Θα βάλουν πλάτη οι πρώην πρωθυπουργοί της Ν.Δ. (Κ. Καραμανλής – Αντ. Σαμαράς) και του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. (Αλέξης Τσίπρας) στις προσπάθειες των κομμάτων τους, ώστε να πετύχουν τους στόχους τους στην ευρωκάλπη; Αυτή είναι μία από τις κοινές αγωνίες των Κυριάκου Μητσοτάκη και Στέφανου Κασσελάκη, ενόψει της μάχης της 9ης Ιουνίου. Αμφότεροι, άλλωστε, δεν φαίνεται να διατηρούν και τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τους προκατόχους τους, στις ηγεσίες των πολιτικών φορέων τους.

Ads

Το δίδυμο Σαμαράς – Καραμανλής, διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Αμφότεροι όμως δεν διατηρούν επαφές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του, σύμφωνα με έγκυρες πηγές. Οι δύο πρώην πρόεδροι της Ν.Δ. έχουν εκδηλώσει τις ενστάσεις τους για τους χειρισμούς του Μαξίμου στα ελληνοτουρκικά και άλλους τομείς της εξωτερικής πολιτικής. Έχουν αφήσει όμως δημόσιες αιχμές και για το ζήτημα των υποκλοπών ενώ ο Μεσσήνιος πολιτικός – σαφώς πιο ομιλητικός – έχει εκφράσει την αντίθεση του και έναντι της στροφής της Ν.Δ. προς το πολιτικό Κέντρο ή το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Επαφές Πέτρου Μπελέρη με Σαμαρά – Καραμανλή

Σύμφωνα με πληροφορίες, την πόρτα των δύο πρωθυπουργών χτύπησε ο γιος του έγκλειστου δημάρχου Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη προκειμένου να τους πείσει να πραγματοποιήσουν μία δήλωση της υποψηφιότητας του πατέρα του.

Οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής δεν φέρονται να έχουν αποκλείσει μία τέτοια προοπτική. Ζυγίζουν ωστόσο – όπως αναφέρουν κάποιοι από τους συνομιλητές τους – το γεγονός ότι μία δήλωσή τους θα δώσει ώθηση υπέρ του Μπελέρη, κάτι που θα αποβεί σε βάρος των άλλων υποψηφίων.

Ads

«Οι πρώην πρόεδροι ή πρωθυπουργοί πρέπει και οφείλουν να λειτουργούν ισότιμα έναντι όλων των υποψηφίων σε μία μάχη και να μην λειτουργούν επιλεκτικά» σημειώνουν στο TVXS στελέχη της Ν.Δ. που ανήκουν στη πρωθυπουργική σφαίρα επιρροής. Υπό αυτό το πρίσμα, όπως επισημαίνουν, «ο κόσμος της Ν.Δ. περιμένει από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς μία δημόσια τοποθέτηση που θα ενισχύει συνολικά την παράταξη ώστε να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει». Ερωτηματικό, τέλος, αποτελεί, αν οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς θα παραστούν στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ. στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Ποια θα είναι η στάση του Τσίπρα;

Ανάλογα ερωτήματα επικρατούν, στην Κουμουνδούρου, και για την στάση του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει αφοσιωθεί στη Διεθνή Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί μετεκλογικά – στις 17-18 Ιουνίου – στο Ωδείο Αθηνών, με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου του και του Ιδρύματος Ζόραν Ζάεφ.

Στα κομματικά πηγαδάκια εκτιμούν ότι πρώην πρωθυπουργός, έστω στο παρά πέντε, θα προβεί σε μία δήλωση στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της ενίσχυσης των προοδευτικών δυνάμεων έναντι της ακροδεξιάς. Το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες εκτιμήσεις, δεν φαίνεται να έχει ως «διακαή πόθο» μία δήλωση του Αλ. Τσίπρα. Στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου καταγράφουν το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κατορθώσει – χάρη στα επαφή του με τον κόσμο και το «επικοινωνιακό χάρισμά» του- να προσελκύει ακροατήρια από δεξαμενές που «βρίσκονται σε πολιτική απόσταση» από τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε αυτό το φόντο, την αυτοπεποίθηση της προεδρικής ομάδας έχει ανυψώσει το εύρημα της GPO που καταγράφει ότι – στο ερώτημα «ποιος πιστεύετε ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές» – πρώτος έρχεται ο Στέφανος Κασσελάκης με ποσοστό 56% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό, μόλις 31,4%.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στο ερώτημα για το ποιος θα πρέπει να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς, το νήμα κόβει πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συγκεντρώνει 16% και ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλακης με 13,4% και ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,5%. Η γενική εντύπωση, στο συριζαϊκό οικοδόμημα, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να ρυμουλκήσει στον ΣΥΡΙΖΑ τμήματα της παραδοσιακής βάσης, που προσανατολίζονται να κατευθυνθούν προς τη Νέα Αριστερά.