Κοινωνική έκρηξη και πολιτικές συνέπειες προβλέπει για την Ελλάδα ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σε περίπτωση που η ανάπτυξη δεν αποκατασταθεί μέσα σε 6 με 12 μήνες. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5, ο Νουριέλ Ρουμπινί προτείνει μια «φιλική» αναδιάρθρωση χρέους, η οποία θα συνοδεύεται από μείωση των επιτοκίων των δανειστών και παράταση χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Ads

Επίσης τονίζει ότι σύμφωνα και με το πρόγραμμα του ΔΝΤ και της Ε.Ε. θα πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοστούν περαιτέρω μέτρα. «Ενώ αυτές οι κινήσεις είναι αναγκαίες καθώς δημιουργούν τα θεμέλια για δυνατή ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, εάν αυτή δεν αποκατασταθεί σε 6 με12 μήνες, τότε, πιστεύω ότι οι κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες, θα είναι πολύ σοβαρές. Έτσι η βασική μέριμνα θα πρέπει να είναι η ανάκτηση της οικονομικής ανάπτυξης το ταχύτερο δυνατό», τονίζει.

Παράλληλα χαρακτηρίζει «κομβικό» το στοιχείο της δικαιοσύνης και απολύτως απαραίτητη την πάταξη της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας ότι θα πρέπει οι έχοντες, να πληρώσουν τα ποσά των φόρων που τους αναλογούν.

Σχετικά με τη «φιλική» αναδιάρθρωση του χρέους τονίζει ότι «οι πιστωτές του κράτους, κυρίως ξένοι πιστωτές, πρέπει να μοιραστούν αυτό το βάρος μέσα από μια συντεταγμένη και φιλική προς τις αγορές αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Επεκτείνοντας τις λήξεις ομολόγων σε βάθος χρόνου και μειώνοντας τα επιτόκια του παλαιού χρέους σε χαμηλότερα επίπεδα, μέσω νέων δανείων, με τρόπο που θα περνά μέρος του βάρους στους κατόχους ομολόγων».

Ads

«Είναι προτιμότερο να επεκτείνεις την λήξη των ομολόγων σε βάθος 10ετίας ή 15ετίας και να περιορίσεις τα επιτόκια των νέων δανείων σε βιώσιμα επίπεδα», σημειώνει.

«Ο λόγος για τον οποίο μέχρι τώρα δεν έχει γίνει η αναδιάρθρωση χρέους σχετίζεται με την ζημιά που θα υποστούν από μια τέτοια κίνηση τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, αλλά και με τον κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ», καταλήγει.