Η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε κρυφά και αθόρυβα στην Ουκρανία την άδεια να χτυπήσει εντός της Ρωσίας – αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Χάρκοβο – χρησιμοποιώντας όπλα που παρέχουν οι ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Politico.

Ads

Αυτό δήλωσαν την Πέμπτη ένας Αμερικανός αξιωματούχος και δύο άλλοι άνθρωποι που γνωρίζουν την κίνηση αυτή, προσθέτει το ενημερωτικό μέσο.

«Ο πρόεδρος έδωσε πρόσφατα εντολή στην ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για σκοπούς αντεπίθεσης στο Χάρκοβο, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να ανταποδώσει τα χτυπήματα στις ρωσικές δυνάμεις που τις χτυπούν ή ετοιμάζονται να τις χτυπήσουν», επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η πολιτική που επιτρέπει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας «δεν έχει αλλάξει».

Η Ουκρανία ζήτησε από τις ΗΠΑ να προβούν σε αυτή την αλλαγή πολιτικής μόνο μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στο Χάρκοβο αυτόν τον μήνα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ads

Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει όπλα που της παρέχουν οι Αμερικανοί, όπως ρουκέτες και εκτοξευτές πυραύλων, για να καταρρίψει εκτοξευμένους ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς το Χάρκοβο, σε στρατεύματα που συγκεντρώνονται ακριβώς πάνω από τα ρωσικά σύνορα κοντά στην πόλη, ή ρωσικά βομβαρδιστικά που εκτοξεύουν βόμβες προς το ουκρανικό έδαφος. Αλλά ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα για να πλήξει πολιτικές υποδομές ή να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όπως το Τακτικό Πυραυλικό Σύστημα Στρατού, για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Η επιδείνωση των συνθηκών για την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης – συγκεκριμένα η προέλαση της Ρωσίας και η βελτίωση της θέσης της στο Χάρκοβο – οδήγησε τον πρόεδρο να αλλάξει γνώμη, προσθέτει το Politico.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, όπως τονίστηκε.

Την είδηση, δηλαδή την απόφαση Μπάιντεν, επιβεβαίωσαν αργά το βράδυ της Πέμπτης με σχετικό ρεπορτάζ και οι New York Times.

Η απόφαση Μπάιντεν και οι σύμμαχοι

Η διοίκηση Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί ότι μια απόφαση είτε είχε ληφθεί κρυφά είτε επρόκειτο να ληφθεί τις τελευταίες ημέρες. Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος υποστηρίζει την άρση των περιορισμών, έγινε ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που άφησε δημοσίως να εννοηθεί ότι ο Μπάιντεν μπορεί να αλλάξει πορεία και να επιτρέψει τέτοια πλήγματα, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας θα εξελιχθεί ανάλογα με τις ανάγκες.

Τα μηνύματα αυτά ήρθαν αφού κορυφαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, δήλωσαν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιτεθεί στο εσωτερικό της Ρωσίας χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα. Νομοθέτες και από τα δύο κόμματα υποστήριξαν επίσης την κίνηση δημόσια και ιδιωτικά, ενώ κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ ενημέρωσαν το Κογκρέσο πίσω από κλειστές πόρτες ότι η χαλάρωση του περιορισμού είχε “στρατιωτική αξία”, αναφέρει το Pοlitico.

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος ΝΑΤΟ στην Πράγα / Στο επίκεντρο η χρήση δυτικών όπλων από το Κίεβο για βομβαρδισμό ρωσικού εδάφους