Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα προσθέσει το Ισραήλ στην λεγόμενη «μαύρη λίστα» των χωρών που κατηγορούνται ότι διαπράττουν παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών σε ζώνες συγκρούσεων, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία την Παρασκευή.

Ads

Ο απεσταλμένος του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Gilad Erdan, δήλωσε ότι είναι «εντελώς σοκαρισμένος και αηδιασμένος από αυτή την επαίσχυντη απόφαση». Πρόσθεσε ότι ο στρατός του Ισραήλ είναι ο «πιο ηθικός στρατός στον κόσμο».

Ο παγκόσμιος κατάλογος περιλαμβάνεται σε έκθεση για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις που πρόκειται να υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 14 Ιουνίου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο ΟΗΕ έχει μπει στη «μαύρη λίστα της ιστορίας», αφού ο οργανισμός πρόσθεσε το Ισραήλ στον κατάλογο των παγκόσμιων παραβατών για παραβιάσεις κατά των παιδιών.

Ads

«Ο ΟΗΕ έβαλε τον εαυτό του στη μαύρη λίστα της ιστορίας σήμερα, όταν προσχώρησε στους υποστηρικτές των δολοφόνων της Χαμάς», έγραψε ο Νετανιάχου στο Χ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ καταφέρθηκε επίσης εναντίον του ΟΗΕ, λέγοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας Γκουτέρες έλαβε μια «επαίσχυντη» απόφαση.

Ο Katz προειδοποίησε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η συμπερίληψη του Ισραήλ στη λεγόμενη «μαύρη λίστα» των χωρών που κατηγορούνται ότι διαπράττουν παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών σε ζώνες συγκρούσεων «θα έχει συνέπειες για τις σχέσεις του Ισραήλ με τον ΟΗΕ».

Περισσότερα από 15.500 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας.

Η UNICEF αναφέρει ότι εννέα στα δέκα Παλαιστίνια παιδιά στη Γάζα ζουν σε «σοβαρή παιδική διατροφική φτώχεια, επιβιώνοντας με δίαιτες που περιλαμβάνουν δύο ή λιγότερες ομάδες τροφίμων την ημέρα – ένα από τα υψηλότερα ποσοστά που έχουν καταγραφεί ποτέ».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περισσότερα από τέσσερα στα πέντε Παλαιστίνια παιδιά στη Γάζα «δεν έφαγαν για μια ολόκληρη ημέρα τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια των τριών ημερών» πριν από μια πρόσφατη έρευνα για την επισιτιστική ανασφάλεια.

Η οργάνωση Defense for Children International-Palestine (DCIP) αναφέρει ότι χιλιάδες Παλαιστίνια παιδιά έχουν τραυματιστεί σοβαρά και αντιμετωπίζουν «μια ολόκληρη ζωή ανάρρωσης για να θεραπευτούν από το σωματικό και ψυχολογικό τραύμα».