Τις τελευταίες σημαντικές λεπτομέρειες του νέου μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2013 καλούνται να οριστικοποιήσουν οι «27» στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων δεν θα είναι στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα και ενδεχομένως να μη γίνει καμία αναφορά σε αυτό. Την ίδια ώρα τη ρητή αντίθεσή τους στην έκδοση ευρωομολόγου εκφράζουν οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών της Γερμανίας, στηρίζοντας την καγκελάριο Μέρκελ.
Ads
Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ecofin της 28ης Νοεμβρίου που έδωσε τις βασικές κατευθύνσεις του νέου Μηχανισμού, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια σειρά από ζητήματα, όπως ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας που απαιτείται για την υλοποίηση του Μηχανισμού και να προσδιορίσουν επακριβώς το βαθμό και τις προϋποθέσεις συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο Μηχανισμό.
Σε ότι αφορά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, διαπιστώνεται σύγκλιση απόψεων για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ώστε η τροποποίηση να είναι περιορισμένη και οι εθνικές διαδικασίες για έγκριση της τροποποιημένης Συνθήκης να είναι απλές και σύντομες και να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2012. Πάντως, η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη τόσο στο θέμα της αύξησης των πόρων του Μηχανισμού όσο και στην ιδέα έκδοσης ευρωομολόγων.
Οι αντιρρήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας που έχουν την υποστήριξη και άλλων κρατών καθιστούν εξαιρετικά αβέβαιη, τη διεξαγωγή επίσημης ουσιαστικής συζήτησης στη διάρκεια της Συνόδου. Η Γερμανία φαίνεται να εκτιμά ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για την αύξηση των πόρων του Μηχανισμού θεωρώντας ότι το ενδεχόμενο αυτό θα πρέπει να εξεταστεί μόνο σε περίπτωση σοβαρής επιδείνωσης της κρίσης. Με την άποψη αυτή δείχνει να συντάσσεται και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέϊ, ο οποίος δήλωσε ότι «εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Για την ώρα το θέμα αυτό δεν τίθεται».
Εν τω μεταξύ τη ρητή αντίθεσή τους στην έκδοση ευρωομολόγου εκφράζουν οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών της Γερμανίας στηρίζοντας έτσι το «όχι» της καγκελαρίου Μέρκελ όσον αφορά το θέμα αυτό.
«Δεν μπορούμε να κοινοτικοποιήσουμε το ρίσκο, όταν δεν έχουμε άλλα εργαλεία στη διάθεσή μας που να ωθούν τις χώρες της ευρωζώνης σε δημοσιονομική πειθαρχία» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και προσθέτοντας ότι εφόσον δεν υπάρχουν αυτά τα εργαλεία η ιδέα για την έκδοση ευρωομολόγου είναι τελείως λανθασμένη κι έτσι απορρίπτεται από τη Γερμανία.
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε διαθέσει ούτε καν το 10 % των πόρων που αποφασίσαμε, για τη βοήθεια προς την Ιρλανδία. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να γίνουν υποθέσεις για το εάν θα πρέπει να αυξηθούν οι πόροι» υποστήριξε επιπλέον.
«Δεν πρόκειται να υπάρξουν ευρωομόλογα» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι γνωρίζουν πολύ καλά τις θέσεις μας και τις επιδιώξεις μας, ότι έχουν να κάνουν με μια Γερμανία που γνωρίζει ότι το μέλλον είναι στην Ευρώπη» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι καμιά άλλη χώρα δεν έχει προσφέρει τόσες εγγυήσεις όσες η Γερμανία.
«Ωστόσο δεν το κάναμε χωρίς αντάλλαγμα, όπως δείχνει το παράδειγμα της Ελλάδας. Ήταν μια έξυπνη και σωστή πολική απόφαση της κυβέρνησης να πει, ναι, αν τα πράγματα σοβαρέψουν θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά και εσείς θα πρέπει να προχωρήσετε από την πλευρά σας με τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε να γίνεται οικονομικά πιο ανταγωνιστικοί, θα πρέπει επίσης να φροντίσετε ώστε να μην αυξάνεται το χρέος» τόνισε ενώ υποστήριξε ότι «δεν είναι δυνατόν πολλές χώρες στην Ευρώπη, που δεν έχουν μια πολιτική κουλτούρα σταθερότητας όπως η Γερμανία, να συνεχίζουν να αυξάνουν το χρέος τους, και αυτό υπό ευνοϊκούς όρους, μόνον και μόνον επειδή η Γερμανία αναλαμβάνει την ευθύνη για όλα».
Reuters: Ενδεχόμενο αύξησης του κεφαλαίου της από τα κράτη – μέλη
Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο αύξησης του κεφαλαίου της από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται πηγές της κεντρικής τράπεζας. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, μεταξύ των υπό συζήτηση επιλογών είναι ο διπλασιασμός του κεφαλαίου της τράπεζας. Ωστόσο, άλλη πηγή σημείωσε ότι δεν είναι ακόμα σαφές το ύψος των κεφαλαίων που θα ζητήσει να αντλήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Το θέμα είναι ότι η ΕΚΤ ανησυχεί για δυνητικές απώλειες από τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί. Αυτή τη στιγμή αγοράζουμε πολύ μέτριες ποσότητες, αλλά τι θα συμβεί αν αυξηθούν οι αγορές και τι θα γίνει αν τα ομόλογα που αγοράζεις ξαφνικά χάσουν το 30% της αξίας τους;» δήλωσε μία από τις πηγές που επικαλείται το Reuters.
Μέχρι στιγμής από την πλευρά της ΕΚΤ δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >