Από τον άμβωνα του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης επέλεξε να ταχθεί κατά της συναυλίας συμφιλίωσης που δόθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα στην Αθήνα, διαφωνώντας-στην ουσία- με την επιλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου να παραστεί στην εκδήλωση.

Ads

«Επειδή ρωτούν γιατί ο Παναγιότατος (μητροπολίτης Θεσσαλονίκης) δεν τοποθετήθηκε για την εκδήλωση στο ναό του Αγίου Παντελεήμονα: ήταν σωστό να γίνει; Θα σας πως τη γνώμη μου καθαρά και ξάστερα. Όχι, δεν ήταν σωστό. Ήταν χρήσιμο να γίνει, και μπορούσε να γίνει κάπου αλλού. Μέσα στους ιερούς ναούς δεν γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις. Και δεν έχει γίνει στους ορθοδόξους, χριστιανικούς ναούς, ποτέ, καμιά τέτοια εκδήλωση», ανέφερε στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, ο οποίος διευκρίνισε γιατί δεν αντέδρασε εξαρχής, αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον του Αριχεπισκόπου Ιερωνύμου για κατάργηση των ιερών κανόνων: «Κρατήσαμε το θέμα χαμηλά, γιατί ήταν εκεί ο κύριος πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένας υπέροχος και καλλιεργημένος άνθρωπος, σοφός και χρήσιμος. Εκεί ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά και άλλοι. Λέμε «ναι» σε τέτοιες εκδηλώσεις που θα βοηθήσουν σε μια συμφιλίωση-που δεν τη βλέπω δηλαδή-αλλά όχι αυτό να γίνεται με κατάργηση αρχών και κανόνων που ισχύουν για τους ιερούς ναούς».

Είχαν προηγηθεί οι αναφορές Άνθιμου σε κύματα λαθρομεταναστών που εισρέουν από τα σύνορα του Έβρου και προωθούνται στα ενδότερα και την πρωτεύουσα με σχέδιο και σκοπό την αλλοίωση του ελληνικού στοιχείου. «Είναι φανερό! Δείτε τι συμβαίνει στον Άγιο Παντελεήμονα», ήταν η παρότρυνση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης προς το ποίμνιό του, πριν αρχίσει ο «εξάψαλμος» για τη συναυλία συμφιλίωσης.

Ομάδα tvxs Θεσσαλονίκης