«Ανεκτό και όχι ικανοποιητικό» χαρακτηρίζει η υπουργός Απασχόλησης Λούκα Κατσέλη το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Μιλώντας στον τ/σ Mega, η υπουργός Απασχόλησης σημείωσε πως κλήθηκε να εφαρμόσει συγκεκριμένες διατάξεις που είχαν υπογραφεί στο μνημόνιο.
«Υπήρχαν δύο διατάξεις, οι οποίες κατά τη γνώμη μου και πράγμα το οποίο επιβεβαιώθηκε μετά με τη μακρά συζήτηση που είχα με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, θα αποδομούσαν πλήρως το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα. Η μία έλεγε ότι έπρεπε πάντοτε να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές των κλαδικών συμβάσεων, άρα ουσιαστικά να μην υπάρχουν κλαδικές συμβάσεις. Και η δεύτερη διάταξη έλεγε, ότι πρέπει να καταργηθεί το δικαίωμα που υπάρχει επέκτασης σε επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν συνάψει ήδη κλαδική σύμβαση. Και τα δύο αυτά απλά τι θα σήμαιναν; Θα σήμαιναν ότι κάθε επιχείρηση θα έκανε τα του οίκου της, ότι δεν θα υπήρχαν κλαδικές συμβάσεις, ότι οι εργαζόμενοι βασικά δεν θα είχαν καμία διαπραγματευτική δύναμη. Μετά από 2,5 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, φτάσαμε σε ένα σημείο το οποίο νομίζω ότι είναι ανεκτό και το ανεκτό αυτό σημείο τι λέει; Ότι δίνεται η δυνατότητα σε ορισμένες επιχειρήσεις, με συμφωνία των εργαζομένων, να υπογραφεί μία ειδική σύμβαση, χωρίς να καταργηθούν οι κλαδικές, χωρίς να καταργηθεί το δικαίωμα του εργαζόμενου να οργανώνεται και να διεκδικεί και με συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι προβλέπονται όσον αφορά τη διαδικασία .Θα έλεγα δεν είναι ικανοποιητικό, είναι ανεκτό αυτό το οποίο θεσπίστηκε».
Η κ. Κατσέλη είπε ότι ουσιαστικά πριν από τη διαπραγμάτευση φθάναμε στις ατομικές συμβάσεις και σημείωσε «Όλοι οι κοινωνικοί εταίροι μαζί, γιατί δεν ήμουν μόνη μου, δώσαμε μία μάχη την οποία αυτή τη στιγμή την έχουμε φέρει σε ένα ανεκτό επίπεδο και αυτό νομοθετούμε».
Η ίδια δήλωσε πως τόνισε στην τρόικα ότι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας στην ελληνική οικονομία δεν είναι το μισθολογικό κόστος, αλλά το μη μισθολογικό κόστος και συμπλήρωσε «Δε νομίζω ότι τους έπεισα, αλλά τουλάχιστον βάλαμε ένα πλαίσιο συζήτησης».
Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, η ουσία και η φιλοσοφία της ρύθμισης δεν θα αλλάξει αλλά άφησε μικρό περιθώριο για βελτιώσεις στη συζήτηση στη Βουλή. Πρόσθεσε ότι για να υπάρξουν ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις απαιτείται η συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων.
«Εάν δεν συμφωνήσουν, αυτό είναι το σημαντικό, εάν ο εργαζόμενος πει ότι αυτά που μου λέει ο εργοδότης μου δεν με συμφέρουν, δεν μπορώ να τα αποδεχθώ, τότε έχει την κλαδική του σύμβαση και καλύπτεται από την κλαδική του σύμβαση. Και εάν ο εργοδότης πει ότι εγώ δεν αντέχω, πραγματικά δεν βγαίνω με αυτούς τους όρους, τότε μπορεί όπως γινόταν να πάει στη μεσολάβηση και στη διαιτησία. Άρα, απαιτείται κοινή συμφωνία των δύο μερών».
Ανέφερε ακόμη ότι κανείς από τους εταίρους στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν ζήτησε μείωση μισθών, «κανένας από τους κοινωνικούς φορείς, μα κανένας, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΕΒ, δε μίλησαν ότι «θέλουμε μείωση μισθών». Και σας το λέω ξεκάθαρα. Γιατί δε συμφέρει πολλές επιχειρήσεις να έχεις μείωση μισθών, διότι όλοι όσοι είναι στην αγορά καταλαβαίνουν και κατανοούν ότι μια μείωση μισθών δε θα έχει τζίρο».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >