Σφοδρότατες πολιτικές αντιδράσεις αλλά και αμηχανία στην κυβέρνηση εξακολουθούν να προκαλούν οι αποκαλύψεις των Financial Times για τις έντονες πιέσεις από ΕΕ και ΝΑΤΟ σε Ελλάδα και Ισπανία προκειμένου να παράσχουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάποιοι ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα «παρότρυναν» προσωπικά τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ελλάδας Πέδρο Σάντσεθ και Κυριάκο Μητσοτάκη να δωρίσουν ορισμένα από τα συστήματά τους στην Ουκρανία, σύμφωνα με πρόσωπα που είχαν ενημέρωση για τις συζητήσεις.
Οι δύο ηγέτες, οι ένοπλες δυνάμεις των οποίων διαθέτουν μεταξύ τους περισσότερα από δώδεκα συστήματα Patriot καθώς και άλλα, όπως τα S-300, ενημερώθηκαν ότι οι ανάγκες τους δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετωπίζουν καμία άμεση απειλή.
«Όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει, όλοι ξέρουμε πού βρίσκονται και όλοι ξέρουμε ποιος τα χρειάζεται πραγματικά», δήλωσε μία από την πηγή.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ασκείται λιγότερη πίεση στην Πολωνία και τη Ρουμανία, οι οποίες επίσης διαθέτουν Patriot, να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολών στο Κίεβο, δεδομένης της πιο ευάλωτης θέσης τους στα σύνορα με την Ουκρανία.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών αρκέστηκε να αναφέρει ότι «μέχρι στιγμής εμείς έχουμε δείξει έμπρακτα τη βοήθειά μας στην Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό, έγινε και σχετική επίσκεψη του πρωθυπουργού. Από εκεί και πέρα δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει έστω και κατ’ ελάχιστο την αεράμυνα ή την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας».
Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έβαλαν με σφοδρότητα κατά της κυβέρνησης.
ΣΥΡΙΖΑ: «Μυστική διπλωματία» από την κυβέρνηση
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «μυστική διπλωματία» από την πλευρά της κυβέρνησης, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να ενημερώσει την Εθνικη Αντιπροσωπεία για το ζήτημα.
«Μετά και τις σημερινές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Μαρινάκη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών καλούμε τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να απαντήσουν άμεσα για το εάν ισχύει ή όχι το δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δέχτηκε πιέσεις στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να παραχωρήσει τα αντιπυραυλικά συστήματα S 300 στην Ουκρανία», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
«Οι αποκαλύψεις των FT επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μυστικής διπλωματίας από πλευράς της κυβέρνησης όπως και υπό διαμόρφωση κρυφές συμφωνίες για την Ουκρανία τις οποίες μάλιστα είχε αποκαλύψει ο ίδιος κ. Ζελένσκι με αναρτήσεις του στα social media ευχαριστώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ενημερώσει άμεσα την Εθνική Αντιπροσωπεία».
ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση να αφήσει τις υπεκφυγές
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.
«Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, που έρχεται μετά την πρόσφατη ανάρτηση του Ουκρανού Προέδρου για συμφωνίες παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην αεράμυνα της Ουκρανίας εκ μέρους της χώρας μας, υπογραμμίζει την ανάγκη για πλήρη διαφάνεια και αναλυτική ενημέρωση για το σύνολο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας είτε σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο», σχολιάζουν σε κοινή δήλωσή τους ο Δημήτρης Μπιάγκης υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Άμυνας και ο Δημήτρης Μάντζος, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του κόμματος.
«Είναι, δε, αναγκαίο να επισημανθεί ότι η συνδρομή της Ελλάδας στην αμυνόμενη Ουκρανία έναντι της παράνομης εισβολής της Ρωσίας πρέπει πάντοτε να τελεί υπό τον απαράβατο όρο της μη απομείωσης της αποτρεπτικής ικανότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η Κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει τις υπεκφυγές και να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για τι έχει συμφωνήσει και τι συζητήσεις κάνει σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Το έχουμε ζητήσει ήδη από τις 22 Μαρτίου 2024 όταν καταθέσαμε αίτημα για άμεση σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής», προσθέτουν.
ΚΚΕ: «Μεθοδεύσεις για περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στην Ουκρανία»
«Το δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει την ύπαρξη πιέσεων από τον Ζελένσκι και ηγέτες της ΕΕ προς την ελληνική κυβέρνηση για την αποστολή συστημάτων αεράμυνας Patriot και S-300, αποδεικνύει τις μεθοδεύσεις για περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.
«Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε σχετικό ερώτημα, όχι μόνο επιβεβαιώνει αυτές τις πιέσεις, αλλά – εμμέσως πλην σαφώς – και την ύπαρξη σχετικών διαπραγματεύσεων, αφού αυτό που διέψευσε δεν είναι το ενδεχόμενο αποστολής των οπλικών συστημάτων, αλλά η “διακινδύνευση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας” που μπορεί να προκληθεί από μια τέτοια αποστολή», τόνισε το ΚΚΕ και κατέληξε: «Επιβεβαιώνεται ότι ενισχύεται η επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη συνενοχή των άλλων κομμάτων που ορκίζονται στην “ιερή συμμαχία του ΝΑΤΟ”».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >