Οι διοργανωτές του φεστιβάλ Καννών, συγκρότησαν ομάδα διαχείρισης κρίσεων για να διαχειριστεί μια πιθανή βόμβα στη φετινή διοργάνωση. Μια μυστική λίστα με ονόματα διάσημων κακοποιητών του χώρου, θα γίνει γνωστή σύμφωνα με δημοσιεύματα του περιοδικού Le Figaro και του σατιρικού περιοδικού Le Canard enchaîné. Η επιτροπή κρίσεων θα κληθεί να αποφασίσει ποιες ταινίες θα πρέπει να διαγραφούν από το πρόγραμμα προβολών, εάν περιλαμβάνουν εμπλεκόμενα ονόματα σκηνοθετών και ηθοποιών.

Ads

Η «εκρηκτική μυστική λίστα» όπως την αποκαλεί o Guardian, περιλαμβάνει ονόματα 10 ανδρών του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων ηθοποιών και σκηνοθετών, οι οποίοι έχουν κακοποιήσει γυναίκες. Τα ονόματα, που χαρακτηρίζονται ως «εκρηκτικά», έχουν γίνει γνωστά σύμφωνα με πληροφορίες με ανώνυμη αποστολή στο Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου του Παρισιού και σε κορυφαίες εταιρείες χρηματοδότησης κινηματογραφικών ταινιών στη Γαλλία.

Η φετινή διοργάνωση έχει φεμινιστικό χρώμα καθώς η αφρόκρεμα των γυναικών της μεγάλης οθόνης, μεταξύ των οποίων η Μέριλ Στριπ του Χόλιγουντ και η Άντρεα Άρνολντ της Βρετανίας, ετοιμάζονται να λάβουν σημαντικά βραβεία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται πως η δημοσιοποίηση της λίστας θα επισκιάσει την πρόθεση του Φεστιβάλ να δείξει το φεμινιστικό του πρόσωπο.

Ακούγεται πως οι επικείμενες αποκαλύψεις μπορεί να γίνουν με αφορμή την προβολή της γαλλικής ταινίας Moi Aussi, η οποία έχει θέμα σχετικό με την κακοποίηση στη βιομηχανία του θεάματος. Η ταινία, η οποία προστέθηκε στο πρόγραμμα Un Certain Regard του φεστιβάλ την τελευταία στιγμή, προβλέπεται θα αποδειχθεί εξίσου εμπρηστική με τη λίστα, λόγω του περιεχομένου της, όπως γράφει ο διεθνής τύπος.

Ads
France. (Photo by Kristy Sparow/Getty Images)

Η σκηνοθέτρια της ταινίας, Judith Godrèche, που ονομάστηκε «πρέσβειρα του #MeToo» στη Γαλλία, βασίζεται στα λόγια πολλών γυναικών που συνέβαλαν στην ανάδειξη του θέματος και έχει τη μορφή χορωδιακού έργου, ενώνοντας διαφορετικές προσωπικές μαρτυρίες. «Ξαφνικά, μπροστά μου ήταν ένα πλήθος θυμάτων, μια πραγματικότητα που αντιπροσώπευε και τη Γαλλία, τόσες πολλές ιστορίες από όλα τα κοινωνικά υπόβαθρα και τις γενιές», είπε σχετικά η Godrèche. «Τότε το ερώτημα ήταν, τι θα έκανα με αυτές; Τι κάνεις όταν συγκλονίζεσαι από αυτά που ακούς, από τον τεράστιο όγκο των μαρτυριών;».