Διώξεις ασκούνται κατά των Κούρδων προσφύγων, των οποίων ο καταυλισμός κάηκε στην πυρκαγιά της 23ης Αυγούστου στην Πεντέλη. Οι πρόσφυγες παρέμειναν στο οικόπεδο της Ιεράς Μονής όπου ζούσαν εδώ και πολλά χρόνια περιμένοντας άσκοπα βοήθεια για τη στέγασή τους από κράτος και εκκλησία. Πρόσφατα ωστόσο ο δήμαρχος Πεντέλης τους μήνυσε για παράνομη κατασκευή παράγκας και καταπάτηση δασικής έκτασης.

Ads

Οι δίκες των Κούρδων προσφύγων τους οποίους κατήγγειλε στο δασαρχείο ο δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτρης Στεργίου για παράνομη κατασκευή παράγκας και καταπάτηση δασικής έκτασης, ήταν προγραμματισμένες για τις 9 Δεκεμβρίου. Τελικά οι δίκες αναβλήθηκαν, ωστόσο η παράγκα στην οποία διέμεναν έχει ήδη κριθεί κατεδαφιστέα.

Οι πρόσφυγες διέμεναν για πολλά χρόνια πριν την πυρκαγιά στο οικόπεδο της Ιεράς Μονής Παλαιάς Πεντέλης που βρίσκεται μέσα στη δασική έκταση. Τα λυόμενα του καταυλισμού που κάηκε χρησιμοποιούνταν παλιότερα σαν παιδικές κατασκηνώσεις και στη συνέχεια σαν ξενώνας από τη μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί του Κόσμου. Όταν αυτά εγκαταλείφθηκαν, περίπου 50 πρόσφυγες παρέμειναν εκεί με τη συγκατάθεση της Ιεράς Μονής. Παλιότερα διέμεναν εκεί έως και 1000 πρόσφυγες.

Μετά την πυρκαγιά που άφησε τους πρόσφυγες δίχως στέγη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κάλεσε την κυβέρνηση να φροντίσει για τη στέγαση τους εντός της περιοχής της Πεντέλης ώστε να κρατήσουν τις δουλειές τους. Η Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό” στήριξε τα αιτήματα ων προσφύγων για αποκατάσταση των ζημιών, ηλεκτροδότηση και υποδομές στον καταυλισμό, ενώ βοήθησε στη συλλογή χρημάτων και υπογραφών από κατοίκους και αγόρασε σκηνές για την προσωρινή τους διαμονή.

Ads

Ωστόσο, όταν η κίνηση επικοινώνησε με την Αρχιεπισκοπή ζητώντας να κάνει πράξη της δηλώσεις της εισέπραξε την απάντηση ότι “αυτές έγιναν στα πλαίσια της αλληλεγγύης που δείχνει η εκκλησία προς τους πρόσφυγες”, ενώ το κράτος παρέμενε αδιάφορο. Στο μεταξύ αρκετοί από τους πρόσφυγες, παραμένοντας χωρίς μόνιμη στέγη ενώ χειμώνιαζε, αποφάσισαν να κατασκευάσουν κάποια πρόχειρα καταλύματα στο χώρο που διέμεναν και προηγουμένως. Ο δήμαρχος κατήγγειλε τους πρόσφυγες στο δασαρχείο και οι υπάλληλοι, ενώ γνώριζαν τόσα χρόνια την κατάσταση, έκριναν τώρα τα καταλύματα παράνομα. Μάλιστα, σύμφωνα με μέλη της Κίνησης, η διαδικασία της καταγγελίας δεν έγινε νόμιμα.

Ο δήμαρχος είχε επιχειρήσει και στο παρελθόν να εκδιώξει από το χώρο τους πρόσφυγες, καταγγέλλοντας στο ΥΠΕΧΩΔΕ ότι οι φιάλες υγραερίου που χρησιμοποιούσαν ήταν επικίνδυνες. Στην περιοχή υπάρχουν και άλλες αυθαίρετες κατοικίες και ανήκουν σε Έλληνες ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα με το νόμο, ενώ οι πρόσφυγες έχουν δεχθεί κατά καιρούς απειλές και έχουν γίνει απόπειρες εκδιωγμού τους. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν αντιμετώπισαν ποτέ πρόβλημα με τους Κούρδους πρόσφυγες, μάλιστα πολλοί τους προσέφεραν χρήματα και στέγη μετά το συμβάν.