Τα πιο σκοτεινά, και συναισθηματικά φορτισμένα, πεδία της σύγχρονης Ιστορίας αποτέλεσαν παγίδα για τον Στέφανο Κασσελάκη και την τεράστια αυτοπεποίθησή του. O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. όταν ρωτήθηκε (Παραπολιτικά) για την προοπτική βιωσιμότητας των κομματικών ΜΜΕ (ΑΥΓΗ και Κόκκινο) εκδήλωσε την αισιοδοξία του «ότι θα βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις για να μπορέσουν να συνεχίσουν».
Είπε, όμως, ότι όταν πήγε στο σπίτι του Μπελογιάννη, είχε πραγματικά συγκινηθεί όταν είχε δει να κρατάει την ΑΥΓΗ σε μία φωτογραφία του. Ο Νίκος Μπελογιάννης εκτελέστηκε στις 30 Μαρτίου 1952 και η ΑΥΓΗ εκδόθηκε, πέντε περίπου μήνες αργότερα, στις 24 Αυγούστου του 1952. Προφανώς ο Κασσελάκης μπέρδεψε τον Μπελογιάννη με τον Νίκο Πλουμπίδη που, όντως, έχει απαθανατιστεί με την ΑΥΓΗ στα χέρια.
Αντίφαση
Ως γνωστόν, πρωτοβουλία για κοινή δράση ενάντια στον ακροδεξιό κίνδυνο στην Ευρώπη ανέλαβε ο Κασσελάκης, ο οποίος κάλεσε με επιστολή του τις ηγεσίες των Σοσιαλιστών, Πράσινων και Ευρωπαϊκής Αριστεράς, να κινηθούν συντεταγμένα και από κοινού στην προώθηση μιας προοδευτικής ατζέντας. Ο Στέφανος Κασσελάκης τονίζει σε ανάρτησή του πως είναι «ώρα ευθύνης για τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη».
Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν στη στήλη, την «αντίφαση» ο πρόεδρος να κάνει ενωτικά καλέσματα για την ευρωπαϊκή σκηνή και στο εσωτερικό της χώρας να αποκλείει τη Νέα Αριστερά που την ταυτίζει με τους…αποστάτες του 1965.
Το «μάτι» που ψάχνει ο Μητσοτάκης
Για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας παραπέμπουν οι ένοικοι του Μαξίμου τις ανακοινώσεις για τη νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, στη σκιά της υποχώρησης της Ν.Δ. στις κάλπες της προηγούμενης Κυριακής.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητά ένα έμπιστο πρόσωπο στο πλευρό του, που θα αποτελέσει το «μάτι» του στην κυβέρνηση και θα χειρίζεται τα δύσκολα, λεπτά θέματα ώστε να αποσοβούνται κυβερνητικές κρίσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικοινωνιολόγο Θωμά Βαρβιτσιώτη ενώ εξετάζεται και η επιστροφή του Σταύρου Παπασταύρου, δυόμιση μήνες μετά την αποπομπή του από την κυβέρνηση, ώστε να αναλάβει αυτόν τον επιτελικό ρόλο.
Οι «σίγουροι» και ο Γεραπετρίτης
Αναφορικά με το κυβερνητικό οργανόγραμμα, ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να θεσπίσει θέση αντιπροέδρου ώστε να τοποθετήσει, σε αυτό το πόστο, τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο συνταγματολόγος, που θεωρείται ο πιο στενός συνομιλητής του πρωθυπουργού, αναμένεται να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών.
Από την πλευρά του στενού του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη εκπέμπεται το μήνυμα ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης εκφράζει την ικανοποίησή του για τις επιδόσεις των Κωστή Χατζηδάκη στο Υπουργείο Οικονομικών, Άδωνι Γεωργιάδη στο Υπουργείο Υγείας, Νίκου Δένδια στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Λίνας Μενδώνη στο Υπουργείο Πολιτισμού, Σοφίας Ζαχαράκη στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κυριάκου Πιερρακάκη στο Υπουργείο Παιδείας.
Παρά τα σενάρια που διακινήθηκαν τα τελευταία 24ωρα, η μετακίνηση του Άκη Σκέρτσου σε παραγωγικό υπουργείο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Σε αυτό το φόντο, τα καμπανάκια χτυπούν – σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των κομματικών αξιωματούχων – «για τους υπόλοιπους υπουργούς»
«Οι υπουργοί δεν έκαναν αυτό που έπρεπε»
H δυσφορία εντός της Ν.Δ. δεν έχει κοπάσει για το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα. Να συγκληθεί άμεσα η Κ.Ο. της ΝΔ προκειμένου να αποτιμήσει την γαλάζια επίδοση ζήτησε ο Νικήτας Κακλαμάνης, στον απόηχο σχετικού αιτήματος που κατέθεσε ο Μάριος Σαλμάς.
Κληθείς να σχολιάσει (Παραπολιτικά) την αναφορά της Ντόρας Μπακογιάννη για τα «καλάμια της κυβέρνησης που πρέπει να παρκάρουν» ανέφερε ότι δυστυχώς η πρώην υπουργός «τα είπε καθυστερημένα».
Ο Ν. Κακλαμάνης υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε πραγματοποιήσει την εν λόγω αναφορά μετά τις περιφερειακές εκλογές και γι’ αυτόν τον λόγο έγινε «το μαύρο πρόβατο», τονίζοντας ότι «οι υπουργοί δεν έκαναν αυτό που έπρεπε και γι’ αυτό χάσαμε».
Δυσαρέσκεια για Γκρίνμπεργκ
Από τους κόλπους της κυβέρνησης υπήρχαν διαρροές περί δυσαρέσκειας για την τακτική που εκπόνησε η επικοινωνιακή ομάδα – ήτοι ο Σταν Γκρίνμπεργκ – χρεώνοντάς της το ανεπιτυχές δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες» που πρόβαλλε ο κ. Μητσοτάκης.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι, κατά την προεκλογική περίοδο, έπρεπε να προταχθεί το κυβερνητικό έργο. Το οξύμωρο είναι, εντούτοις, ότι εξαρχής ο κ. Γκρίνμπεργκ έχει προτρέψει τον κ. Μητσοτάκη να προτάξει την θετική ατζέντα και να αναλάβουν τις επιθέσεις προς την αντιπολίτευση τα άλλα κυβερνητικά στελέχη. Εκ του αποτελέσματος, εντούτοις, ο πρωθυπουργός κούνησε τη σημαία της κινδυνολογίας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >