Άνοιξε, για πρώτη φορά από το 1922, το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη, με προσκυνητές να σπεύδουν για να προσευχηθούν, με αφορμή τη λήξη της νηστείας του Ραμαζανιού.
Ο χώρος του μνημείου παραχωρήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στο υπουργείο Παιδείας για λίγες ώρες, προκειμένου οι μουσουλμάνοι της πόλης, να τελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.
Ο ιμάμης του τζαμιού της Αθήνας Τάχα Αμπντελγκαλίλ, ο οποίος κατέφθασε στη Θεσσαλονίκη για την συγκεκριμένη τελετή, διάβασε την προσευχή στα αραβικά, έκανε το κήρυγμα στην αραβική και στην ελληνική γλώσσα , μίλησε για το νόημα της γιορτής και ευχήθηκε υγεία και μακροημέρευση.
«Πρέπει να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, σε οποιοδήποτε έκανε κάτι καλό για εμάς. Όλο το καλό προέρχεται από το Θεό και βγαίνει στο φως από τους ανθρώπους που το πράττουν» ανέφερε στο κήρυγμά του ο ιμάμης και πρόσθεσε:
«Πρέπει να ευχαριστήσουμε αυτούς τους ανθρώπους για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Θεό. Όπως γνωρίζουμε όλοι, ο Προφήτης Μωάμεθ λέει: Αυτός που δεν ευχαριστεί τους ανθρώπους, δεν ευχαριστεί τον Θεό. Ως προς αυτό, δεν ξεχνάμε να ευχαριστήσουμε το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και όλους όσους βοήθησαν για μια τέτοια πρωτοβουλία που δίνει ζωή σε τέτοια πολιτιστικά μνημεία και δείχνει ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ του να είσαι μουσουλμάνος και του να είσαι πολίτης. Δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της ανάδειξης της θρησκευτικής κληρονομιάς των μουσουλμάνων και της υπερηφάνειας για τον πολιτισμό της αγαπημένης μας χώρας. Ευχαριστούμε την Ελλάδα μας για τις διευκολύνσεις και τις υπηρεσίες που παρέχει στους μουσουλμάνους πολίτες της και τους μουσουλμάνους που διαμένουν σε αυτήν. Οποιοδήποτε παρόμοια προσπάθεια και πρωτοβουλία στο μέλλον, θα είναι καλοδεχούμενη από εμάς. Ο Θεός να προστατεύει τη χώρα μας, την Ελλάδα, την κυβέρνηση και τον λαό».
Οι πιστοί μουσουλμάνοι πέρασαν στον εσωτερικό χώρο και συμμετείχαν στο προσκύνημα, ενώ στη λήξη του αποχώρησαν, δηλώνοντας ευχαριστημένοι για την πρωτοβουλία. «Είμαι είκοσι ενός χρονών και σπουδάζω στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης» είπε μια νεαρή κοπέλα από την Ινδονησία και πρόσθεσε: «Νοιώθω αυτόν το χώρο πιο ζεστό, βρέθηκα εδώ μαζί με τους ομόθρησκους μου για να προσευχηθούμε, ήταν πολύ καλή η πρωτοβουλία αυτή». Ο Κάλεντ, εργαζόμενος σε εθελοντική οργάνωση, με καταγωγή από τη Συρία δήλωσε και αυτός πολύ ευχαριστημένος.
Ανάμεσα στους προσκυνητές βρέθηκαν και ο νεαρός Φέιζι από την Ξάνθη, ο οποίος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο και ο συντοπίτης του, Ισμαήλ, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από το 1963. Και οι δύο δήλωσαν πολύ ευχαριστημένοι για τη διοργάνωση της λατρευτικής εκδήλωσης στο Γενί Τζαμί. «Έχουμε φυσικά χώρους λατρείας, αλλά είναι πολύ ωραίος χώρος εδώ, ήταν μια πολύ καλή πρωτοβουλία» είπε ο Ισμαήλ και συνέχισε: «Είναι σήμερα για εμάς μεγάλη γιορτή, όπως οι χριστιανοί έχουν το Πάσχα. Η νηστεία των μουσουλμάνων είναι πολύ αυστηρή και τη σημερινή μέρα γιορτάζουμε τη λήξη της. Χρόνια πολλά σε όλους και χρόνια πολλά σε Ελλάδα και δόξα στο Θεό που είμαστε εδώ, ήταν πολύ ωραίο, που άνοιξε αυτός ο χώρος για τους μουσουλμάνους».
«Σήμερα στο Γενί Τζαμί εορτάστηκε από τους μουσουλμάνους το πέρας της νηστείας του ιερού μήνα του Ραμαζανιού» δήλωσε η προϊσταμένη του τμήματος μουσουλμανικών υποθέσεων, του υπουργείου Παιδείας, Μαρία Κυρίτση και συνέχισε: «Εφέτος, παραχωρήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στη γενική γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, το Γενί Τζαμί, το οποίο όπως γνωρίζετε είναι ένα ιστορικό μνημείο, προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία, η οποία ίσως είναι και η αυστηρότερη στον κόσμο. Θέλουμε να ευχηθούμε στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας χρόνια πολλά, με υγεία και ειρήνη».
Το μνημείο και η Ιστορία του
Το Γενί Τζαμί ανεγέρθηκε στη συνοικία των Πύργων, ή Χαμηδιέ, στο διάστημα 1900-1903, υπό την αιγίδα του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β’, σε σχέδια του ιταλού αρχιτέκτονα Viteliano Posseli, οποίος είχε αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά τις αρχιτεκτονικές δημιουργίες του εκσυγχρονιζόμενου, τότε, προσώπου της Θεσσαλονίκης.
Το κτίριο χρηματοδοτήθηκε από εξισλαμισθέντες, από δύο και πλέον αιώνες, Εβραίους της πόλης, επιφανείς Ντονμέδες. Είναι εμφανής η σύμμειξη αρχιτεκτονικών ρυθμών της παράδοσης τους, σε συνδυασμό με τη μουσουλμανικό πνεύμα του χώρου.
Το Γενί Τζαμί διαθέτει πλούσιο εσωτερικό και εξωτερικό διάκοσμο, με απεικόνιση φυτικών συμπλεγμάτων, κατά μίμηση αρχαίων αραβουργημάτων.
Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923 , το Γενί Τζαμί στέγασε για σύντομο χρονικό διάστημα πρόσφυγες. Από το 1925 έως το 1962 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Στο προαύλιο φυλάσσεται συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της ρωμαϊκής εποχής και των προχριστιανικών χρόνων, από την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στις μέρες μας το μνημείο φιλοξενεί κατά καιρούς πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου Θεσσαλονίκης.
Εικόνες από την προσευχή των Μουσουλμάνων στο Γενί Τζαμί
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >