατί με αυτό το σχέδιο πρέπει να περιοριστούν καταρχήν τα επιπλέον χρέη, αλλά το ύψος του χρέους, δηλαδή το χρέος σε σχέση με το ρυθμό ανάπτυξης θα ανέβει αισθητά» τόνισε ο Μπόφινγκερ.

«Με όλα αυτά οι Έλληνες θα αναρωτηθούν σε ένα – δύο χρόνια, αν άξιζε τον κόπο η θυσία, και εφόσον το χρέος και η ανεργία ανεβαίνουν, αν είναι σκόπιμη η παραμονή στη ζώνη του ευρώ. Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνουν σκέψεις και να βρεθούν λύσεις για να ξεπεράσει η Ελλάδα αυτήν την δύσκολη φάση» υποστήριξε.

Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ του ευρωομολόγου, βλέποντας το ως τρόπο ανταμοιβής για χώρες, όπως η Ελλάδα, που καταβάλλουν προσπάθειες να απαλλαγούν από το χρέος τους. «Με το ευρωομόλογο θα γινόταν σχεδόν αδύνατη η στάση πληρωμών για μια χώρα, γι’ αυτό και τα επιτόκια θα ήταν και πιο χαμηλά από το μέσον όρο. Νομίζω, λοιπόν, πως ακόμη κι αν δεν είναι και τόσο δημοφιλή στη Γερμανία, τα ευρωομόλογα αποτελούν τη μοναδική δυνατότητα να κρατηθεί σταθερή η ζώνη του ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια και παράλληλα θα ήταν μια ανταμοιβή προς τις χώρες που πραγματικά καταβάλουν προσπάθειες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία ή η Πορτογαλία, να τους δοθεί η πρόσβαση σε ένα τρόπο δανεισμού με χαμηλά επιτόκια» σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times Deutschland, ο Σύνδεσμος Γερμανικών Τραπεζών (BdB) σταμάτησε να απορρίπτει αυστηρά τα κοινά ευρω-ομόλογα διαφόρων χωρών για την καταπολέμηση της δημοσιονομικής κρίσης ευρωπαϊκών χωρών.

Στην πρόσφατη έκθεσή του για την πραγματική οικονομία ο BdB αναφέρει ότι «στην πορεία προς ένα σταθερότερο κανονιστικό πλαίσιο της νομισματικής ένωσης θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς βραχυπρόθεσμα και για την αυστηρά χρονικά περιορισμένη χρήση ευρω-ομολόγων». Ώστοσο, η έκθεση αναφέρει πως παραμένει ορθή η άποψη ότι η διαρκής έκδοση κοινών ομολόγων θα οδηγούσε σε μεγαλύτερο κρατικό δανεισμό και εθνικιστικά χρωματισμένες συζητήσεις για την κατανομή τους. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητες αυστηρές προϋποθέσεις για την έκδοσή τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Σύνδεσμος Γερμανικών Τραπεζών σχετικοποιεί την αυστηρή άρνησή του για τα επίμαχα ευρω-ομόλογα και απομακρύνεται και από την άποψη της καγκελαρίου Μέρκελ. Οι οικονομολόγοι του BdB και των ιδιωτικών τραπεζών που τον αποτελούν, κατέληξαν μετά από λεπτομερείς αναλύσεις στο συμπέρασμα ότι τα ευρω-ομόλογα, υπό αυστηρές προϋποθέσεις και σκληρούς όρους, μπορεί να είναι κατάλληλα για τις υπερχρεωμένες χώρες, ώστε να υποχωρήσει η δημοσιονομική κρίση.

«Δεν συνηγορούμε απλά για τη χρήση αυτού του εργαλείου, δεν το απαιτούμε και επίσης δεν απαιτούμε να ασχοληθεί με το θέμα η πολιτική», δήλωσε εκπρόσωπος του Συνδέσμου. Ωστόσο, πρόσθεσε, “αν ένας σημαντικός κλάδος, όπως ο τραπεζικός, ο οποίος πλήττεται καίρια από τη δημοσιονομική κρίση, αλλάξει τη στάση του, θα μπορούσαν και άλλοι να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να έχει νόημα να το ξανασκεφτούμε για τα ευρω-ομόλογα”.

Σε υψηλό τριμήνου το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών αναρριχήθηκε σήμερα το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, εν μέσω δημοσιευμάτων που αναφέρονται στις ζημιές των κατόχων ελληνικών ομολόγων και στις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η διαφορά της απόδοσης επιτοκίου του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς ανήλθε στις 933 μονάδες βάσης, έναντι 925 μονάδων βάσης στη χθεσινή συνεδρίαση. Τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (CDS) ανήλθαν στις 1.017 μονάδες βάσης.

Στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg καταδεικνύουν πως οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών τίτλων κατέγραψαν συνολικά το 2010 ζημίες 20%, όταν η ετήσια απόδοση των επενδυτών από τα γερμανικά κρατικά ομόλογα ανήλθε στο 5,8%.

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα των Financial Times υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιτάχυνε κατά την προηγούμενη εβδομάδα τον ρυθμό παρέμβασης στην αγορά κρατικών ομολόγων. Συγκεκριμένα, οι αγορές κρατικών τίτλων ενισχύθηκαν στα 1,1 δισ. ευρώ από 603 εκατ. ευρώ προ δύο εβδομάδων.

«Η επιτάχυνση της αγοράς κρατικών τίτλων επισημαίνει πως η ΕΚΤ αναγκάστηκε να αναλάβει δράσει για να εμποδίσει την ανεξέλεγκτη ενίσχυση του κόστους του χρήματος για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Financial Times.