Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, με περίπου 1.200 φοιτητές και εκπαιδευτικό προσωπικό να διαδηλώνουν κατά του προωθούμενου νέου νόμου – πλαίσιο. Η πορεία κατέληξε έξω από τη Βουλή, όπου επικράτησε ένταση αστυνομίας και φοιτητών.

Ads

Η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη χημικών, ενώ 5 άτομα προσήχθησαν, ένας εκ των οποίων μεταφέρεται στο νοσοκομείο λόγω τραυματισμού του στα επεισόδια. Πληροφορίες κάνουν λόγο για άλλους τραυματισμούς.

Παράλληλα, με αφορμή την 2η επέτειο από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πορεία στη μνήμη του.

Στις 12:00 είχε οριστεί η ώρα συγκέντρωσης για το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στα Προπύλαια.

Ads

«Η δυναμικότητα και η μαζικότητα της πορείας τρομοκράτησε τόσο πολύ την κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της που τους ανάγκασαν να χρησιμοποιήσουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι με ωμή βία και χημικά προσπάθησαν να φιμώσουν τη φωνή των χιλιάδων φοιτητών που διαδήλωναν ειρηνικά. Οι δυνάμεις καταστολής, χωρίς κανένα πρόσχημα, έσπασαν μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, ξυλοκοπώντας και ποδοπατώντας αιμόφυρτους φοιτητές και προσέφυγαν σε συλλήψεις 5 διαδηλωτών, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Η σημερινή καταστολή είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη για το πώς αντιλαμβάνεται η υπουργός το διάλογο εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και το πώς αντιμετωπίζει τα κομμάτια αυτά της πανεπιστημιακής κοινότητας που διαφωνούν με τις πολιτικές της. Τέτοιες προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της αστυνομίας σε φοιτητική πορεία είχαμε να δούμε από το Μάρτη του 2007, όπου το φοιτητικό κίνημα κατάφερε να ανατρέψει την τότε εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Καταδικάζουμε την ωμή αστυνομική βία και απαντάμε πως το φοιτητικό κίνημα, επειδή ακριβώς έχει συγκροτηθεί σε νικηφόρα βάση, δεν τρομοκρατείται από συλλήψεις και δακρυγόνα Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο δρόμο που χάραξαν οι αγώνες ενάντια στην αναθεώρηση του Άρθρου16 με μαζικές κινητοποιήσεις, όπως η σημερινή, για την ανατροπή του Μνημονίου της εκπαίδευσης, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής», αναφέρει ανακοίνωση της νεολαίας του Συνασπισμού.

«Μην αγανακτείτε με τα σημερινά μικρo-επεισόδια των παιδιών. Μια πρόβα τζενεράλε έκαναν και αυτά για τη Δευτέρα», ήταν το σχόλιο του ΛΑΟΣ.

Καταλήψεις

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επτά από τα δέκα τμήματα είναι κλειστά, ενώ καταλήψεις γίνονται και σε τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, του Δημοκριτείου Θράκης, των πανεπιστημίων Κρήτης, Πάτρας και Ιωαννίνων. Οι καταλήψεις θα συνεχιστούν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, όπου και θα γίνει νέος κύκλος γενικών συνελεύσεων.

Το υπουργείο Παιδείας, σε νέο κείμενο διαβούλευσης που διαβιβάστηκε στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας προανήγγειλε περικοπές στη διοίκηση της εκπαίδευσης που φθάνουν το 50% και «μίνι Καλλικράτη», προτείνοντας την κατάργηση των γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τον περιορισμό των διοικητικών μηχανισμών του υπουργείου που οδηγούν σε ένα εξαιρετικά υψηλό κόστος λειτουργίας (ενοίκια κτιρίων, στελέχη, διοικητικοί υπάλληλοι και αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί). Η διαβούλευση επί του θέματος θα διαρκέσει 10 ημέρες.