Σε ανταλλαγή δημόσιων «μηνυμάτων» με φόντο το Κυπριακό και ιδιαίτερα του φλέγοντος ζητήματος των Κύπριων αγνοουμένων προχώρησαν νωρίτερα Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης.

Ads

Την αρχή έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στην ανάρτηση με το συγκλονιστικό απόσπασμα από τη συνομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη με τη Χαρίτα Μάντολες, της γυναίκας – συμβόλου για την ιστορία της κυπριακής τραγωδίας του 1974.

Στην ανάρτησή του, ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε συγχαρητήρια στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πρωτοβουλία του να συναντήσει τη Χαρίτα Μάντολες.

Ενώ σε άλλο σημείο της ανάρτησής του κάνει έκκληση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη να θέσει το ζήτημα των Κύπριων αγνοουμένων στους ευρωσοσιαλιστές.

Ads

Αναλυτικά η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:

Οι Κύπριοι αγνοούμενοι είναι και Ευρωπαίοι αγνοούμενοι. Και η Ευρώπη δεν μπορεί να σιωπά.

Χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν ενωθεί -ούτε καν πάνω στο μνήμα- 50 χρόνια μετά.

Εμείς, θα αναδείξουμε το ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα στο Ευρωκοινοβούλιο τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα σταθεί στο πλευρό του δίκαιου αγώνα χιλιάδων οικογενειών.

Αγαπητέ Νίκο:

Συγχαρητήρια για την εξαιρετική πρωτοβουλία σου να συναντήσεις τη Χαρίτα Μάντολες, τα λόγια της οποίας πρέπει να μας εμπνέουν όλους.

Θέσε και εσύ από τη μεριά σου το ζήτημα των αγνοουμένων στους ευρωσοσιαλιστές.

Να στηρίξουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις από κοινού τον αγώνα αυτών των οικογενειών, τον κοινό μας αγώνα. Και μαζί ευρωπαϊκή Αριστερά και ευρωσοσιαλιστές να ζητήσουμε από την Ευρώπη να πάρει ξεκάθαρη θέση.

 

 

Νίκος Ανδρουλάκης: Η απάντησή του σε Κασσελάκη για τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε στον Κασσελάκη στο ίδιο tweet, κάνοντας μία αναφορά στις πρωτοβουλίες του επί του θέματος.

Η ανάρτηση Ανδρουλάκη

Αγαπητέ Στέφανε, οι προηγούμενες δύο ημέρες στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή ήταν πολύ συγκινητικές για όλους μας.

Το μείζον ζήτημα των αγνοουμένων ήταν πάντα στις πολιτικές μου προτεραιότητες.

Ως Ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων συμμετείχα στην προετοιμασία ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2015 μαζί με άλλους συναδέλφους από την Ελλάδα και την Κύπρο επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Επιπλέον, κάθε χρόνο καταθέταμε τροπολογίες ώστε να διασφαλίσουμε ότι στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, θα υπάρχει ανελλιπώς ρητή αναφορά προς την τουρκική πλευρά να αναλάβει τις βαριές ευθύνες της και να επιτρέψει στην Επιτροπή Αγνοουμένων να συνεχίσει το έργο της.

Μάλιστα πετύχαμε και την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ).

Είμαι σίγουρος ότι το έργο αυτό θα συνεχίσουν οι τρεις ευρωβουλευτές μας, και ιδίως ο Γιάννης Μανιάτης ως αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας υπεύθυνος για τις εξωτερικές σχέσεις.

Πιστεύω ότι οι Έλληνες και οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για τόσο σημαντικά εθνικά ζητήματα όπως είναι η επανένωση της Κύπρου και βεβαίως το ζήτημα των αγνοουμένων που παραμένει μία ανοιχτή πληγή».