Με “συμβιβαστική” συμφωνία φαίνεται πως καταλήγει η σύνοδος που διεξάγεται στο Κανκούν, στο Μεξικό, για την κλιματική αλλαγή, χωρίς όμως δεσμευτικούς στόχους όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Οι αντιρρήσεις ωστόσο από την πλευρά της κυβέρνησης της Βολιβίας στο “συμβιβαστικό” κείμενο που προτάθηκε την Παρασκευή στον ΟΗΕ, ενδέχεται να εμποδίσει την επίτευξη οριστικής συμφωνίας.
Ads
Έπειτα από ώρες συνομιλιών – πίσω από κλειστές πόρτες – διαμορφώθηκε εχθές, Παρασκευή, ένα σχέδιο συμφωνίας που θέτει ως στόχο τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου σε λιγότερο από 2 βαθμούς κελσίου και προβλέπει παράλληλα τη δημιουργία διεθνούς ταμείου για τη βοήθεια των αναπυσσόμενων χωρών να πληρώσουν για το κόστος της κλιματικής αλλαγής.
Συγκεκριμένα, το κείμενο προβλέπει τη δημιουργία “πράσινου ταμείου” ύψους 100 δισ. δολαρίων, μέχρι το 2020 για τις αναπτυσόμενες χώρες που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, ώστε να προστατευτούν τα τροπικά δάση αλλά και να ελεγθεί η αύξηση της θερμοκρασίας.
Ωστόσο, δεν ορίζει δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται εξάλλου για την αλλαγή του κλίματος. Το κείμενο θέτει απλά ένα στόχο για τη μείωση των εκπομπών αερίων μέχρι το 2050. Σημειώνεται ότι η αντίστοιχη συμφωνία στην περσινή σύνοδο της Κοπεγχάγης είχε κινηθεί σε παρόμοιο κλίμα, αλλά δεν εγκρίθηκε ποτέ από το σύνολο των χωρών της συνόδου του ΟΗΕ που περιελάμβανε περισσότερα από 190 χώρες.
Η Βολιβία ωστόσο αντιτάχθηκε στο κείμενο συμφωνίας, κάνοντας λόγο για παραχωρήσεις του προσχέδιου προς τις ΗΠΑ και κάλεσε να υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να εμποδίσει την επίτευξη οριστικής συμφωνίας, καθώς για την έγκριση του κειμένου απαιτείται η συμφωνία και των 194 κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στη σύνοδο.
Συγκεκριμένα, ο Πάμπλο Σολόν, επικεφαλής της βολιβιανής αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι αυτοί που κατήρτισαν το συμβιβαστικό σχέδιο απόφασης που προτάθηκε νωρίτερα χθες “δεν άκουσαν τις διαφορετικές θέσεις των συμμετεχόντων”.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μεγάλη επιρροή σε αυτό το κείμενο”, είπε στους δημοσιογράφους. “Είναι βασικά το κείμενο που είχαν προτείνει στην Κοπεγχάγη, το οποίο όμως παρουσιάστηκε σήμερα με ένα πολύ πιο λεπτοδουλεμένο τρόπο”.
Η σύνοδος του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη τον περασμένο Δεκέμβριο δεν είχε καταλήξει στην επίτευξη συμφωνίας. Αντί ομόφωνης συμφωνίας υπήρξε η λεγόμενη Συνθήκη της Κοπεγχάγης για το κλίμα, που υποστήριξαν κυρίως οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >