Την πάγια αρχή ότι οι «ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται» καταρρίπτουν οι ένοικοι του Μαξίμου. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, ήδη, έχουν παράσχει αναλυτικές πληροφορίες για τις σαρωτικές αλλαγές των γενικών γραμματέων που θα ανακοινωθούν, μόλις επιστρέψει από τις ΗΠΑ.

Ads

Η σπουδή αυτή αποδίδεται στον κατευνασμό της δεξιάς πτέρυγας της Κ.Ο. καθώς οι γραμματείς που θα απομακρυνθούν έχουν «πασοκική» ή σε κάθε περίπτωση «κεντρώα» προέλευση. Τη θέση τους αναμένουν να πάρουν «τα δικά μας παιδιά», όπως λέγεται στα βάθη της Νέας Δημοκρατίας., ήτοι στελέχη που προέρχονται από τα σπλάχνα της παράταξης.

Οι…μετακινούμενοι

Την πόρτα της εξόδου αναμένεται να δουν η γ.γ. Εργασιακών Σχέσεων Αννα Στρατινάκη, η γ.γ. Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Ζέφη Δημαδάμα και ο γ.γ. ενωσιακών πόρων και υποδομών, του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαγιαννίδης. Στον αέρα είναι η θέση του γ.γ. Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών, που κατέχει ο Άγγελος Δημοσθένους.

Σε μια από τις θέσεις γραμματέα στο Υπουργείο Υγείας θα μετακινηθεί ο Γιώργος Παπαδημητρίου, υποψήφιος δήμαρχος Νέου Ηρακλείου, και άνθρωπος εμπιστοσύνης του Άδωνη Γεωργιάδη. Δεν αποκλείονται και οι αποχωρήσεις της Νίκης Δανδόλου από τη γ.γ. διαχείρισης προγραμμάτων ΕΚΤ του υπουργείου Οικονομικών καθώς και του Σωτήρη Αναγνωστόπουλου από τη γ.γ. Εμπορίου του υπ. Ανάπτυξης.

Ads

Αβέβαιη είναι η παραμονή του γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνου Αλεξανδρή. Τέλος, επισφαλής θεωρείται και η θέση του γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μάνου Λογοθέτη.

Ραντεβού στην Κουμουνδούρου

Η «ώρα της κρίσης» για τα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε, καθώς στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας (1 το μεσημέρι) θα τεθούν τα οικονομικά του κόμματος και η τύχη της «Αυγής» και του ρ/σ Στο Κόκκινο.

Ο Στ. Κασσελάκης ούτε που συζητά την αναστολή της απόφασης που αφορά την κατάργηση της ημερήσιας έκδοσης της εφημερίδας, με αποτέλεσμα να έχει φουντώσει η αγωνία των εργαζομένων. Αναταραχή έχει προκληθεί και στις τάξεις του ραδιοφωνικού σταθμού, μετά τις πληροφορίες για την κατάργηση των εκπομπών της απογευματινής ζώνης (από τις 3 το μεσημέρι).

Οι εργαζόμενοι της «Αυγής» και του «Κόκκινου» έχουν δώσει ραντεβού, στις 12.30, έξω από την Κουμουνδούρου και οι εκπρόσωποι τους θα επιδιώξουν να παρέμβουν στη συνεδρίαση του οργάνου.

«…και το ΚΚΕ πούλησε τον 902»

Πάντως, το δυσοίωνο μέλλον των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ εγκυμονεί νέα ρήγματα στο εσωτερικό του κόμματος. «Και το ΚΚΕ όταν είχε δυσχέρειες πούλησε τον 902 σε ιδιώτη. Λεφτά δεν υπάρχουν» δήλωσε, χθες, ο Τρύφων Αλεξιάδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της οικονομικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προϊδεάζοντας για νέες επώδυνες αποφάσεις.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, ωστόσο, που συγκαταλέγεται στους αμφισβητίες του Κασσελάκη, θύμισε ότι όταν ήταν εκτός Βουλής ο Συνασπισμός, η «Αυγή έβγαινε».

Σε ανάλογη τοποθέτηση προέβη και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Ο γνωστός εργατολόγος, που έχει παραιτηθεί από τα κομματικά όργανα, δήλωσε ότι δυσκολεύεται να πιστέψει ότι ο Συνασπισμός ή ΣΥΡΙΖΑ του 3% μπορούσε να υποστηρίξει το καθημερινό φύλλο της “Αυγής” και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 17,8% δεν μπορεί να υποστηρίξει μια αντίστοιχη διαδικασία.

Η «διεύρυνση» και η ΑΥΓΗ

Σκωπτικά σχόλια, στους σκληρούς «συριζαϊκούς» κύκλους, έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο πρώην εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή – και νυν κάτοικος Κουμουνδούρου – Ευ. Αντώναρος πήρε θέση λέγοντας ότι «εφημερίδα με 400 φύλλα δεν έχει λόγο ύπαρξης, δεν αρέσει η εφημερίδα».

Νωρίτερα, η «πασοκογενής», και πρώτο βιολί του «νέου ΣΥΡΙΖΑ», Θ. Τζάκρη είχε ισχυριστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «γλιτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ» από το… χαρτί, με αφορμή την αναστολή κυκλοφορίας της «Αυγής». «Αυτά είναι τα απότοκα της ‘διεύρυνσης Τσίπρα’», σχολίαζαν κάποιοι παλιοί του κόμματος που θυμόντουσαν ότι στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, είχαν «πουλήσει στους δρόμους την ΑΥΓΗ»

«Η Μπατζελή θα ήταν υποψήφια αλλά…»

«Θα ήμουν κι εγώ υποψήφια για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αν δεν είχα επαγγελματικές υποχρεώσεις» δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό η Κατερίνα Μπατζελή, προκαλώντας αίσθηση. Η πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμά ότι η υπερπληθώρα υποψηφιοτήτων βοηθά στο να ακούγονται όλες οι απόψεις, σε αντιδιαστολή με όλους όσοι φοβούνται τον εκφυλισμό της διαδικασίας.

Σαν «δύο ξένοι»

Πάντως, το προχθεσινό πάρτι – σε wine bar – του βουλευτή Παύλου Χρηστίδη δεν συνέβαλε ιδιαίτερα στη διαμόρφωση ενός πιο ενωτικού κλίματος ενόψει της εκλογικής διαδικασίας. Οι θαμώνες στάθηκαν στο γεγονός ότι οι Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά ενώ απουσίαζαν και οι Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου με τη δικαιολογία ότι την ίδια ώρα παραχωρούσαν τηλεοπτικές συνεντεύξεις.

Παρών ήταν, όμως, ο Γιάννης Σαλαβάνος, σύζυγος της Άννας Διαμαντοπούλου, πιστοποιώντας εμμέσως ότι η πρώην υπουργός και Επίτροπος θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την προεδρία.

Ο Μεγάλος Αδερφός

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, δημοσιεύει σταδιακά τμήματα της πλατφόρμας της. Πρόσφατα, μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της «μεταρρύθμισης» να μπουν κάμερες στους δρόμους, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να αποτελεί ευρωπαϊκή εξαίρεση».

Οι κάμερες, βέβαια, εκτός από την κυκλοφορία των οχημάτων, μπορούν άνετα να καταγράψουν και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ειδικά σε μία συγκυρία που η κοινωνική δυσφορία εντείνεται κατά της κυβέρνησης. Η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ, μάλλον, θα ήταν καλύτερα να παρουσιάσει το κοινωνικό της πρόγραμμα από το να (επανα)συστήσει τον Μεγάλο Αδερφό.