Mηνυτήρια αναφορά κατέθεσε την Πέμπτη ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, μετά τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας με μολυσμένα, από πανώλη, ζώα από το Καστράκι Καλαμπάκας να θάβονται ζωντανά, ενώ για το ίδιο θέμα η Περιφέρεια διέταξε πειθαρχική και διοικητική έρευνα.
Υπενθυμίζεται ότι από καταγγελία δικηγόρου έγινε γνωστό αρκετά ζώα που είχαν μολυνθεί θάφτηκαν ζωντανά στα Τρίκαλα, χωρίς μάλιστα να τηρηθεί καμία από τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Η Χριστίνα Μητρονάτσιου, πληρεξούσια δικηγόρος του κτηνοτρόφου που ανήκαν τα ζώα τα οποία θανατώθηκαν, δηλώνει στην ιστοσελίδα πως οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ανέφεραν ότι «η θανάτωση των ζώων έπρεπε να γίνει για υγειονομικούς λόγους για την πρόληψη μετάδοσης της νόσου».
Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται, «ανέφεραν προς τιμήν τους ότι η διαχείριση του περιστατικού στην κτηνοτροφική μονάδα έγινε με τελείως λανθασμένο τρόπο», κάτι το οποίο η δικηγόρος τόνισε πως «θα έπρεπε να απασχολήσει ιδιαίτερα τις τοπικές αρχές και το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να μην οδηγηθούμε στο ακραίο φαινόμενο αντί της αντιμετώπισης της απρόβλεπτης αυτής πανδημίας να έχουμε την εξάπλωση, μέσω επικίνδυνων υγειονομικών εστιών, σοβαρές ασθένειες που μπορούν να πλήξουν και τον άνθρωπο».
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η δυσοσμία στην περιοχή ήταν έντονη. Το περιστατικό αφορά στην φάρμα όπου πρώτα εντοπίστηκε το κρούσμα της πανώλης στο Καστράκι Καλαμπάκας.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας προχώρησε στην αντικατάσταση του προισταμένου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Τρικάλων μετά την καταγγελία που έγινε για την ταφή των ζώων που νοσούσαν από πανώλη, και σύμφωνα με την οποία τα ζώα θάφτηκαν «στην ουσία ζωντανά, δίχως να τηρηθούν τα όσα προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία με αποτέλεσμα στην περιοχή να αναδύεται στη συνέχεια έντονη δυσοσμία και να υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία».
Δύο νέα κρούσματα της πανώλης των μηρυκαστικών εντοπίστηκαν χθες στη Θεσσαλία. Πρόκειται για μια κτηνοτροφική μονάδα στο Συκούριο του Δήμου Τεμπών και ένα σφαγείο στην Οιχαλία Τρικάλων.
Τα δείγματα ελήφθησαν από μονάδες που βρίσκονται κοντά στο αρχικό θετικό δείγμα. Από τα κλιμάκια των γεωπόνων εξετάστηκαν τριάντα τέσσερις (34) κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις εντός της ζώνης επικινδυνότητας των τριών χιλιομέτρων. Οι έλεγχοι συνεχίζονται. Έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 130.000 ζώα και έχει πραγματοποιηθεί υγειονομική ταφή περίπου 9.000.
Χθες ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι στην πρώτη ζώνη επιτήρησης στο Δομένικο, εκεί που είχε βρεθεί το πρώτο κρούσμα στην περιοχή της Ελασσόνας, ενώ μέχρι την άλλη Τετάρτη αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και στην δεύτερη ζώνη των 10 χιλιομέτρων και στην περιοχή της Ελασσόνας αλλά και στην περιοχή του Συκουρίου οπότε θα υπάρξουν και τα τελικά αποτελέσματα.
Οι εξελίξεις στο θέμα της πανώλης προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας. Συγκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθερία, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί πως, πότε και ποιος έβαλε τα μολυσμένα ζώα στη χώρα.
Tην χρηματοδότηση δημιουργία rapid test για την ανίχνευση του ιού της πανώλης των μηρυκαστικών αλλά και άλλων ιώσεων που απασχολούν το ζωικό κεφάλαιο, χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας από δικούς της πόρους.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >