Μερική ή ολική τύφλωση, προσωρινή και μη, απέκτησαν δεκάδες διαδηλωτές που τραυματίστηκαν στα μάτια, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής καταστολής των διαδηλώσεων στο Μπαγκλαντές, που οδήγησε σε τουλάχιστον 130 θανάτους και χίλιες συλλήψεις.

Ads

«Με πυροβόλησαν με σφαιρίδια σε όλο μου το σώμα και ένα από τα βλήματα με χτύπησε στο δεξί μάτι», λέει στο πρακτορείο EFE ο Nurul Alam, που εισήχθη στη μονάδα οφθαλμικής φροντίδας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ντάκα (DMCH).

Ο άνδρας τραυματίστηκε σε μια περιοχή ανατολικά της πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές, όπου διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες.

Μόνο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, 39 ασθενείς έλαβαν θεραπεία για τραυματισμούς στα μάτια από την περασμένη Δευτέρα.

Ads

«Δεν μπορώ να δω καθόλου σε ένα από αυτά, και στο άλλο βλέπω θολό», δήλωσε ο φοιτητής Shoaib Kabir

Η χρήση όπλων σφαιριδίων είναι συνηθισμένη στο Μπαγκλαντές και σε άλλες χώρες της Νότιας Ασίας και έχει γίνει αντικείμενο κριτικής από πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η αστυνομική καταστολή των διαδηλώσεων, των οποίων τα θύματα περιελάμβαναν κυρίως φοιτητές και πολίτες, περιελάμβανε, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό CIVICUS, τη χρήση από την αστυνομία πυροβόλων όπλων, δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, σφαίρες από καουτσούκ και σφαιριδίων.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις αρχές Ιουλίου, όταν ένα δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση να κρατήσει το 30% των θέσεων για απογόνους συγγενών που πολέμησαν στον Απελευθερωτικό Πόλεμο που οδήγησε στην ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές από το Πακιστάν το 1971.

Οι φοιτητές απαίτησαν από τον πρωθυπουργό Σεΐχη Χασίνα να τερματίσει τις ποσοστώσεις και ξέσπασαν διαδηλώσεις.

Οι συγκρούσεις έχουν μέχρι στιγμής αφήσει 130 νεκρούς, κυρίως φοιτητές και πολίτες, επιβεβαίωσε η EFE, εκτός από περισσότερους από 400 τραυματίες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο στήριξε τα αιτήματα των φοιτητών την περασμένη Κυριακή και οι φοιτητές ανακοίνωσαν χθες 48ωρη εκεχειρία στις διαδηλώσεις, αν και ζητούν να διερευνηθούν οι θάνατοι και να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.