Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για την απελευθέρωση του Julian Assange
Η Σουηδία παρέκαμψε το Κοινοβούλιο της, τηρώντας μυστική συνεργασία με τις ΗΠΑ «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», οι ΗΠΑ στρατολόγησαν σκηνοθέτες του Bollywood για να περάσουν μηνύματα κατά του ριζοσπαστισμού στους μουσουλμάνους της Βρετανίας, η BP απέκρυψε έκρηξη σε πλατφόρμα της στο Αζερμπαϊτζάν, η Νέα Ζηλανδία κατασκοπεύει τις τηλεπικοινωνίες των νησιών Φίτζι, ενώ η Βρετανία θεωρεί ότι τα προβλήματα της Ελλάδας θα επαναπροσδιορίσουν την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα νέα τηλεγραφήματα που διέρρευσαν στον Τύπο μέσω του Wikileaks. Σήμερα λαμβάνει χώρα η ακρόαση της έφεση κατά της απόφασης για απελευθέρωση με εγγύηση και υπό όρους του Julian Assange.
Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της ισπανικής El Pais αναφέρεται σε άλλο ένα έγγραφο που αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συμβουλεύονται τακτικά τις αμερικανικές πρεσβείες πριν από τις συναντήσεις του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι πριν από το Συμβούλιο της 26η και 27ης Οκτωβρίου 2009, στις 23 του μηνός, Ισπανός διπλωμάτης συναντήθηκε με πολιτικό σύμβουλο της αμερικανικής πρεσβείας για να τον ενημερώσει για τα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν.
Η Σουηδία κράτησε μυστική αντιτρομοκρατική συνεργασία με τις ΗΠΑ
Μέσα από τα τηλεγραφήματα που διέρρευσαν, αποκαλύπτεται πως Σουηδοί αξιωματούχοι επιθυμούσαν να κρατήσουν τις συζητήσεις για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις μακριά από τον δημόσιο έλεγχο.
Περιγράφεται πώς αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας είχαν μια «ισχυρή αίσθηση ικανοποίησης από τις τρέχουσες άτυπες συμφωνίες ανταλλαγής πληροφοριών» με την αμερικανική κυβέρνηση. Το να γίνει γνωστή η συμφωνία θα είχε ως αποτέλεσμα το να πρέπει να αποκαλυφθεί στο Κοινοβούλιο, όπως είπαν.
Αποκαλύπτεται επίσης ο φόβος των Σουηδών αξιωματούχων ότι ο διεξοδικός κοινοβουλευτικός έλεγχος θα μπορούσε να επιφέρει ένα «ευρύ φάσμα επιβολής του νόμου και επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» σε κίνδυνο.
Σε τηλεγράφημα υπό τον τίτλο «ομαδικές επισκέψεις για συζητήσεις περί ανταλλαγής πληροφοριών με τη Σουηδία» τρομοκρατικές ανταλλαγή διαλογής πληροφοριών με τη Σουηδία”, δείχνουν πως η διευθύντρια του Υπουργείου για Αστυνομικά Ζητήματα Δρ. Anna-Karin Svensson, δήλωσε πως η σουηδική κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα εαν γινόταν γνωστοί οι μέθοδοι της σχετικά με τις πληροφορίες.
Το τηλεγράφημα αναφέρει πως το «τρέχον πολιτικό κλίμα στη Σουηδία καθιστά κάθε επίσημη συμφωνία σχετικά με ανταλλαγή αντιτρομοκρατικών πληροφοριών εξαιρετικά δύσκολο». Οι Σουηδοί πολίτες, αναφέρει το τηλεγράφημα,δίνουν μεγάλη σημασία στην ουδετερότητα της χώρας τους.
Βρετανία: Τα προβλήματα της Ελλάδας θα επαναπροσδιορίσουν την Ευρωζώνη
Όπως προκύπτει από άλλο ένα απόρρητο τηλεγράφημα, σε συνάντησή του με τον πρέσβη Louis B. Susman στις 16 Φεβρουαρίου 2009, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn King προέβλεψε πως τα έντονα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας θα προκαλέσουν μια περαιτέρω ενοποίηση των δυνάμεων εντός της Ευρωζώνης, με την πιθανότητα η Γερμανία και η Γαλλία να επιβάλλουν το δικαίωμα να εξετάζουν λεπτομερώς αν όχι να ασκούν κάποιον έλεγχο στα οικονομικά της Ελληνικής Κυβέρνησης με αντάλλαγμα έμμεσες ή άμεσες εγγυήσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο περιθώριο της συζήτησης για την Ελλάδα και θα μπορούσε να έχει μικρότερη επιρροή στην Ε.Ε., ενώ η Γερμανία και η Γαλλία θα επιδιώξουν μεγαλύτερη συνοχή εντός της Ευρωζώνης στον απόηχο της Ελληνικής κρίσης, σημείωσε.
«Η Γερμανία και η Γαλλία δε θα έχουν τελικά άλλη επιλογή από το να προσφέρουν εγγυήσεις για το Ελληνικό χρέος. Η Ευρωζώνη δε θα μπορούσε να ρισκάρει μια Ελληνική κατάρρευση και η υποτίμηση του ευρώ δεν αποτελούσε πολιτική επιλογή για τη Γερμανία ή τη Γαλλία. Η Γερμανία και η Γαλλία θα μπορούσαν, ως προϋπόθεση για κάθε εγγύηση, να απαιτήσουν την δυνατότητα για επιτήρηση αν όχι την άσκηση κάποιου ελέγχου στον Ελληνικό προϋπολογισμό. Μακροχρόνια, η ανάγκη για μεγαλύτερη πολιτική συνοχή θα επιταχυνθεί. Η μοναδική επιτυχία της ΕΕ ήταν η νομισματική ένωση και τώρα η επιτυχία αυτή έχει υπονομευθεί. Οι ηγέτες σε Γερμανία και Γαλλία έχουν αναγνωρίσει πως επιτρέποντας να συμβεί η νομισματική ενοποίηση χωρίς αντίστοιχη πολιτική συνοχή ήταν ένα λάθος και αυτό που θα έπρεπε να διορθωθεί», τόνισε ο King.
Η κίνηση της Ευρωζώνης για μεγαλύτερη πολιτική συνοχή θα μπορούσε να αντισταθμίσει ορισμένα μειονεκτήματα για τη Βρετανία, θεωρεί ο King. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ECOFIN στις 16 Φεβρουαρίου οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης άκουσαν ευγενικά τον υπουργό Darling όταν αυτός σχολίασε την κατάσταση στην Ελλάδα, ωστόσο αυτός δεν κλήθηκε να παραστεί στις εσωτερικές συζητήσεις καθώς η Βρετανία δεν αποτελεί μέλος της Ευρωζώνης. Θα ήταν υποχρέωση της Βρετανίας να αποδείξει πως έχει κάτι χρήσιμο να πει και να είναι εποικοδομητικά προσδεδεμένο στην ΕΕ, εφόσον θα προέκυπτε μεγαλύτερη πολιτική συνοχή ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, σχολίασε ο King.
Οι ΗΠΑ επιχείρησαν να στρατολογήσουν… το Bollywood
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να στρατολογήσουν διάσημους σκηνοθέτες του Bollywood στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, εντός της βρετανικής μουσουλμανικής κοινότητας, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιεύθηκαν από το Wikileaks.
Η Ουάσιγκτον απέστειλε δύο ανώτερους διπλωμάτες στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 2007 εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την αύξηση στον αριθμό των επιθέσεων με συμμετοχή Βρετανών μουσουλμάνων. Οι διπλωμάτες επισκέφτηκαν το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας και συναντήθηκαν με τον τότε υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης, με τον πρώτο μουσουλμάνο υπουργό της Βρετανίας, Shahid Malik, καθώς και με μια σειρά από κορυφαίους Ασιάτες κινηματογραφιστές βρετανικής υπηκοότητας.
Μετά από συζήτηση με αρκετούς κινηματογραφιστές που συνδέονται με Ινδούς αστέρες του κινηματογράφου, οι διπλωμάτες ανέφεραν ότι «οι ηθοποιοί και τα στελέχη του Bollywood συμφώνησαν να συνεργαστούν με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ για να προωθήσουν τα μηνύματα κατά του εξτρεμισμού μέσω τρίτων ηθοποιών και ήταν ενθουσιασμένοι με την ιδέα, ενδεχομένως, να συνεργαστούν και με το Χόλιγουντ».
«Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι το πρόβλημα του Ηνωμένου Βασιλείου με τους εξτρεμιστές είναι μια τόσο εγχώριο όσο και ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, δεδομένου ότι όλες οι πρόσφατες επιτυχημένες τρομοκρατικές επιθέσεις διαπράχθηκαν από άτομα από τις μουσουλμανικές κοινότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μουσουλμανική νεολαία που ζει σε υποβαθμισμένες περιοχές εξέφρασε μικρότερη ανησυχία για την εξωτερική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ από ό, τι για την δυνατότητα να εισακουστεί η φωνή τους στη βρετανική κοινωνία, ενώ εκείνοι με περισσότερη εκπαίδευση εστιάζουν στις διαφωνίες με τη βρετανική εξωτερική πολιτική και την ανάγκη χρήσης των τεχνών για την αντιμετώπιση των πολιτισμικών εντάσεων και για τη συμφιλίωση» ανέφεραν οι αμερικανοί διπλωμάτες.
Η Νέα Ζηλανδία κατασκοπεύει τα νησιά Φίτζι
Η Νέα Ζηλανδία έχει χρησιμοποιήσει το σταθμό επικοινωνιών Waihopai για να κατασκοπεύσει το στρατό των Φίτζι, περνώντας τις πληροφορίες στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, αποκαλύπτουν τα νέα τηλεγραφήματα που δημοσίευσε χθες το Wikileaks μέσω διεθνών εφημερίδων.
Η βάση χρησιμοποιήθηκε στο πραξικόπημα του 2006 και πιθανόν και στο πραξικόπημα του 2000, αν και οι αξιωματούχοι της Νέας Ζηλανδίας αρνούνται ότι επρόκειτο για κατασκοπεία.
Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα αλλά και με άλλες πληροφορίες που βγήκαν στη δημοσιότητα για τα νησιά Φίτζι, το υπουργείο Επικοινωνιών Ασφαλείας της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας, είναι σε θέση να παρακολουθεί τα κινητά τηλέφωνα στα νησιά Φίτζι.
Η αποκάλυψη είναι πιθανό να προκαλέσει την οργή του πρωθυπουργού των Φίτζι, Voreqe Bainimarama, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα Δεκέμβριο του 2006. Εκείνη την εποχή ο Διοικητής Bainimarama και οι συνταγματάρχες του εξέφραζαν δημοσίως φόβους ότι η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ήταν πιθανών να εμπλέκονται σε τέτοιες δραστηριότητες.
Η BP απέκρυψε έκρηξη σε πλατφόρμα της στο Αζερμπαϊτζάν
Τον Σεπτέμβριο του 2008 σημειώθηκε έκρηξη σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της BP στο Αζερμπαϊτζάν, όμως κατάφερε να απομακρύνει με ασφάλεια τους εργαζόμενους σε αυτήν, αποκαλύπτει σήμερα η βρετανική εφημερίδα The Guardian.
Όπως προκύπτει και από άλλα τηλεγραφήματα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την BP ότι κλέβει πετρέλαιο από τη χώρα του και ότι χρησιμοποιεί «ήπιο εκβιασμό» για να διασφαλίσει τα δικαιώματα να διατηρεί τεράστια αποθέματα αερίου στην περιοχή της Κασπίας. Επίσης, η Chevron Corp διαπραγματεύτηκε με την Τεχεράνη για την εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος πετρελαίου και από τις δύο πλευρές των συνόρων Ιράκ-Ιράν, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, αναφέρουν τα απόρρητα τηλεγραφήματα που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα.
Η εφημερίδα επισημαίνει πως από τα τηλεγραφήματα αυτά προκύπτει μια σημαντική ομοιότητα ανάμεσα στην καταστροφή που προκλήθηκε από πετρελαιοπηγή της BP στον Κόλπο του Μεξικού τον Απρίλιο και την διαρροή στο Αζερμπαϊτζάν 18 μήνες νωρίτερα.
Τα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν ότι ορισμένοι εταίροι της BP στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν ήταν ενοχλημένοι από την στάση της εταιρίας να αποκρύψει πληροφορίες και από αυτούς τους ίδιους για το ατύχημα. Επισημαίνουν ακόμα πως η BP ήταν τυχερή γιατί κατάφερε να απομακρύνει με ασφάλεια του 212 εργαζόμενους αμέσως μετά το ατύχημα, εξαιτίας του οποίου η παραγωγή μειώθηκε κατά τουλάχιστον 500.000 βαρέλια την ημέρα για ένα διάστημα αρκετών μηνών.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, που επικαλείται άλλα διπλωματικά έγγραφα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ είχε κατηγορήσει την BP ότι κλέβει πετρέλαιο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Αζερμπαϊτζάν και χρησιμοποιεί «ήπιο εκβιασμό» για να διασφαλίσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας.
Ο Αλίγεφ κατήγγειλε πως η πετρελαϊκή εταιρία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τα «προσωρινά προβλήματα» της χώρας, εξαιτίας της έλλειψης φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο του 2006. Σε αντάλλαγμα για την προσφορά φυσικού αερίου για οικιακή χρήση στη διάρκεια του χειμώνα, η BP ζήτησε την επέκταση του ιδιαίτερα επικερδούς συμβολαίου της με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και το πράσινο φως για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων στην Κασπία, υπογραμμίζεται σε ένα τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στο Μπακού.
Ο Αλίγεφ, επισημαίνεται σε άλλο τηλεγράφημα, είχε απειλήσει πως θα αποκαλύψει την «παρανομία» της BP, γράφει η εφημερίδα. Η Guardian αναφέρει ότι η πετρελαϊκή εταιρία τόνισε σε δήλωσή της πως «εξακολουθεί να έχει μια επιτυχημένη συνεργασία με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν που είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών».
Σύμφωνα με άλλα τηλεγραφήματα, ο Ιρακινός πρόεδρος Νούρι αλ-Μάλικι ισχυριζόταν πως η Chevron διαπραγματεύτηκε με την Τεχεράνη σχετικά με την εκμετάλλευση κοιτάσματος πετρελαίου που βρίσκεται και από τις δύο πλευρές των συνόρων Ιράκ-Ιράν, αποκαλύπτει η Guardian. Εκπρόσωπος της Chevron τόνισε στο Reuters πως η εταιρία δεν έχει κάνει και δεν θα κάνει οτιδήποτε που παραβιάζει τη νομοθεσία των ΗΠΑ.
Η ασθένεια του Κάστρο και η Κούβα
Η σοβαρή ασθένεια του πρώην ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο ξεκίνησε με εντερική αιμορραγία σε μία πτήση το 2006, αναφέρουν διπλωματικά έγγραφα. Οι διπλωμάτες που συνέταξαν τα απόρρητα αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα το 2007 αναφέρουν ότι ο Κάστρο υποφέρει από «καταληκτική ασθένεια» και το πνεύμα του «επιδεινώνεται ραγδαία». Παρόλα αυτά επεσήμαναν ότι δεν θα πεθάνει «αμέσως», αλλά ότι θα παραμείνει μία «παρουσία στα παρασκήνια».
Η κατάσταση της υγείας του Κάστρο είναι «κρατικό μυστικό» στην Κούβα, παρατήρησαν οι διπλωμάτες, επικαλούμενοι μία κουβανική ιατρική έκθεση για τα στάδια της ασθένειας και τη θεραπεία του Κάστρο.
Ο Κάστρο διαγνώστηκε ότι πάσχει από ασθένεια του παχέος εντέρου, όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, απόφαση που αποδείχθηκε λανθασμένη, καθώς η κατάστασή του χειροτέρευσε και αναγκάστηκε να υποβληθεί σε μία άλλη επέμβαση.
Ο Φιντέλ Κάστρο θα «υποφέρει από μία αναπόφευκτη επιδείνωση των ικανοτήτων του μέχρι να πεθάνει», προβλέπουν οι διπλωμάτες. Παρόλα αυτά «για όσο διάστημα είναι ζωντανός, ακόμα και με περιορισμένες ικανότητες, η παρουσία του θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία της Κούβας», αναφέρουν.
Τα διπλωματικά έγγραφα αναφέρονται επίσης στην πνευματική υγεία του διαδόχου του Φιντέλ Κάστρο, του αδερφού του Ραούλ, που λέγεται ότι έπαθε κατάθλιψη μετά τη διάγνωση της ασθένειας του Φιντέλ, αλλά και της συζύγου του.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς διπλωμάτες, μετά το θάνατο του Φιντέλ δεν είναι πιθανό να σημειωθούν βίαιες διαδηλώσεις, «καθώς οι Κουβανοί θα περιμένουν να δουν αν ο θάνατος του Φιντέλ θα φέρει κάποιες αλλαγές στη χώρα».
Υπογράμμισαν, επίσης, την υποστήριξη που προσφέρει ο Φιντέλ στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Ο θάνατος του Φιντέλ είναι πιθανό να «κάνει τον Τσάβες ακόμα πιο απρόβλεπτο και ακραίο». Ενώ αν υπάρξει εσωτερική διαμάχη στην Κούβα, η Βενεζουέλα θα επέμβει στρατιωτικά και θα υποστηρίξει τη φιλοκυβερνητική πλευρά, προβλέπουν οι αμερικανοί διπλωμάτες.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >