Ο ισραηλινός στρατός προελαύνει στη Ράφα με τα άρματα μάχης να έχουν φτάσει για πρώτη φορά στο κέντρο της πόλης, ωστόσο η κόπωση των στρατιωτών και οι μάχες σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, παρά τις εκκενώσεις του πληθυσμού, δυσκολεύει τις επιχειρήσεις των Ισραηλινών Δυνάμεων.
Επίσης, σύμφωνα με ανάλυση της Haaretz, η ηγεσία του Ισραήλ υπήρξε υπερβολικά αισιόδοξη για τις επιχειρήσεις στη Ράφα. Από τη μία το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν επέβαλε τη διακοπή της επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα, παρά την αυστηρότητα στη διατύπωση της απόφασής του. Από την άλλη οι ΗΠΑ, δεδομένου ότι το Ισραήλ εκκένωσε περίπου ένα εκατομμύριο αμάχους από την πόλη, δεν έθεσε βέτο κατά της εισβολής σε αυτήν.
Ωστόσο τα πράγματα έχουν περιπλακεί για το Ισραήλ αφού σε λιγότερο από μία ημέρα, δεκάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι έχασαν τις ζωές τους από αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών, ενώ ένας Αιγύπτιος στρατιώτης σκοτώθηκε σε ανταλλαγές πυρών στην περιοχή του περάσματος της Ράφα.
Δυτικοί διπλωμάτες προειδοποιούν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να ερμηνεύσουν αυστηρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με την επιχείρηση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων στη Ράφα μετά τα περιστατικά και να αλλάξουν τη στάση τους αναφέρει η Haaretz.
Θάνατοι αμάχων και εμπλοκή στα σύνορα με Αίγυπτο
Στη Ράφα, παρά την αναγκαστική εκκένωση μεγάλου μέρους του άμαχου πληθυσμού της πόλης παρέμειναν περίπου 350.000 άνθρωποι, ενώ η Χαμάς συνεχίζει να δρα με τους αμάχους να βρίσκονται εκεί .
Σε μια δεύτερη αεροπορική επίθεση του Ισραήλ περίπου 45 Παλαιστίνιοι πολίτες απανθρακώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν. Ο καταυλισμός βρίσκεται σε τοποθεσία που έχει χαρακτηριστεί ως ασφαλής ζώνη για τον πληθυσμό της Ράφα που δεν θα βομβάρδιζαν οι ισραηλινές δυνάμεις.
Σύμφωνα με πηγές της Haaretz, δεν πρόκειται για μια περιοχή που χαρακτηρίστηκε ως ασφαλής, αλλά μάλλον για τμήμα περιοχής της οποίας οι κάτοικοι δεν υποχρεώθηκαν να εκκενώσουν.
Επίσης, οι ίδιες πηγές του ισραηλινού στρατού, διέψευσαν τον ισχυρισμό των Παλαιστινίων ότι επτά βόμβες βάρους ενός τόνου η καθεμία έπεσαν στην περιοχή.
Μόλις το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε τη λύπη του για αυτό που χαρακτήρισε «τραγικό ατύχημα», λέγοντας στην Κνέσετ ότι το Ισραήλ θα ερευνήσει τις συνθήκες και θα βγάλει συμπεράσματα.
Τις περίπου 20 ώρες που προηγήθηκαν της ομιλίας του Νετανιάχου, κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν μπήκε στον κόπο να εκφράσει τη λύπη του για τους θανάτους αμάχων από την ισραηλινή επίθεση.
Αντιθέτως, όπως σημειώνει η Haaretz, τα φερέφωνα της ισραηλινής κυβέρνησης πανηγύρισαν τους θανάτους των αμάχων σε μια σειρά από κτηνώδεις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πολλές χώρες καταδίκασαν αμέσως το Ισραήλ για τους θανάτους. Το ερώτημα τώρα είναι αν το περιστατικό, το οποίο συνέβη δύο ημέρες μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, θα αυξήσει τη διεθνή πίεση για κατάπαυση του πυρός, ακόμη και χωρίς συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων.
Στο μεταξύ, υπήρξε μια άλλη επιπλοκή που δεν είχε προβλεφθεί. Τη Δευτέρα το πρωί, Ισραηλινοί και Αιγύπτιοι στρατιώτες αντάλλαξαν πυρά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα. Ένας Αιγύπτιος στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν. Και εδώ, οι συνθήκες αυτού του περιστατικού δεν είναι ακόμη απολύτως σαφείς, αλλά το περιστατικό είναι ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί στη συμβολή των τριών συνόρων. Ένταση η οποία αυξήθηκε σημαντικά με την εισβολή των ισραηλινών στη Ράφα.
Σε οριακό σημείο
Τη Δευτέρα, ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου πολέμου, ο υπουργός Gadi Eisenkot του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, δήλωσε σε κλειστή ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ ότι τα περιθώρια για την προώθηση μιας συμφωνίας για τους ομήρους κάτω από την στρατιωτική πίεση των Ισραηλινών στενεύουν, δίνοντας μάλιστα μόλις μια εβδομάδα.
Ο υποστράτηγος Nitzan Alon, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αγνοουμένων και Αιχμαλώτων Στρατιωτών φέρεται να δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις δυσκολεύουν και ότι δεν υπάρχουν προοπτικές επίτευξης συμφωνίας για τους ομήρους από την ισραηλινή κυβέρνηση με τη σημερινή σύνθεσή της.
Ο Νετανιάχου έσπευσε να καταδικάσει τον Alon, λέγοντας ότι αυτού του είδους «οι ενημερώσεις που βγαίνουν μέσα από τη διαπραγματευτική ομάδα απλώς σκληραίνουν τις θέσεις της Χαμάς και καθυστερούν την απελευθέρωση των ομήρων». Ωστόσο, όπως αναφέρει η Haaretz, το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για τη στάση του ίδιου του πρωθυπουργού. Σε κάθε γύρο συνομιλιών κάποιος πολιτικός αξιωματούχος σπεύδει να ενημερώσει, ανώνυμα, τους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να γίνει δεκτό το αίτημα της Χαμάς για τερματισμό των εχθροπραξιών με αντάλλαγμα την επιστροφή των ομήρων και ότι ως εκ τούτου η Χαμάς θα επιμείνει στην άκαμπτη στάση της.
Το σπάνιο μπαράζ ρουκετών της Κυριακής προς την περιοχή του Τελ Αβίβ και το Σαρόν, για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες, αντανακλά την προέλαση των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα. Η Χαμάς κατέχει χώρους όπου παράγονται και αποθηκεύονται ρουκέτες μεσαίου βεληνεκούς στην περιοχή της Σαμπούρα της Ράφα. Όπως αναφέρει η Haaretz, φαίνεται ότι δόθηκε εντολή να εκτοξευθούν πριν φτάσει εκεί ο ισραηλινός στρατός.
Ταυτόχρονα, ήταν μια προσπάθεια να σηματοδοτηθεί ότι η Χαμάς είναι ακόμη ικανή να προκαλέσει ζημιές στο εσωτερικό μέτωπο του Ισραήλ και ότι δεν σκοπεύει να καταθέσει τα όπλα της.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Haaretz, η κύρια δυσκολία στην επιχείρηση στη Ράφα, μαζί με την επιχείρηση που πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα στη βόρεια Τζαμπάλια της Γάζας, δεν αφορά το εσωτερικό μέτωπο, αλλά μάλλον τη συσσωρευμένη κούραση των μάχιμων του ισραηλινού στρατού.
Αυτό ισχύει για τον τακτικό στρατό, ο οποίος σηκώνει το συνεχές βάρος της μάχης, αλλά τώρα και για τους εφέδρους που έχουν κληθεί για την επόμενη περίοδο.
Τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο κάποιοι από αυτούς συμφώνησαν να καταταγούν πιστεύοντας ότι επρόκειτο για έναν γρήγορο πόλεμο υψηλής έντασης με στόχο την επιστροφή των ομήρων και την ήττα της Χαμάς. Τώρα, πλέον, έχει γίνει σαφές ότι πρόκειται για έναν μακρύ πόλεμο φθοράς χωρίς να διαφαίνεται πιθανή μια παράδοση στο εγγύς μέλλον, κάτι που δεν είναι και τόσο αποδεκτό.
Είναι πιθανό ότι η τεράστια πίεση σε όσους υπηρετούν, πέρα από τις απώλειες στις μάχες, στην πραγματικότητα να φέρουν τη ρήξη πιο κοντά στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού.
Σε αντίθεση με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, ο Νετανιάχου προσπαθεί να βρει λύσεις ώστε να προωθήσει το νομοσχέδιο που έχει σχεδιαστεί για να συνεχίσει την αποφυγή της στρατιωτικής θητείας από τους υπερορθόδοξους.
Ο υπουργός Benny Gantz σχεδιάζει την αποχώρηση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας στις 8 Ιουνίου από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Μέχρι τότε, ο πόλεμος στη Λωρίδα συνεχίζεται και οι κοινότητες στα βόρεια σύνορα με το Λίβανο δέχονται καθημερινά σφοδρά πυρά από τη Χεζμπολάχ.
Η διεθνής κοινότητα άμεση κατάπαυση του πυρός
Από την άλλη διπλωμάτες από χώρες που στήριξαν το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου πιστεύουν ότι το περιστατικό στη Ράφα μπορεί να οδηγήσει σε καταδίκη της χώρας και να επηρεάσει τις κυβερνήσεις τους.
«Είναι δύσκολο να αγνοήσουμε την κακή χρονική συγκυρία αυτού του περιστατικού», δήλωσε διπλωμάτης στη Haaretz. «Δύο ημέρες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο είπε στο Ισραήλ, “μπορείτε να επιχειρήσετε στη Ράφα αλλά μην προκαλείτε μαζικές απώλειες μεταξύ των αμάχων”, μια αεροπορική επιδρομή προκαλεί μαζικές απώλειες μεταξύ των αμάχων. Αυτό θα αυξήσει την πίεση για την πλήρη διακοπή της επίθεσης, στη Ράφα και του πολέμου γενικότερα».
Λίγες ώρες μετά το περιστατικό ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έγραψε ότι δεν υπάρχει τρόπος να προστατευθούν οι άμαχοι στη Ράφα, όσο συνεχίζεται η επιχείρηση και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει εκτάκτως για τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα, ενώ η Αλγερία πρόκειται να καταθέσει σχέδιο κειμένου που θα απαιτεί κατάπαυση του πυρός.
Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο Ισραήλ, κατηγόρησε τη χώρα ότι παραβιάζει τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Το υπουργείο εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι φωτογραφίες που βγαίνουν από τη Ράφα είναι «φρικτές» και κάλεσε το Ισραήλ να διερευνήσει αμέσως τις συνθήκες του περιστατικού και να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό εκεί.
Άλλος ανώτερος διπλωμάτης που μίλησε στη Haaretz είπε πως «αυτό το περιστατικό είναι ενδεικτικό των λόγων που το Ισραήλ χάνει τους υποστηρικτές του στη Δύση. Ακόμη και για τις κυβερνήσεις που πραγματικά στηρίζουν το Ισραήλ, είναι δύσκολο να το πράξουν μπροστά σε τέτοιες εικόνες».
Σε διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, πολλές χώρες πίεσαν για την υιοθέτηση μιας πιο σκληρής στάσης όσον αφορά το Ισραήλ υπό το πρίσμα της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου και του συνεχιζόμενου πολέμου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας – μιας από τις τρεις χώρες που αναγνώρισαν το παλαιστινιακό κράτος – δήλωσε στο τέλος της διάσκεψης ότι οι υπουργοί Εξωτερικών όλων των χωρών συζήτησαν την επιβολή άμεσων κυρώσεων στο Ισραήλ, εάν δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν επίσης την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα της κυβέρνησης που υποστηρίζουν τη βία των ακροδεξιών εξτρεμιστών και των εποίκων κατά των Παλαιστινίων.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >