Παρ’ ότι πρώτη δύναμη σε βουλευτές, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο απέτυχε να εκλέξει πρόεδρο της Βουλής. Εκλέχθηκε η εκλεκτή του προέδρου Μακρόν, η οποία υποστηρίχθηκε από βουλευτές της δεξιάς. Η συνεργάτρια του Tvxs θεωρεί ότι η αποτυχία στην εκλογή προέδρου εκφράζει τη γενικότερη αποδυνάμωση της Αριστεράς, μετά την επιτυχία της.

Ads

Παρά τις δέκα ημέρες διαπραγματεύσεων, οι εταίροι του Μετώπου της Αριστεράς δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη θέση του πρωθυπουργού. Η άρνηση της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Λωράνς Τουμπιανά, μιας σημαντικής προσωπικότητας της κοινωνίας των πολιτών, αποκάλυψε τις βαθιές ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων παρατάξεων.

Η αντιπαλότητα μεταξύ του LFI και του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχει ενταθεί, με τον Ζαν Λυκ Μελανσόν, τον ηγέτη του LFI, να επιδιώκει να διατηρήσει την κυριαρχία του στην Αριστερά, ενώ οι Σοσιαλιστές στοχεύουν να επιβεβαιώσουν τη δική τους επιρροή. Πίσω από το ωραίο όνομα του Νέου Λαϊκού Μετώπου, μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος της αριστεράς.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία – Εθνοσυνέλευση / Επανεξελέγη στον προεδρικό θώκο η υποψήφια που υποστηρίχθηκε από την συμμαχία του Μακρόν – Πλήγμα για την Αριστερά

Ads

Η αποτυχία της να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά μετά την ισχυρή επίδοσή της στις βουλευτικές εκλογές έχει αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική της θέση απέναντι στον αποδυναμωμένο πρόεδρο Μακρόν. Με το να μην αδράξει τη στιγμή και να σχηματίσει αμέσως κυβέρνηση, η αριστερά έχασε την ευκαιρία να επιβάλει μια ορισμένη ανάγνωση του Συντάγματος και να διεκδικήσει τη θέση του πρωθυπουργού. Τελικώς έχασε και την προεδρία της Βουλής.

Ο αδιαφανής χαρακτήρας των διαπραγματεύσεων, με ονόματα να ακούγονται και στη συνέχεια να απορρίπτονται γρήγορα, υπονομεύει την αξιοπιστία της αριστεράς.

Οι στρατηγικές και προγραμματικές αδυναμίες της Αριστεράς αποκαλύπτονται επίσης. Η ένταση μεταξύ της θέσης του LFI για ριζοσπαστικές πολιτικές και της πιο «ρεαλιστικής » προσέγγισης των Σοσιαλιστών στη διακυβέρνηση αναδεικνύει ένα θεμελιώδες χάσμα εντός του συνασπισμού.

Οι διαιρέσεις και η αναβλητικότητα της Αριστεράς στον σχηματισμό κυβέρνησης θα την καταδικάσει σε περιθωριακό ρόλο τους επόμενους μήνες, παρά τις ισχυρές εκλογικές επιδόσεις της. Εάν η Αριστερά δεν μπορέσει να βρει τρόπο να συμφιλιώσει τις διαφορές της και να παρουσιάσει μια συνεκτική κυβερνητική ατζέντα, κινδυνεύει να μείνει στο περιθώριο.