Σε πεδίο μάχης και σφαγής αμάχων έχει μετατραπεί ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας, με τις συγκρούσεις να μαίνονται στο βόρειο τμήμα του θύλακα και εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να εγκαταλείπουν τις πόλεις του Νότου, πηγαίνοντας κυριολεκτικά στο πουθενά, σε μια προσπάθεια να σώσουν τα παιδιά από τους ασταμάτητους βομβαρδισμούς του ισραηλινού πυροβολικού.

Ads

Θάνατος από «φίλια πυρά»

Χαρακτηριστική της «τυφλής» μανίας του ισραηλινού κατοχικού στρατού στην Γάζα είναι ο θάνατος πέντε στρατιωτών του από φίλια πυρά, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την Haaretz, μια πρώτη έρευνα για τον θάνατο των πέντε στρατιωτών των IDF («Αμυντικές Δυνάμεις» όπως είναι η επίσημη ονομασία του ισραηλινού στρατού) αποκαλύπτει ότι ισραηλινά άρματα μάχης που βρίσκονταν μερικές δεκάδες μέτρα μακριά, «αναγνώρισαν ένα όπλο« και έριξαν βλήματα εναντίον μιας δύναμης των IDF που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.

Η δύναμη αυτή είχε εισέλθει στο βόρειο τμήμα της Γάζας και είχε καταλάβει κτίρια. Τα τανκς έριξαν δύο οβίδες για αδιευκρίνιστους λόγους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι επτά στρατιώτες, οι τρεις σοβαρά.

Ads

Οι IDF διερευνούν γιατί εκτοξεύθηκαν οι οβίδες και αν οι στρατιώτες εκλήφθησαν ως ένοπλοι μαχητές.

Κλιμακώνεται η κρίση στο εσωτερικό του Ισραήλ

Το παραπάνω περιστατικό έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με την πρώτη «έκρηξη» της λανθάνουσας κρίσης του στρατού με την κυβέρνηση Νετανιάχου, που εκφράστηκε ανοιχτά την Τατάρτη, όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αμφισβητήθηκε δημοσίως από τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, με αφορμή τα μεταπολεμικά σχέδιά του για τη Λωρίδα της Γάζας.

Σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας υπογράμμισε την αντίθεσή του σε έναν μακροπρόθεσμο στρατιωτικό έλεγχο του παλαιστινιακού θύλακα από το Ισραήλ.

Ο Γκάλαντ είπε ότι, από την αρχή του πολέμου που πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, είχε προσπαθήσει να προωθήσει ένα σχέδιο για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας από του Παλαιστίνιους.

Η κρίση αυτή αντανακλά και τη διάρρηξη, ουσιαστικά, της ισραηλινής λαϊκής βούλησης με την κυβέρνηση Νετανιάχου, αφού, όχι μόνο οι δηλωμένοι στόχοι του δεν επιτυγχάνονται, δηλαδή η διάλυση της Χαμάς και η επιστροφή των ομήρων, αλλά «κατάφερε» να στρέψει όλον τον πλανήτη εναντίον του Ισραήλ, με το αθώο αίμα να ρέει άφθονο.

Διεθνής κατακραυγή

Σε αυτό το πλαίσιο, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης αναφέρει ότι «η κλίμακα της κρίσης ξεπερνά κάθε φαντασία» στη νότια Γάζα, καθώς οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις εισβάλλουν στη Ράφα και οι μαζικές μετακινήσεις αφήνουν τους ανθρώπους δίχως τρόφιμα και νερό.

Το Διεθνές Δικαστήριο πρόκειται να εκδικάσει την αίτηση της Νότιας Αφρικής που ζητά πρόσθετα έκτακτα μέτρα που διατάσσουν το Ισραήλ να αποχωρήσει από την πόλη Ράφα της Γάζας.

Οι διήμερες ακροάσεις θα ξεκινήσουν στη Χάγη στις 3μμ τοπική ώρα (13:00 GMT) την Πέμπτη.

Το αίτημα της Νότιας Αφρικής αποτελεί μέρος της προσφυγής που έχει καταθέσει κατά του Ισραήλ κατηγορώντας το ότι παραβιάζει τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία στη Γάζα.

Τον Ιανουάριο, το δικαστήριο εξέδωσε τα πρώτα έκτακτα μέτρα επί της υπόθεσης, διατάσσοντας το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι τα στρατεύματά του δεν θα διαπράξουν πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας και να διαφυλάξει κάθε αποδεικτικό στοιχείο για παραβιάσεις.

Οι ακροάσεις στις 16 και 17 Μαΐου θα επικεντρωθούν μόνο στα πρόσθετα έκτακτα μέτρα.

Παράλληλα, η ένταση συνεχίζει να κλιμακώνεται μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ με αναφορές που δείχνουν ότι το Κάιρο εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης των σχέσεων λόγω της επίθεσης στη Ράφα.

Ήδη, η Αίγυπτος έχει συνταχθεί με τη Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο.

Συνεδριάζει ο Αραβικός Σύνδεσμος

Σήμερα, Πέμπτη, οι Άραβες ηγέτες συγκεντρώνονται στο Μπαχρέιν για μια σύνοδο κορυφής με κυρίαρχο θέμα τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ανέφερε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων άρχισαν να προσγειώνονται την Τετάρτη στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, τη Μανάμα, όπου κυματίζουν οι σημαίες των 22 μελών του Αραβικού Συνδέσμου.

Είναι η πρώτη φορά που το μπλοκ συγκεντρώνεται μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας τον Νοέμβριο, στην οποία συμμετείχαν επίσης ηγέτες από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας των 57 μελών.

Σε εκείνη τη συνάντηση, οι ηγέτες καταδίκασαν τις ισραηλινές δυνάμεις για τις «βάρβαρες» ενέργειές τους στη Γάζα, αλλά αρνήθηκαν να εγκρίνουν τιμωρητικά οικονομικά και πολιτικά μέτρα κατά του Ισραήλ, παρά την αυξανόμενη οργή στην περιοχή και την ευρεία υποστήριξη του παλαιστινιακού αγώνα.

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σε αυτή τη συνάντηση, αναφέρει το AFP.

Είκοσι διεθνείς οργανώσεις δικαιωμάτων κατά του Ισραήλ

Μια ομάδα 20 διακεκριμένων οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την αποτυχία των παγκόσμιων ηγετών να δράσουν, ενώ η εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα «επιδεινώνει την ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα.

Η δήλωση αναφέρει ότι οι τρίτες χώρες «έχουν την ευθύνη να δράσουν επειγόντως για να τερματίσουν και να επιδιώξουν την απόδοση ευθυνών για τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» που λαμβάνουν χώρα στη Γάζα.

Οι παραβιάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις εντολές εκκένωσης του ισραηλινού στρατού καθώς και τη διακοπή των προσπαθειών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η τελευταία παραβιάζει πολλαπλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου, ανέφεραν οι οργανώσεις.

«Η κλίμακα και η ένταση των εγκλημάτων μαζικής θηριωδίας στη Γάζα συνεχίζει να ξεπερνά τους χειρότερους εφιάλτες μας»

Το Παγκόσμιο Κέντρο για την Ευθύνη για την Προστασία (GCR2P) προειδοποίησε ότι οι εντολές εκκένωσης του Ισραήλ για τον πληθυσμό της Γάζας μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τη βίαιη μεταφορά ενός πληθυσμού.

Η οργάνωση που εδρεύει στη Γενεύη σημείωσε ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι άνθρωποι πρέπει να έχουν επαρκή χρόνο για να προετοιμαστούν για μια εκκένωση, καθώς και μια ασφαλή διαδρομή προς μια ασφαλή περιοχή με πρόσβαση σε βοήθεια, τα οποία «απουσιάζουν από τις διαδοχικές εντολές εκκένωσης του Ισραήλ».

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι οι ζώνες ασφαλείας που έχουν οριστεί από το Ισραήλ στη Γάζα δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν την εισροή εκτοπισμένων ατόμων και στερούνται βασικών υπηρεσιών, όπως τρόφιμα, νερό, φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα και επαρκή καταλύματα, ανέφερε η οργάνωση.

«Η κλίμακα και η ένταση των εγκλημάτων μαζικής θηριωδίας στη Γάζα συνεχίζει να ξεπερνά τους χειρότερους εφιάλτες μας», δήλωσε η Σαβίτα Ποντέι, εκτελεστική διευθύντρια του GCR2P.

«Οι λεγόμενες εντολές εκκένωσης που εκτοπίζουν με τη βία ανθρώπους που υποφέρουν ξανά και ξανά, το κλείσιμο των διαβάσεων που αρνούνται τη βοήθεια σε οικογένειες και παιδιά που αντιμετωπίζουν λιμό, οι ανελέητοι βομβαρδισμοί και οι μαζικοί τάφοι που αποκαλύπτουν στοιχεία βασανιστηρίων, όλα δείχνουν μια ορισμένη περιφρόνηση για το διεθνές δίκαιο και την προστασία που αυτό παρέχει στους ευάλωτους πληθυσμούς».