Όσα μικρά μυστικά κι αν βγήκαν στη δημοσιότητα από τα παρασκήνια της πιο επεισοδιακής Eurovision, δεν περιγράφουν την πραγματικά ζοφερή κατάσταση που έζησαν οι καλλιτέχνες από την τρομοκρατία όπως λένε που επέβαλε η Ισραηλινή αποστολή και την ανοχή της διοργάνωσης.
Το «Fuck the EBU, I don’t even care anymore» που γεμάτο οργή και παράπονο φώναξε το Ιρλανδό Bambie Thug, εξέφρασε πολλούς εκπροσώπους αντιπροσωπειών που δεν μίλησαν γιατί…. «εμείς δεν είχαμε τη στήριξη των κυβερνήσεών μας και η ρήτρα για όποιον εκφραστεί είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σύμφωνα με τα συμβόλαιά μας» όπως είπαν χαρακτηριστικά στο tvxs.gr.
Η Ιταλίδα Angelina Mango και το Ιρλανδό Bambie Thug είναι μεταξύ των διαγωνιζομένων που παραπονέθηκαν για «τεταμένη» και «φρικτή» ατμόσφαιρα στα παρασκήνια. Ο συμμετέχων της Λιθουανίας Silvester Belt, μίλησε για τραυματική εμπειρία και ο εκπρόσωπος της Ελβετίας που πήρε τελικά το βραβείο τόνισε πως η διοργάνωση δεν τίμησε το σύνθημα της «United by the music».
Το γιατί περιγράφεται στο ρεπορτάζ που ακολουθεί με τα όσα λένε μέλη αποστολών αλλά και διεθνή δημοσιεύματα.
Εμείς με τη μουσική μας και το Ισραήλ με τον στρατό του
Οι διοργανωτές του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision δήλωσαν ότι λυπούνται που ορισμένες αντιπροσωπείες δεν σεβάστηκαν το πνεύμα των κανόνων στη Σουηδία. «Στην πραγματικότητα, η μόνη χώρα που δεν σεβάστηκε τους κανονισμούς ήταν το Ισραήλ. Όμως η EBU δεν έκανε τίποτα γι’ αυτό» απαντά μέλος αντιπροσωπείας στο tvxs που μας θυμίζει πως εκτός των άλλων, επίσημος χορηγός της διοργάνωσης ήταν ισραηλινή εταιρεία.
«Πήγαμε γεμάτοι ενθουσιασμό και με τη χαρά της μουσικής μας και καταλήξαμε να φοβόμαστε, να κλαίμε και να παρακαλάμε να αποκλείσουν το Ισραήλ για να ξαναβρούμε τη φωνή μας. Δεν μιλάω για τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα αυτή τη στιγμή. Μιλάω για τον στρατό από ένστολους και ασφαλίτες που ήταν δίπλα μας όλη την ώρα, παραβίαζε τον χώρο μας και δεν μπορούσαμε να πάμε ούτε στην τουαλέτα. Ήταν τόσο τρομοκρατική η ατμόσφαιρα, που προς το τέλος μας συμβούλευαν να μην έχουμε καν βλεμματική επαφή μαζί τους για να μην ενοχλήσουμε αφού ψάχνονται για καυγά. Είχαν πρόσβαση παντού εμείς όχι. Υπήρχαν σημεία που επιτρεπόταν να βρίσκεται μόνο ένας καλλιτέχνης, η ισραηλινή πήγαινε με τον στρατό της. Γενικά έκαναν ό,τι ήθελαν. Δεν υπήρχαν κανόνες γι’αυτούς».
Μέλος άλλης επιτροπής προσθέτει:
«Μέλη της ισραηλινής αποστολής και δημοσιογράφοι μας βιντεοσκοπούσαν χωρίς την άδειά μας και αναρτούσαν στο διαδίκτυο. Προκαλούσαν συναδέλφους, όπως τον Ολλανδό που είπαν για τον νεκρό πατέρα του και τελικά αντί να τιμωρηθούν αυτοί αποκλείστηκε εκείνος επειδή ανέδειξε ότι τον βιντεοσκοπούσαν παράνομα. Ξεφτίλισαν το Ιρλανδό από τη δημόσια τηλεόρασή τους καλώντας για κατάρες….. Δεν ξέρω αν υπάρχει κανόνας που δεν καταπάτησε το Ισραήλ. Αρκεί να σας πω, πως δυσκολευτήκαμε να φέρουμε γιατρό όταν αρρώστησε συνάδελφος κι εκείνοι είχαν ολόκληρο στρατό εκεί μέσα».
Το αποκορύφωμα ήταν όταν αποβλήθηκε από τη διοργάνωση ο Ολλανδός καλλιτέχνης ο οποίος προηγουμένως φώναζε «μας χρησιμοποιείτε». «Εμείς κλαίγαμε κι εκείνοι τραγουδούσαν προκλητικά το περσινό τραγούδι του Ισραήλ “we got the power of the unicorn”» λέει στο tvxs καλλιτέχνης.
Αν δεν διώξετε το Ισραήλ δεν ανεβαίνουμε στη σκηνή
Η EBU παραδέχτηκε όπως έγραψε και το BBC ότι δέχθηκε παράπονα από τους καλλιτέχνες. «Δεν ήταν παράπονα. Μέχρι τελεσίγραφο δώσαμε» λένε καλλιτέχνες στο tvxs.
Αφού δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις για αποκλεισμό του Ισραήλ, αρκετοί καλλιτέχνες ανάμεσα στους οποίους μέλη των επιτροπών Πορτογαλία και Νορβηγία δήλωσαν στην EBU πως δεν πρόκειται να ανέβουν στη σκηνή του τελικού αν δεν αποβληθεί το Ισραήλ. Είχαν προηγηθεί οι προειδοποιητικές κινήσεις εκ μέρους των εκπροσώπων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Ελβετίας που δεν εμφανίστηκαν στην παρέλαση των σημαιών.
«Δεν ήταν λίγο αυτό από τη μεριά των συναδέλφων μας. Η Ελληνίδα συνάδελφος ειδικά, η Μαρίνα Σάττι, δέχθηκε μεγάλες πιέσεις. Ακούσαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση της διαμήνυσε να γυρίσει πίσω στη χώρα της» λέει μέλος αποστολής στο tvxs.
Η EBU διαβεβαίωνε πως θα δώσει λύση στο πρόβλημα καθησυχάζοντας με γενικότητες και αλλάζοντας τελευταία στιγμή καμαρίνι στην επιτροπή του Ισραήλ, πράγμα που δεν έκανε μεγάλη διαφορά.
Όσο για τον φόβο της ανταρσίας, φρόντισε παραμονή του τελικού να διαδοθεί το μήνυμα. Αν δεν ανέβαινε κανείς στη σκηνή, θα έπαιζαν τα μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα από τις πρόβες των ημιτελικών. Είχε πάρει θέση καθαρά υπέρ του Ισραήλ κι ας ήταν αυτό που καταπατούσε τους κανόνες και που ασκούσε βία σύμφωνα με τους καλλιτέχνες.
Οι καλλιτέχνες ανέβηκαν στη σκηνή του τελικού με ψυχοσωματικά και με συμπτώματα burnout. Όμως αυτό που δεν ακούσαμε από τους δέκτες των τηλεοράσεων μας ήταν το γιουχάισμα που έπεσε όταν ανέβηκε στη σκηνή η ισραηλινή τραγουδίστρια γιατί είχαν φροντίσει από πριν να ρίξουν ήχους χειροκροτημάτων. Αυτό που δεν πρόβλεψαν ήταν ότι θα γιουχαριζόταν κι ο εκπρόσωπος της EBU κι έτσι πήραμε γεύση από τις αποδοκιμασίες.
Ποιοι ήθελαν την Σάττι στην πυρά
Το χασμουρητό της Μαρίνας Σάττι προκάλεσε εγκεφαλικά στο Μαξίμου. «Όποιος εκπροσωπεί μια χώρα πρέπει να προσέχει» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης ενώ διέψευσε στον τύπο ότι ζητήθηκε από τον Κ. Ζούλα να παραιτηθεί από την ΕΡΤ. Κάποια δημοσιεύματα απέδωσαν το γεγονός στο αυξημένο κόστος που πλήρωσε το κρατικό κανάλι για τη Γιουροβίζιον, γεγονός που διαψεύστηκε καθώς τα έσοδα ήταν πολλά περισσότερα από ότι φάνηκε.
Εκπομπές έκαναν λόγο για τα έξοδα του προέδρου της ΕΡΤ, Κωνσταντίνου Ζούλα και της συμβούλου του, Λίνας Παπαδάκη. Το δημοσίευμα αναφέρει, οι δυο τους δεν είχαν λάβει επίσημη πρόσκληση από την EBU, καθώς η διοργανώτρια Αρχή προσκάλεσε μόνο τους CEO των δημοσίων φορέων, ενώ δεν αποτελούσαν μέλη της ελληνικής αποστολής. Όπως τονίζεται στο άρθρο, τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος της ΕΡΤ και η σύμβουλός του θα πρέπει να εξηγήσουν στον αρμόδιο διευθυντή, τον λόγο για τον οποίο ταξίδεψαν στο Μάλμε της Σουηδίας.
Σύμφωνα με εκπομπή του Star Channel, ο λόγος του ταξιδιού εστιάζεται στο χασμουρητό της Μαρίνας Σάττι! Η ΕΡΤ ωστόσο διέψευσε τα περί παραίτησης του κ. Ζούλα.
Η Μαρίνα Σάττι που είχε κερδίσει το ενδιαφέρον διεθνώς πριν από τον τελικό, δεν στοχοποιήθηκε μόνο εξαιτίας του χασμουρητού της την ώρα που μιλούσε η Golan του Ισραήλ για τη «μουσική που ενώνει». Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και μια ματιά στον δεξιό Tύπο, υπήρξε κι άλλο γεγονός που «ανέβασε την πίεση» του Μαξίμου και του Ραδιομεγάρου.
Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που σκαρφάλωσε με το ζάρι μετά τη Γιουροβίζιον στην 16η θέση σε διεθνώς στο spotify εισέπραξε χιλιάδες μηνύματα αγάπης στα social media από πολλούς λαούς των Βαλκανίων, χάρη σε όσα είπε σε Τούρκο δημοσιογράφο.
Όταν ο δημοσιογράφος είπε: «απόψε εκπροσώπησες όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά τα Βαλκάνια και την Τουρκία. Aπόψε μας ένωσε πραγματικά η μουσική. Τι σκέφτεσαι επ’ αυτού;», η Σάττι απάντησε:
«Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό που είπες, ειδικά από την στιγμή που δεν είναι εδώ η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Αυτό που είπες είναι και η αλήθεια. Αγαπάμε πραγματικά την Τουρκία και θέλω να επαναλάβω εδώ, απόψε κάτι που έχω ξαναπεί.
Είχα έναν δάσκαλο μουσικής που μου δίδασκε κλίμακες (σκάλες) από την ανατολική Μεσόγειο. Έτσι ακούγαμε τραγούδια από την Τουρκία, την Ελλάδα, το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν. Προσπαθούσα να καταλάβω πώς γίνεται να έχουν τόσα κοινά και ποιες είναι οι διαφορές τους.
Ο δάσκαλός μου, μού είπε κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Πως η ηλικία της κουλτούρας και των παραδόσεων αυτής της περιοχής του κόσμου, είναι πολύ μεγαλύτερη από την ηλικία των συνόρων μεταξύ αυτών των χωρών. Αναμφισβήτητα λοιπόν, μοιραζόμαστε πολλά. Σας αγαπάμε και σε ευχαριστώ πολύ».
Λίγο αργότερα, οι δύο χορευτές της Hüso Çetintaş και Yasin Ahmetoğlu, Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης και μεγαλωμένοι στη Γερμανία, μιλώντας σε συνέντευξη δήλωσαν «Έλληνες Τούρκοι της Δυτικής Θράκης».
Κυβερνητικά στελέχη πίεσαν την ΕΡΤ να ανακαλέσουν άμεσα οι χορευτές επικαλούμενοι αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο δεν ήταν λίγα τα κυβερνητικά τρολ που έσπευσαν να επιτεθούν στους χορευτές αλλά και στη Μ. Σάττι που τα είχε ήδη εκνευρίσει με τα χασμουρητά της. Τελικά οι χορευτές αναγκάστηκαν να κάνουν δήλωση που μιλά για παρεξήγηση.
Εδώ να σημειώσουμε πως ακόμα και σήμερα, η τραγουδίστρια δέχεται ανηλεή πόλεμο από τηλεοπτικές εκπομπές και sites. Την ίδια ώρα δέχεται πόλεμο και από φιλοϊσραηλινά ΜΜΕ όπως και οι συνάδελφοί της που άσκησαν πιο έντονη κριτική στη διοργάνωση και το Ισραήλ.
Ευτυχώς, ό,τι κι αν λένε τα ΜΜΕ στην Ελλάδα το κοινό της χώρας της, τη σέβεται και την τιμά με κάθε τρόπο. Απόδειξη, η μεγάλη ανταπόκριση στα νέα της τραγούδια που μόλις κυκλοφόρησαν.
Εκτός από τις συνεντεύξεις που δόθηκαν στο tvxs αντλήσαμε και επιβεβαιώσαμε στοιχεία από τις κάτωθι πηγές:
BBC: Eurovision responds to complaints of bad behaviour
yupiii.gr: Μαρίνα Σάττι, για τι ακριβώς κατηγορείσαι;