Η ανακοίνωση αποχώρησης του Γιάννη Δραγασάκη δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία για την Κουμουνδούρου.

Ads

Το πολύπειρο στέλεχος της Αριστεράς είχε παραιτηθεί από τα καθοδηγητικά όργανα, αμέσως μετά τη διπλή διάσπαση, και δεν διατηρούσε ιδιαίτερους δεσμούς, ούτε καν με τη «φρουρά Τσίπρα» που παρέμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ. Με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει μιλήσει, μόλις μία φορά, τηλεφωνικά, όταν ο Στ. Κασσελάκης εξελέγη στην προεδρία.

Ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε χθες, μεταξύ άλλων, ότι κ. Κασσελάκης, παρέλαβε ένα αριστερό κόμμα με προβλήματα και «παραδίδει» πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς αριστερό κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε διαδικασία από-αριστεροποίησης. Έψεξε, μάλιστα, την πρωτοβουλία της ηγεσίας, να ανοίξει συζήτηση για «μαύρα ταμεία» που αποτελεί τεράστια προσβολή για τα χιλιάδες μέλη του κόμματος. «Ήταν ένα μεγάλο δώρο στη Δεξιά & όλους όσους υποστηρίζουν ότι ‘όλοι είναι το ίδιο’» υπογράμμισε.

Η… βιτριολική υποδοχή της ανακοίνωσης Δραγασάκη

Η υποδοχή, εντούτοις, της ανάρτησης του από το επίσημο κόμμα, τα στελέχη και πολυάριθμους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθρεφτίζει την «πολιτική, αξιακή και αισθητική μετάλλαξη του κόμματος», όπως διαπιστώνει στο TVXS παλαιό στέλεχος.

Ads

Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, αφήνει αιχμές περί εξυπηρέτησης ισχυρών συμφερόντων του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τσίπρα. «Αριστερά σημαίνει σύγκρουση με τις πανίσχυρες εταιρείες ενέργειας. Σύγκρουση με όσους λειτουργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Όπως έγινε στην περίπτωση της Attica Bank που ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Πρόεδρος του έφεραν στην δημοσιότητα, αδιαφορώντας για όσους ενδεχομένως «ενοχληθούν» επειδή δεν διατηρήθηκε το «σιωπητήριο» μπροστά στην λεηλασία της δημόσιας περιουσίας. Αριστερά σημαίνει να διατηρείς μια ξεκάθαρη κι αυστηρή στάση απέναντι στην αισχροκέρδεια των Τραπεζών, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των προθέσεων σου» τόνισε η Κουμουνδούρου.

Αμφισβήτηση της περιόδου Τσίπρα

Η σκληρότητα της ανακοίνωσης προκάλεσε αίσθηση, καθώς στην ουσία επιχειρείται – σύμφωνα με τις ερμηνείες στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης – η κονιορτοποιήση στρατηγικών οικονομικών επιλογών της κυβερνητικής περιόδου 2015 – 2019.

Ο Γιάννης Δραγασάκης είχε την εποπτεία του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος από το 2015 έως τ0 2018 και το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.

Μάλιστα, στο υστερόγραφο που συνοδεύει την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνεται να εννοηθεί πως ο εκ των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα είχε προετοιμάσει το έδαφος της αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη. Απλώς «αυτή τη φορά ο κ. Δραγασάκης δεν έθεσε θέμα ηγεσίας όπως είχε προϊδεάσει πριν μήνες…»

Τη σκυτάλη των υπαινιγμών ανέλαβε ο Παύλος Πολάκης γράφοντας, με καυστική διάθεση, στα κοινωνικά δίκτυα ότι χθες ήταν «μια μαύρη μέρα για την Τράπεζα της Ελλάδας», αναπαράγοντας και την επίσημη θέση της Κουμουνδούρου.

Αίσθηση, προκάλεσε, εντούτοις το βιτριολικό ποστάρισμα κατά του Γ. Δραγασάκη του – νεοφερμένου στον ΣΥΡΙΖΑ – Ευάγγελου Αντώναρου. Ο πρώην εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή έγραψε «να πω ότι δεν χάρηκα και μάλιστα πολύ θα ήταν ψέμα», με αποτέλεσμα πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να συντάσσονται με το περιεχόμενο του μηνύματος του!

Τα σκάγια και στο μαξιλάρι των 37 δις

Στα συριζαϊκά κοινωνικά δίκτυα, επικρατεί ανάλογο κλίμα για τον πρώην υπουργό Οικονομίας με τους «κασσελακίστας» του Facebook και του «Χ» να απορρίπτουν τους «δεινόσαυρους» και τους «μνημονιακούς» στις γραμμές της σύγχρονης Αριστεράς.

Τα διαδικτυακά βέλη – δεκάδων χρηστών – έναντι παλαιότερων δηλώσεων του κ. Δραγασάκη για τη σημασία του μαξιλαριού των 37 δις, διαβάστηκαν ως απόρριψη της κυβερνητικής παρακαταθήκης του ίδιου του Αλ. Τσίπρα. Άλλωστε, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει χαρακτηρίσει το αποθεματικό ρευστότητας ως την «πιο μνημονιακή απόφαση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πριν αναγκαστεί σε στροφή 180 μοιρών. Επιπλέον, ο Π. Πολάκης ανέκαθεν στηλίτευε το μέγεθος του μαξιλαριού.

Ο «παλιός ΣΥΡΙΖΑ» εγκωμιάζει την διαδρομή Δραγασάκη

Από την όχθη του «παλιού ΣΥΡΙΖΑ» είναι σαφής η διαφοροποίηση σε σχέση προσέγγιση της προεδρικής πλευράς. Η Ολγα Γεροβασίλη έσπευσε να θυμίσει «τη μακρόχρονη, ηθική και συνεπή διαδρομή στην Αριστερά» του Γιάννη Δραγασάκη και «την τεράστια συνεισφορά του στην κυβερνητική πορεία» του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η αποχώρηση «δεν τη βρίσκει σύμφωνη».

Η απαξίωση των συντρόφων όταν χωρίζουν οι δρόμοι μας είναι ξένη στον δικό μου κώδικα αρχών και αξιών», ανέφερε, από την πλευρά του, ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Την πιο ουσιαστική, εντούτοις, στήριξη στον Γ. Δραγασάκη παρείχε ο άλλοτε διευθυντής του πρωθυπουργικού Γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Θ. Καρτερός. Ο πολύπειρος δημοσιογράφος σημειώνει – σε άρθρο του στην «Εφ. Συν» – ότι ο Γ. Δραγασάκης ήταν από «τους πρωτεργάτες σε όλα τα προγράμματα κατά της παντοδυναμίας των τραπεζών και των μονοπωλίων για τα οποία επαίρεται και η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Και ούτε σε μία περίπτωση δεν επέτρεψε ο Δραγασάκης στον εαυτό του να ορθώσει δημόσια εμπόδια στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλοι που τώρα επιχαίρουν για την επίθεση εναντίον του».

Ο Καρτερός, απηχώντας για πολλούς την οπτική του Αλ. Τσίπρα, εμφανίζεται ιδιαίτερα αιχμηρός έναντι του Κασσελάκη, σημειώνοντας ότι «κατέβασε τον αυτοκρατορικό της αντίχειρα για τον Δραγασάκη και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Που αποφάσισε να του δώσει μαθήματα για το τι σημαίνει Αριστερά. Τι σημαίνει στράτευση στην Αριστερά. Τι σημαίνει αριστερή στάση ζωής. Και δεν άλλαξε χρώμα από ντροπή ο έβδομος όροφος της Κουμουνδούρου».

«Νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς»

Ο Γιάννης Δραγασάκης θέτει ως πρόταγμα, «να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από τη ριζοσπαστική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία». Οι συνομιλητές του, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ιστορικό στέλεχος «δεν διακρίνει κάποιο ουσιαστικό αποτύπωμα από τον φορέα της Νέας Αριστεράς και τις άλλες δυνάμεις του προοδευτικού τόξου». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι ο Γ. Δραγασάκης θα παραμείνει πολιτικά – όχι κομματικά πλέον – ενεργός και θα παρεμβαίνει, όποτε κρίνει ο ίδιος χρήσιμο.