Την επιβολή έκτακτου τέλους για δύο μήνες στους παραγωγούς ενέργειας και την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος του Αυγούστου προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.
Για μια ακόμη φορά, έκανε λόγο για «πρόβλημα με ευρωπαϊκή διάσταση», ανακοινώνοντας επί της ουσίας ελάφρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος μόνο για τον Αύγουστο και «προσωρινά» μέτρα.
Ειδικότερα, μιλώντας στην Σία Κοσιώνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «τις τελευταίες 10 ημέρες είδαμε μία τεράστια έξαρση τιμών στη χονδρική ενέργεια ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη. Το τελικό αποτέλεσμα από αυτή τη στρέβλωση της αγοράς είναι ότι καθώς ανεβαίνει πολύ η τιμή της χονδρικής, θα χτυπήσει τους λογαριασμούς ρεύματος Αυγούστου αν δεν κάνουμε κάτι, και δημιουργεί ουρανοκατέβατα κέρδη στους παραγωγούς».
«Δείτε ως μια έκτακτη προσωρινή φορολόγηση των υψηλών κερδών για αυτούς τους δύο μήνες» ανέφερε ακόμα, συμπληρώνοντας ότι σκοπός είναι «να επιδοτήσουμε σε πρώτη φάση τον μήνα Αύγουστο». Όπως είπε, την Τετάρτη θα γίνει η εξειδίκευση για το πώς θα δοθεί το επίδομα.
Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Μητσοτάκη / «Η απόστασή του από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών ολοένα και μεγαλώνει»
Σχετικά με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε τα εξής: «Υπάρχει σημαντική μείωση πληθωρισμού και κάποια αποκλιμάκωση τιμών. Κάναμε βαριές παρεμβατικές ενέργειες για να συγκρατήσουμε τις τιμές. Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να πέσουν οι τιμές».
Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΟΚ για συνέντευξη Μητσοτάκη / Η αναμέτρηση με τα σοβαρά προβλήματα του ελληνικού λαού δείχνει το μέγεθος της αποτυχίας της κυβέρνησης
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 28%, ενώ δήλωσε ότι η μείωση του ΦΠΑ είναι αναποτελεσματικό μέτρο και έχει προσωρινό όφελος.
Αναφερόμενος στον Παύλο Πολάκη και το περιστατικό με τη γραμματέα της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, ανέφερε: «Είδαμε χθες αδιανόητες αναφορές του Πολάκη κατά μίας γυναίκας, δεν είχε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Δυστυχώς ο Πολακισμός θα πάρει θέση στο νέο λεξικό Μπαμπινιώτη».
Διαβάστε επίσης: ΚΚΕ για συνέντευξη Μητσοτάκη / Μια ακόμη μονότονη και προκλητική επανάληψη του γνωστού αφηγήματος περί «στρεβλώσεων στην αγορά»
Συγκρίνοντας την υπόθεση με εκείνη του Αυγενάκη, απάντησε πως εκεί υπήρξαν άμεσες κυρώσεις, με συνοπτικές διαδικασίες, και τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Σχολιάζοντας την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, έκανε λόγο για «άγριο συμβάν»:
«Η πολιτική βία δεν έχει χώρο στις δημοκρατίες μας. Πολιτική βία και τρομοκρατία είχαμε και στην πατρίδα μας. Επιτυχία της δημοκρατίας είναι να επιλύει διαφωνίες πολιτικά. Είμαστε αντίπαλοι και όχι εχθροί, το έχω πει πολλές φορές. Καλό είναι όλοι να πάρουμε ένα μάθημα από αυτό που συμβαίνει. Πολιτικές ‘ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε’ που ακούστηκαν, στην πατρίδα μας δεν έχουν θέση».
Αναφορικά με τα κενά στα νοσοκομεία, είπε πως το ζήτημα μπορεί βραχυπρόθεσμα να λυθεί χωρίς ακραία μέτρα. «Υπάρχει πρόβλημα σε ορισμένα νοσοκομεία σε καποιες ειδικοτητες πρωτίστως παθολογίας για να καλύψουμε εφημερίες. Με δύο εφημερίες το μήνα το ζήτημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Πριν από δραστικά μέτρα ζητώ να αναλογιστούν όλοι την κοινωνική ευθύνη», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Θα στηρίξω το υπουργείο Υγείας σε αυτή την επιλογή. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η πρόταση απο το Υπ. Υγείας. Κάνω μία τελευταία έκκληση και τονίζω ότι πρέπει να λυθεί συναινετικά. Διαφορετικά έχουμε εργαλεία ναι να το λύσουμε. Δύο με τρεις εφημερίες το μήνα τις οποίες πληρώνουμε αδρά».
«Έχουμε βελτιώσει τις απολαβές των γιατρών. Δώσαμε αύξηση 10% το 23%. Αυξήσαμε 20% τις εφημερίες. Το όποιο ευρώ εξοικονομούμε πρέπει να διαλέξουμε που θα το διοχετεύσουμε. Προτεραιότητα μας είναι η αύξηση απολαβών ιατρών και γι’ αυτό δώσαμε τη δυνατότητα να εκτελούν και ιδιωτικό έργο. Αυτή είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση», ανέφερε ακόμη.
Μιλώντας για την υπόθεση Novartis, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «δικαιώνεται αυτό που είχαμε πει για πολιτική συνομωσία. Δόθηκαν πολλά λεφτά, προκειμένου κάποιοι να επιτελέσουν ρόλο τους ως προστατευόμενοι μάρτυρες, μόνο που αυτό δεν ισχύει στην Ελλάδα».
Και προσέθεσε: «Πολύ καλά κάνουν και ζητούν να βγουν οι κουκούλες, δεν ξεχνάμε τι έγινε. Η Δικαιοσύνη θα το αποφασίσει. Υπάρχουν στοιχεία που της επιτρέπουν να το κάνει. Αυτό που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ό,τι πιο άθλιο έχω δει στην πολιτική: Δέκα πολιτικά πρόσωπα να στοχοποιούνται για μία υπόθεση στημένη από την αρχή έως το τέλος».
Σχολιάζοντας τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, επεσήμανε τα εξής: «Μας απασχολεί το ζήτημα και αναζητούμε στοιχεία . Υπάρχουν περιπτώσεις με μονοπώλια. Αν κρίνουμε ότι πρέπει να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα το κάνουμε».
Για τις αλλαγές που έκανε στην κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές, είπε πως προφανώς δεν είναι μόνο θέμα προσώπων και τόνισε πως η κυβέρνηση εκλέχθηκε πριν από ένα χρόνο με ισχυρή εντολή για να κάνει μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. «Αυτές υλοποιούμε», τόνισε επισημαίνοντας πως ο ορίζοντας υλοποίησης αυτών των αλλαγών είναι η τετραετία.
Μιλώντας για το μήνυμα των πολιτών στις ευρωεκλογές, ανέφερε πως οι πολίτες είπαν πως δεν αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ και περιμένουν να αξιολογήσουν την κυβέρνηση μέχρι τις επόμενες εκλογές προκειμένου να υλοποιήσει όσα έχει πει. «Η αλλαγή προσώπων πάντα υπηρετεί την ταχύτερη υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών», πρόσθεσε ενώ μεταξύ άλλων έφερε ως παράδειγμα τα 140 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα σημειώνοντας πως στο τέλος του 2-25 θα έχουμε 900 καινούργια λεωφορεία.
Για όσα είπαν πρόσφατα οι πρώην πρόεδροι και πρώην πρωθυπουργοί της ΝΔ Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: ««Εγώ σέβομαι και τιμώ πρόσωπα τα οποία έκατσαν σε αυτή την καρέκλα. Είναι τέως Πρωθυπουργοί, έχουν μια σωρευμένη εμπειρία, έχουν τις απόψεις τους. Με κάποιες από αυτές δεν συμφωνώ, είναι προφανές αυτό, αλλά έχουν το δικαίωμα να τις εκφράζουν. Αυτό σημαίνει ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα. Και έχουμε αυτή τη δυνατότητα, ξέρετε, να μπορούμε να αντέχουμε και τη διαφορετική άποψη».
Σε ερώτηση αν τον ενόχλησε όσα είπαν, απάντησε τα εξής: «Η άποψη όπως εκφράζεται είναι μια άποψη ενός τέως Πρωθυπουργού. Ο ένας είναι ακόμα βουλευτής, ο άλλος δεν είναι, γι’ αυτό και δεν νομίζω ότι πρέπει να τους βλέπουμε κατ’ ανάγκη και ως δίδυμο. Ο καθένας έχει τη δική του αυτόνομη πορεία. Όμως, η πολιτική αυτή τη στιγμή της Νέας Δημοκρατίας εκφράζεται από εμένα και από την κυβέρνηση και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία πήρε ισχυρή εντολή να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα το οποίο και υλοποιεί. Νομίζω, είναι άλλο η άποψη η διαφορετική, την καταλαβαίνω, και άλλο η κριτική ότι κάνετε διαφορετικά από αυτά τα οποία είπατε ότι θα κάνατε».
Σχετικά με το κυπριακό, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως θα είναι μια δύσκολη ημέρα το ερχόμενο Σάββατο, στην επέτειο της τουρκικής εισβολής.
«Πενήντα χρόνια μετά, εξακολουθούμε να έχουμε το ένα τρίτο μιας ευρωπαϊκής χώρας υπό κατάληψη, υπό κατοχή ουσιαστικά. Είναι μία ευκαιρία, όπως κάθε τέτοια ημερομηνία -δεν είναι επέτειος, η επέτειος παραπέμπει συνήθως σε κάτι το οποίο είναι ένα ευχάριστο γεγονός-, μια ευκαιρία αναστοχασμού για το τι ενδεχομένως και εμείς δεν κάναμε καλά. Διάβασα με πολύ προσοχή τη συνέντευξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Νίκου Χριστοδουλίδη, στην «Καθημερινή», είπε αλήθειες για το ζήτημα του Κυπριακού. Ναι, είμαι αισιόδοξος, συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα έχουμε ακόμα μια ευκαιρία οι δύο κοινότητες να καθίσουν στο τραπέζι, να υπάρχει μια επανέναρξη των συνομιλιών στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με ορισμένους όρους οι οποίοι είναι απαράβατοι: ότι πρέπει να υπάρχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα. Αυτές είναι μη διαπραγματεύσιμες έννοιες για το μέλλον της Κύπρου, εφόσον θα μπορούσε να υπάρχει μια συμφωνία», υπογράμμισε.
Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε τα εξής:
«Αυτό είναι το όνομα της χώρας και δεν μπορεί κανείς να την αποκαλεί με άλλο όνομα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο το κατέστησα απολύτως σαφές στον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, εντός της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ότι βρίσκεται σε αυτό το τραπέζι γιατί ακριβώς υπεγράφη μια συμφωνία την οποία αυτή τη στιγμή δεν τηρεί. Η Ελλάδα προφανώς και έχει όπλα. Δεν αναφέρομαι στα όπλα που απορρέουν από την ίδια τη Συμφωνία, αλλά το μεγαλύτερο όπλο το οποίο έχει στην διάθεσή της είναι ότι είναι “τοποτηρητής” της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων. Και είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία προσέγγιση προς την Ευρώπη, ούτε βήμα, εάν δεν λυθεί το ζήτημα αυτό μέσα από ρητή δήλωση της ηγεσίας της γειτονικής χώρας ότι το όνομα της χώρας είναι αυτό, είναι έναντι όλων. Να επαναληφθεί δηλαδή το προφανές, αυτό το οποίο έχουν υπογράψει, έτσι δεν είναι; Δεν ζητάμε κάτι διαφορετικό. Pacta sunt servanda».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >