Όρους και προϋποθέσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας (ΓΓΥΠ) θέτει με εγκύκλιό του το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ads

Η άδεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας ισχύει, αν οι εδαφικές εκτάσεις δεν υπερβαίνουν το 1% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης του συγκεκριμένου νομού.

Οι επαγγελματίες αγρότες που θέλουν ν’ ασχοληθούν με τα φωτοβολταϊκά, πέρα από τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, θα πρέπει να φέρουν και βελτίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τα χαρτιά τους στις οικείες Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως θα προκύψουν από τον «Καλλικράτη». Θα πρέπει να περιλαμβάνεται αίτημα για το χαρακτηρισμό γης και υπεύθυνες δηλώσεις των ενδιαφερόμενου / μηχανικού ή μελετητή περιβαλλοντικών μελετών, ότι δεν έχει χαρακτηριστεί ΓΓΥΠ.

Εάν οποιοσδήποτε θέλει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ΓΓΥΠ, οφείλει πάλι ν’ ανατρέξει στις οικείες αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης. Ειδικό καθεστώς προβλέπεται για τις ΓΓΥΠ της Αττικής. Επιπλέον όσοι επαγγελματίες αγρότες είχαν καταθέσει αίτημα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ως τις 11 Οκτωβρίου και δεν πήραν τη βεβαίωση εντός 20 ημερών, θα πρέπει ν’ ανατρέξουν στις Πολεοδομίες. Σε περίπτωση που κάποιος επιχειρήσει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά σε περιοχή ΓΓΥΠ, τότε προβλέπεται αποξήλωση.

Ads