Ανησυχία για την κατάσταση των εργατικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα εκφράζει το Συμβούλιο της Ευρώπης. Μάλιστα, ο επικεφαλής του τμήματος που εξετάζει αν τα κράτη-μέλη συμμορφώνονται με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη τονίζει μιλώντας στο «Το Βήμα» ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων πρέπει να προστατεύονται ασχέτως… μνημονίων.
Ads
«Ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης αναφέρεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά δεδομένα. Ομως το επίπεδο της κοινωνικής προστασίας πρέπει να παραμένει ικανοποιητικό, όποια και αν είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας» τονίζει ο Χένρικ Κρίστενσεν, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος για τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο αυτό είναι ρεαλιστικό στην παρούσα οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα, ο κ. Κρίστενσεν είναι κατηγορηματικός όσον αφορά το γιατί το ΣτΕ δεν μπορεί να δεχθεί εκπτώσεις: «Τα δικαιώματα που ορίζει ο Χάρτης είναι τα απολύτως βασικά. Δεν πρόκειται για υψηλές απαιτήσεις, αλλά για τα κατώτατα που διαφυλάσσουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων».
Μάλιστα, στην ετήσια έκθεσή της για την Ελλάδα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων επικρίνει έντονα την κυβέρνηση για το ύψος του κατώτατου μισθού- και μάλιστα αναφερόμενη στην «προμνημονιακή» περίοδο, ως το τέλος του 2009. «Δεν αποδεικνύεται ότι ένας εργαζόμενος που κερδίζει τον βασικό μισθό έχει εγγυημένο ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής» είναι η απάντηση της Επιτροπής στα στοιχεία που της παρείχε η Ελλάδα.
Η έκθεση αναφέρει ότι το κατώτατο ημερομίσθιο μαζί με τα επιδόματα ανέρχεται στο 54% του μέσου καθαρού ημερομισθίου. Οι σοβαρές αντιρρήσεις ως προς το ύψος του οφείλονται στην πεποίθηση της Επιτροπής ότι το «αξιοπρεπές επίπεδο ζωής πηγαίνει παραπέρα από τις βασικές υλικές ανάγκες όπως τρόφιμα, ρούχα και στέγη και περιλαμβάνει τους αναγκαίους πόρους για να συμμετέχει κάποιος σε πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Εννοείται ότι η εγγύηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης σημαίνει ότι το ύψος του κατώτατου ημερομισθίου πρέπει να είναι αρκετό για να καλύπτει τις ανάγκες αυτές». Με άλλα λόγια, με τα 740 ευρώ του κατώτατου μισθού ένας εργαζόμενος πρέπει όχι μόνο να μπορεί να φάει, να ντυθεί και να διατηρεί ένα σπίτι αλλά και να φροντίζει την πνευματική του καλλιέργεια και τη διασκέδασή του. Με αυτά τα δεδομένα, η Επιτροπή καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποδείξει ότι ο κατώτατος μισθός στη χώρα ικανοποιεί αυτές τις απαιτήσεις.
Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μηνιαίος μισθός στην Ελλάδα κυμαίνεται περίπου στο μισό της Ιρλανδίας αλλά στα ίδια επίπεδα με την Ισπανία ενώ είναι κατά σχεδόν 200 ευρώ υψηλότερος από την Πορτογαλία.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >