Η χθεσινή παγκόσμια τεχνολογική κατάρρευση, η οποία έχει διαταράξει τις αεροπορικές εταιρείες, τα νοσοκομεία και τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, προκάλεσε ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές. Αλλά δεν έπεσε από τον ουρανό. Αναδεικνύει όχι μόνο τα τρωτά σημεία των διασυνδεδεμένων συστημάτων μας, αλλά και τις εγγενείς αδυναμίες ενός άπληστου καπιταλισμού που ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος.

Ads

Υπάρχει προϊστορία παρόμοιων περιστατικών. Το 2016 παρέλυσαν σημαντικά τμήματα του διαδικτύου, επηρεάζοντας πλατφόρμες όπως το Twitter και το Netflix. Το περιστατικό αυτό αποκάλυψε πώς η συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια λίγων εταιρειών μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένο χάος.

Ομοίως, η διακοπή λειτουργίας του Fastly το 2020, η οποία έθεσε προσωρινά εκτός λειτουργίας σημαντικούς ιστότοπους, έδειξε ότι ακόμη και οι κυρίαρχοι παίκτες της τεχνολογικής βιομηχανίας είναι ευάλωτοι.

Η εξάρτησή μας από μια χούφτα εταιρείες, για βασικές υπηρεσίες όπως χθες τα νοσοκομεία, είναι επικίνδυνη. Αλλά παρά αυτά τα ιστορικά διδάγματα, η βιομηχανία συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στα περιθώρια κέρδους, έναντι της σταθερότητας και της ασφάλειας της υποδομής από την οποία εξαρτόμαστε όλοι.

Ads

Η απληστία των μεγάλων εταιρειών

Στο επίκεντρο αυτής της αστάθειας βρίσκεται η ακόρεστη απληστία των μεγάλων εταιρειών. Σε ένα σύστημα που ανταμείβει τα βραχυπρόθεσμα κέρδη, οι εταιρείες μειώνουν τις βασικές επενδύσεις σε υποδομές, επιλέγοντας αντ’ αυτού γρήγορες λύσεις που μεγιστοποιούν τις αποδόσεις των μετοχών τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προβλήματα από προϊόντα της CrowdStrike, της εταιρείας  που συνεργάζεται με την Microsoft και προκάλεσε το κακό,  έχουν εμφανιστεί και στο πρόσφατο παρελθόν. Τον Απρίλιο, η εταιρεία προώθησε στους πελάτες της μια ενημερωμένη έκδοση λογισμικού σε σύστημα Linux,  πράγμα που προκάλεσε την κατάρρευση των υπολογιστών τους. Αλλά η μετοχή της εταιρείας συνέχιζε να ανεβαίνει, μέχρι τη χθεσινή κατάρρευση της.

Διαβάστε: Microsoft για μπλακάουτ / «Λύθηκε το πρόβλημα» – Ρίχνει τις ευθύνες στην Crowdstrike

Η έλλειψη λογοδοσίας στον κλάδο της τεχνολογίας επιτρέπει σε αυτές τις εταιρείες να λειτουργούν ατιμώρητα. Όταν συμβαίνουν διακοπές, οι νομικές επιπτώσεις και οι κυρώσεις είναι συχνά ελάχιστες, ώστε οι εταιρείες να επενδύσουν στις απαραίτητες αναβαθμίσεις για την αποτροπή μελλοντικών αποτυχιών. Μέχρι να καταστήσουμε αυτές τις εταιρείες υπεύθυνες, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της απληστίας τους.

Προτάσεις για μια πιο δίκαιη και ανθεκτική υποδομή

Για να αντιμετωπίσουμε την ευπάθεια της παγκόσμιας διαδικτυακής υποδομής μας, πρέπει να υποστηρίξουμε συστημικές αλλαγές που θα δίνουν προτεραιότητα στη δημόσια ευημερία έναντι των εταιρικών κερδών:

  1. Δημόσια ιδιοκτησία ή έλεγχος των βασικών υποδομών, διασφαλίζοντας ότι εξυπηρετούν τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι τα κέρδη.
  2. Αυστηρότεροι κανονισμοί για την εταιρική λογοδοσία: οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν αυστηρούς κανονισμούς που θα καθιστούν τις εταιρείες υπόλογες για την αξιοπιστία και την ασφάλεια των υποδομών τους. Αυτό περιλαμβάνει την επιβολή σημαντικών προστίμων για διακοπές λειτουργίας και την απαίτηση από τις εταιρείες να επενδύουν σε μέτρα προστασίας ως προϋπόθεση για τη λειτουργία τους.
  3. Θα πρέπει να προωθήσουμε παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου με βάση την κοινότητα, που δίνουν προτεραιότητα στις τοπικές ανάγκες και συμφέροντα έναντι των εταιρικών κερδών.
  4. Πρέπει να θεσπιστεί ένα ισχυρό πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων, με δημόσια εποπτεία για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Αυτό περιλαμβάνει τακτικούς ελέγχους, δοκιμές αντοχής και την ανάπτυξη σχεδίων αντιμετώπισης περιστατικών που θέτουν ως προτεραιότητα το δημόσιο συμφέρον.
  5. Εκπαίδευση και πληροφόρηση του κοινού: η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ευθραυστότητα της διαδικτυακής μας υποδομής μπορεί να ενδυναμώσει το κοινό, ώστε να απαιτήσει καλύτερες πρακτικές από τις εταιρείες.

Η παγκόσμια τεχνολογική κατάρρευση της 19ης Ιουλίου 2024 αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση των αδυναμιών του καπιταλισμού και της απληστίας των μεγάλων εταιρειών.

Υποστηρίζοντας τη δημόσια ιδιοκτησία ή τον έλεγχο, αυστηρότερους κανονισμούς και λύσεις με βάση την κοινότητα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο δίκαιο και ανθεκτικό ψηφιακό οικοσύστημα που θα δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες των πολλών έναντι των κερδών των λίγων. Η ώρα για την αλλαγή είναι τώρα- το μέλλον του διασυνδεδεμένου κόσμου μας εξαρτάται από αυτήν.