Μοντέλο κατά την κατασκευή του μετρό για να μην παραμείνουν επί χρόνια αποκλεισμένες για τους πολίτες οι πλατείες σε Κυψέλη, Εξάρχεια και Κολωνάκι, πρότεινε ο Χάρης Δούκας.

Ads

Ο δήμαρχος Αθηναίων στα έργα του μετρό που έχουν καταλάβει κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας όπως στο Κολωνάκι, τα Εξάρχεια και την Κυψέλη πρότεινε μοντέλο που ακολουθείτε σε Λος Άντζελες, Κοπεγχάγη και Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι:

«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση όταν επισκέφτηκα τον κ. Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη ότι ενώ είναι 38 σταθμοί του Μετρό υπό κατασκευή και θα περίμενε κανείς να είναι όλη η πόλη ένα εργοτάξιο, η εικόνα δεν ήταν αυτή. Θα μπορούσαν κι εδώ να μπαίνουν στις πλατείες και μετά από 6 μήνες, 1 χρόνο, να τις παραδίδουν πίσω στους κατοίκους, και ας μην είναι στο τελικό στάδιο. Αυτό γίνεται και σε άλλες πρωτεύουσες, όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη. Και στην Κοπεγχάγη και στο Λος Άντζελες».

Ads

Όπως εξήγησε ο Χάρης Δούκας, το μοντέλο λειτουργεί ως εξής: «Ο χώρος μίας πλατείας, που είναι συνήθως κατειλημμένος και αφοπλισμένος, παραδίδεται με μία τσιμεντένια κάλυψη και προχωρούν οι εργασίες με τον μετροπόντικα. Όταν οι εργασίες φτάσουν ακριβώς από κάτω, τότε ξανακλείνει η πλατεία για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Νομίζω αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ εάν εφαρμοστεί και εδώ. Θα δημιουργήσει μία πολύ μεγάλη ανάσα στις πιο δύσκολες περιοχές. Γιατί το θέμα του ελεύθερου χώρου είναι κεντρικό στην Αθήνα».

Όσον αφορά στις αποζημιώσεις που θα έπρεπε να προβλέπονται για όσους καταστηματάρχες επηρεάζονται από τα έργα του μετρό, ο Χάρης Δούκας ανέφερε ότι ο δήμος μηδενίζει τα δημοτικά τέλη, όμως, αυτή είναι μια πολύ μικρή θετική ενέργεια και απαιτούνται άλλα μέτρα και αποζημιώσεις καθώς είναι σημαντική οικονομική ζημιά η οποία δεν αποτυπώνεται πουθενά και η οποία μπορεί να γίνει πολύ μεγάλη, εάν παραμείνει μία πλατεία κλειστή για 10 και πλέον χρόνια.