Το Κατάρ χρησιμοποιεί το αραβικό δίκτυο AlJazeera ως ένα διαπραγματευτικό ατού για την εξωτερική του πολιτική, προσαρμόζοντας την κάλυψη των γεγονότων για να εξυπηρετεί άλλους ξένους ηγέτες και προσφέροντας τερματισμό της κριτικής δημοσιογραφίας με αντάλλαγμα σημαντικές παραχωρήσεις, σύμφωνα με απόρρητο τηλεγράφημα αμερικανικών πρεσβειών που διέρρευσε το WikiLeaks.
Ads
Τα σχετικά τηλεγραφήματα έρχονται σε αντίθεση με την θέση του δικτύου ότι είναι απολύτως ανεξάρτητο. Αλλά και το Κατάρ βρίσκεται εκτεθειμένο, μία μόλις εβδομάδα αφότου κέρδισε το δικαίωμα διεξαγωγής του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2022, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως το περισσότερο ανοιχτό και σύγχρονο κράτος της Μέσης Ανατολής.
Στο παρελθόν, ο εμίρης του Κατάρ έχει αρνηθεί δημοσίως εκκλήσεις των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει την επιρροή του σχετικά με την κάλυψη από το AlJazzera, όπως σημειώνει η βρετανική Guardian. To 2001, ο εμίρης του Κατάρ απάντησε αρνητικά σε έκκληση των ΗΠΑ να σταματήσει το AlJazeera να προσφέρει τόσο χρόνο στον αέρα στον Οσάμα Μπιν Λάντεν και σε άλλους αντι-αμερικανούς, τονίζοντας πως «το κανάλι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα στον αραβικό κόσμο λόγω της ανεξαρτησίας του».
Ένα απόρρητο έγγραφο, όμως, του Νοεμβρίου 2009, αναφέρει ότι ο σταθμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «ένα χρήσιμο διαπραγματευτικό ατού για τη βελτίωση των σχέσεων με άλλες χώρες, ιδιαιτέρως εκείνες που επικρίνονται από το δίκτυο, μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ», τα επόμενα 3 χρόνια.
Με έδρα τη Ντόχα, το AlJazeera βγήκε στον αέρα το 1996 και αποτελεί το δημοφιλέστερο τηλεοπτικό σταθμό στη Μέση Ανατολή. Θεωρείται γενικότερα ως ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο Μέσο. Σύμφωνα με Αμερικανούς διπλωμάτες, ωστόσο, το κανάλι έχε μετατραπεί σε «μέρος των διμερών μας συζητήσεων, καθώς έχει λειτουργήσει θετικά μεταξύ Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας, Συρίας και άλλων χωρών».
Τον Φεβρουάριο του 2009, η αμερικανική πρεσβεία έγραψε στη Ουάσινγκτον το πώς «οι σχέσεις μεταξύ Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας βελτιώνονται, αφότου το δίκτυο περιόρισε την κριτική προς τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας». Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, η αμερικανική πρεσβεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κανάλι «έχει αποδειχθεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τους πολιτικούς του ιδιοκτήτες».
Οι αναφορές των Αμερικανών διπλωματών έρχονται σε αντίθεση με τη θέση του Κατάρ υπέρ της ελευθερίας του Τύπου. «Η κυβέρνηση του Κατάρ δηλώνει υπέρμαχος της ελευθερίας του Τύπου αλλού, αλλά σε γενικές γραμμές δεν την ανέχεται στο σπίτι του», λέει η αμερικανική πρεσβεία, μετά την παραίτηση του Γάλλου προέδρου του Κέντρου της Ντόχα για την Ελευθερία των Μέσων τον Ιούνιο του 2009.
Ένα παράδειγμα της εκμετάλλευσης του AlJazeera, σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ντόχα, είναι ότι ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Hamad bin Jassim al-Thani είπε στον Αμερικανό Γερουσιαστή Τζον Κέρι ότι είχε προτείνει μια συμφωνία στον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, η οποία περιλάμβανε τερματισμό της αναμετάδοσης στην Αίγυπτο με αντάλλαγμα μια αλλαγή της θέσης του Καΐρου στις ισραηλοπαλαιστινιακές διαπραγματεύσεις.
Η πρεσβεία του Κατάρ στο Λονδίνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις. Η προσπάθεια της Guardian να επικοινωνήσει με το AlJazeera για το θέμα απέτυχε, όπως σημειώνει η εφημερίδα.
Πρώτη σε χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων η Σαουδική Αραβία
Ιδιώτες δωρητές από τη Σαουδική Αραβία αποτελούν «την κύρια πηγή παγκοσμίως της χρηματοδότησης σουνιτικών τρομοκρατικών οργανώσεων», σύμφωνα με αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα του 2009, το οποίο διέρρευσε από το WikiLeaks και επικαλείται η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Σε άλλα έγγραφα αναφέρεται ο χαλαρός τρόπος με τον οποίο άλλες χώρες της περιοχής, κυρίως το Κατάρ και το Κουβέιτ, αντιμετωπίζουν τη μάχη κατά της χρηματοδότησης αυτών των οργανώσεων.
Η Ουάσινγκτον χαιρετίζει την αναγνώριση από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας της ανάγκης καταπολέμησης της τρομοκρατίας, κυρίως μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στη χώρα μετά το 2003 από την αλ Κάιντα, αλλά καταδικάζει το γεγονός ότι αυτή η μάχη δεν επεκτείνεται στα δίκτυα χρηματοδότησης.
«Οι (ιδιώτες) δωρητές στη Σαουδική Αραβία αποτελούν την κύρια πηγή παγκοσμίως της χρηματοδότησης σουνιτικών τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως η αλ Κάιντα και οι Αφγανοί και Πακιστανοί Ταλιμπάν, σημειώνει η αμερικανική πρεσβεία στο Ριάντ.
Επικαλούμενη πηγές από τη Σαουδική Αραβία, η πρεσβεία εκτιμά ότι «αυτές οι οργανώσεις, ανάμεσά τους και η Χαμάς, συγκεντρώνουν ίσως και εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, συχνότερα με την ευκαιρία του προσκυνήματος (στη Μέκκα) και του ραμαζανιού».
Παράλληλα, το Κατάρ χαρακτηρίζεται «η χειρότερη χώρα στην περιοχή» όσον αφορά τη συνεργασία με την Ουάσινγκτον για την παρεμπόδιση της χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ και το Κουβέιτ «δεν είναι διατεθειμένο να ενεργήσει» εναντίον όσων χρηματοδοτούν εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Διαβάστε επίσης: WikiLeaks: Η Κίνα ευθύνεται για τις επιθέσεις στη Google
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >